Loeiende sirenes, rinkelende trams en het enthousiasme van buurtbewoners die uit hebben gekeken naar het weekend; vanavond dient het als achtergrondmuziek van onze avond uit bij Asian Bistro Noni. In mei spraken we al met Rose en Mark (zie onderaan) en het werd tijd om er ook eens een hapje te eten. Volgens Mark zitten we aan het beste tafeltje en hij heeft gelijk. We zitten op de eerste rij wanneer het aankomt op het decor wat zo goed bij Noni past, het ongedwongen karakter van een vrijdagavond in Rotterdam Noord.
Een eigen draai

We hebben nog buiten plaats kunnen nemen, maar anders hadden binnen net zo een fijne tafel gekregen. Waar de rode wanden aan de ene kant wat meer neigen naar het traditioneel Aziatische, zorgen moderne accenten voor een frisse en speelse draai. Dat traditionele past immers niet bij Noni en haar personeel, hier doen ze alles op hun eigen manier. Vriendelijk en ongedwongen. De bediening geeft ons de tijd wanneer we aangeven dat we nog niet aan een keuze toegekomen zijn. We hebben geen haast, zij ook niet en zo kunnen we de kaart de aandacht geven die het verdient.
Niet-Aziatische uitblinkers
Het weekend vraagt om een borrel, dus we nemen een kijkje op de kaart voor het aanbod. We zitten niet vastgeketend aan sake's en Aziatische bieren, want er is ook een assortiment aan Italiaanse, Duitse en Franse wijnen. Wanneer we aan eigenaar Mark, die tevens vervaardigd sommelier is, vragen hoe deze kaart tot stand is gekomen, vertelt hij ons dat een niet-Aziatische wijn soms nog wel beter complimenteert dan iets traditionelers. Vandaar dat we een Grüner Veltliner bestellen, wat een perfecte aanvulling op de Oosterse keuken blijkt te zijn.
De perfecte combinatie

We zitten pas een kwartier op het terras en het is al meerdere malen duidelijk geworden dat je hier moet zijn voor een ontspannen avond. Niets hoeft en alles mag. Op advies van de bediening bestellen we acht gerechtjes. Wanneer de borden en bamboe stoommandjes onze tafel bereiken, kijken we onze ogen uit. Alhoewel de kaart bestaat uit ingrediënten die niet verbazen, doen de smaakcombinaties dat wel. Zo bestellen we op aanraden van de bediening de Tuna Tataki met wasabimayonaise, die perfect gecomplimenteerd wordt door een zoetzure uiencompote. De dimsum mix die volgt is lichtjes aangebakken. Er kan gekozen worden voor kip-, gamba- en vegavulling, maar een combinatie is ook mogelijk. Zoals het shared dining concept misschien al doet vermoeden, zijn alle gerechten hapklaar, behalve de ‘Peking Duck’. Je mag de bijbehorende flensjes namelijk zo riant vullen als je zelf wil.
Een ode aan de kapsalon

Onze ronde hoofdgerechten sluiten we af met de Asian Style Fries, een creatie van chef Jeroen die in september nog bekroond werd als 'beste friet' door sterrenchef Sergio Herman. De kruidige smaak van de Togarashi, de pittige en romige smaak van de wasabimayonaise, de zoete smaak van de Okonomyaki saus en de zilte umami smaak van de Katsuobushi flakes maken dit het meest veelzijdige frietje dat je ooit zult eten. De Katsuobushi flakes zijn al een hele ervaring op zich: het is namelijk wel even schrikken wanneer er een portie friet met bewegende stukken tonijn op tafel verschijnt. De schrik is echter nergens voor nodig, het is een proces wat veroorzaakt wordt door de hitte afkomstig van de frieten. "Een ode aan de kapsalon", aldus Jeroen.
Gevolg van de pandemie
Terwijl we afsluiten met de appel dimsum met zeezout-karamelijs, maken we nog een praatje met Mark. Hij vertelt ons dat Noni geboren is uit de gevolgen die corona had voor Brasserie Nieuw Noord, het restaurant wat zijn voormalig schoonouders al op dezelfde locatie hadden. Met niet al te veel ervaring doken ze in de kunst van het Oosterse koken en stelden ze de shared-dining kaart samen. De naam van het vroegere restaurant werd als eerbetoon enkel ingekort en omgedraaid. Zo resulteerde de eens zo somber uitziende gevolgen van de pandemie in iets moois, Bistrobar Noni. Een plek waar je ongedwongen kunt genieten van traditionele Aziatische gerechten, maar dan op eigen wijze.