Rose Tieleman en haar vader Aryan openden in 2018 Osteria Liz. De insteek: een Italiaans buurtrestaurantje waar iedereen zich thuis voelt en waar echte Italiaanse smaken van het bord springen. Samen een zaak opzetten is hen niet vreemd. Eerder openden vader en dochter ook Aziatische brasserie Noni (hier komt bar-bistro Diepnoord), maar vanwege het grote succes van Osteria Liz is besloten de focus volledig hierop te hebben.
Open en toegankelijk

We worden vriendelijk ontvangen door assistent bedrijfsleider Wendy van Dijk en nemen plaats aan een tafeltje bij het raam. Het uitzicht vanaf daar is het grote terras wat iedere zomer goed vol zit met mensen uit de buurt, groepen vrienden en families. De aandacht gaat als eerst naar de fotogalerij van stijlicoon Liz Taylor. Niet geheel verrassend, gezien de naam van de Osteria geïnspireerd is op dit icoon en op het Liskwartier, de buurt waarin het zich bevindt. De blikvanger midden in de zaak is de grote kroonluchter van het Nederlandse designmerk JSPR en past perfect in het klassieke pand met moderne elementen. Het pand beslaat drie halve verdiepingen. Door deze speelse indeling heeft het restaurant een toegankelijk karakter. De open keuken bevindt zich in het onderste gedeelte van het pand en hier staat ook de chefs table: een grote tafel waar je met een groep vrienden of familie kunt genieten van de heerlijke hapjes. Het doet denken aan een tafereel waar een grote Italiaanse familie met elkaar geniet van een goed gevulde tafel met bijpassende wijnen en fijn gezelschap. Wanneer de zon zou schijnen wanen we ons even in Italië.
Het komt wanneer het komt
In de keuken bereidt chef Tim Verschuren Italiaanse hapjes die to share worden opgediend. De bediening legt uit: start met drie gerechtjes, daarna kun je besluiten of je overgaat naar het dessert of toch nog plek hebt voor een extra gerechtje. Kijkend naar de kaart wordt dit een uitdaging. De menukaart bestaat uit antipasti, piatti, pizette en sluit af met dolci. Antipasti zijn de voorgerechtjes, piatti de hoofdgerechtjes en de pizza’s vinden we onder pizette. De gerechtjes worden minstens vijf keer per jaar aangepast. Zo ben je altijd verzekerd van verse geïmporteerde Italiaanse producten uit het juiste jaargetijde. Enkele signatuur gerechten, zoals de Melanzane di Liz, verdwijnen nooit van de kaart. En gezien de smaak en beleving van dit gerecht is dat maar goed ook. Wij bestellen in één keer verschillende gerechtjes, die, gezien de wisselende bereidingstijd, naar tafel komen wanneer ze gereed zijn.
De smaak van Italië

Als eerst komt de antipasti, arancino, op tafel. Een gefrituurde risottobal met tomaat en mozzarella. "In de volksmond wordt dit ook wel de Italiaanse bitterbal genoemd, maar laat de chef dit maar niet horen", lacht Wendy. Een smeuïg en romig rijstgerecht in een krokante korst. Signature dish Melanzane di Liz mag niet ontbreken. Dit gerechtje is anders dan verwacht, want het heeft iets weg van bruschetta. Van de aubergine is een knapperige toast gemaakt met daarop Mozzarella di Bufala en tomaat. Wij snappen dat dit gerecht de kaart niet verlaat. De piatto del giorno, gerecht van de dag, is tortelloni gevuld met bospaddestoeltjes en truffel, geserveerd met een crème van pastinaak. Met dit gerecht laat chef Tim zijn gasten proeven hoe herfst in Italië smaakt. De dolci laten we vandaag voor wat het is, maar we gaan wel voor een espresso met huisgemaakte limoncello en een glaasje orangecello van Dik&Schil, producent van likeuren van restproducten afkomstig uit de horeca. Duurzaam en heerlijk.
Een parel in het Liskwartier
Een fijn buurtrestaurantje waar je met het gezin, met vrienden, met familie maar ook met z’n tweeën kunt genieten van een gezellig Italiaanse tafeltje vol mooie gerechtjes en goede wijn. Het woord ‘buurtrestaurantje’ doet Liz eigenlijk te weinig eer aan. De smaken zijn authentiek, verfijnd en gewoon goed. Gasten worden gastvrij ontvangen, iedereen is welkom en het lijkt erop dat iedereen ook weer blij vertrekt. Bij Liz loop je binnen zonder reservering. Wanneer er geen tafeltje beschikbaar is, drink je aan de bar een Italiaans biertje of wijntje; het wachten wordt beloond. Wij komen zeker terug al is het alleen maar voor de Melanzane di Liz.