Bij Walida voel je je thuis

Bij Walida in de Wijnhaven in Rotterdam eet je typisch Marokkaanse gerechten, alsof moeder ze gemaakt heeft.

17 Feb 2022 Thomas Klouwens

blogger Thomas kon eten voordat hij kon lopen, koken voordat hij kon praten, en sinds hij wel kan praten doet hij dat in principe alleen maar over eten. Als stagiair op de redactie van de Buik kan Thomas zijn ei kwijt.

Bij Walida voel je je thuis

Walida, het betekent moeder in het Arabisch. Dat is ook het gevoel wat ze bij dit Marokkaanse restaurant aan de Wijnhaven willen meegeven, het gevoel alsof je bij een Marokkaanse moeder komt eten. De cactussen in het midden van de zaak geven de sfeer van het land mee. Als we tussen die cactussen door richting de keuken kijken zien we een uitsnede in de stenen muur, waaronder de tajines al klaarstaan voor het diner. Een voorbode van wat we zo gaan eten.

Moderne moeder 

In de plint van een woongebouw aan het water ligt Walida. Het restaurant is modern ingericht met leren kuipstoeltjes en grote lampen, de zandtonen en donkergrijs wisselen elkaar af. Onze ober is een jongeman in nette zwarte kleding met een vestje met kanten borduursels erop, wat de personeelskleding blijkt te zijn. Er staat geen alcohol op de kaart, wat in Marokko niet ongebruikelijk is. Om in de sfeer te blijven, bestellen we dan ook een Marokkaanse thee. De jongen komt de thee serveren in een mooi potje, gebracht op een bijpassend schoteltje en uitgeschonken in kleine rechte glaasjes, met een gouden versiering aan de onderkant. We nippen van de zoete thee en nemen de totale sfeer in ons op. 

Aangename aanbevelingen 


We laten ons graag leiden door de kundige bediening en nemen op aanraden de Kip Bastilla en Maakouda, gekruide en gefrituurde aardappelkoekjes, als voorgerecht. Niet lang na het bestellen krijgen wij de twee gerechten op tafel, met twee kleine bordjes erbij om te delen. De Kip Bastilla is een prachtige schijf van bladerdeeg die, na het snijden, zijn schat onthuld in de vorm van uit elkaar vallende kip en de geur van kaneel. De smaak is vol en de amandelen zijn een prettige toevoeging. De aardappelkoekjes doen denken aan een soort aardappelkroketjes maar dan plat en rond, en zijn lekker voor erbij. 

Stomende schenkel 


Als hoofdgerecht hebben we de lams- en vistajine besteld. De deksel van de tajine wordt aan tafel opgetild en een aromatische stoomwolk komt vrij. Hij komt af van de lamsschenkel die bijna uit elkaar valt als je er alleen maar naar kijkt. De amandelen en de pruimen die het stuk vlees vergezellen sissen nog na van de hitte en de olie. Daarna onthult onze ober de dorade in een tomatensaus met verse groenten. Deze ruikt heerlijk fris, wat komt door de citroen die duidelijk aanwezig is. Als laatste komt een mandje Marokkaans brood op tafel, een welkome spons om de lekkere sappen en sauzen uit de tahins mee op te dopen. 

Wijnhaven-waardig 

De gerechten zijn traditioneel Marokkaans, maar de inrichting is modern, wat goed past tussen de hoge torens in het Maritiem District. Wij hebben geproefd van moeders keuken en het heeft ons aangenaam verrast. Elk gerecht is vol van smaak. Bij de vleesgerechten is een zoete toon duidelijk aanwezig, kenmerkend voor de Marokkaanse keuken. Voor wie de Marokkaanse keuken wil proeven op een hippe plek in Rotterdam, is dit zeker een aanrader. Wij nemen nog een theetje en een kop koffie, een dessert kunnen we niet aan na de ruime porties. Daarna bedanken we de ober voor zijn goede zorgen en het lekkere eten. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.