Waar op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Schonebergerwerg sinds mensenheugenis een buurtcafé zat, kun je nu terecht voor een proeve van de Oost-Afrikaanse keuken. Bij Sallina's eet je met je handen injera's (pannenkoekjes) en andere gerechten uit de Ethiopische en Eritrese keukens. De koffieceremonie met vers gebrande bonen maakt je ervaring compleet.
Met de lichtreclame van Oranjeboom nog aan de buitenmuur en de grote glazen ruiten is de herinnering aan het caféverleden van het pand niet ver weg. Ook bij binnenkomst is dat nog herkenbaar door de grote bar en de aparte rokersruimte. Toch wordt de Afrikaanse sfeer al snel voelbaar door mooie wandschilderingen en gevlochten rieten stoeltjes in de hoeken. De Eritrese eigenaar Michael Tekie en zijn vrouw openden het restaurant in oktober 2014 om zo de originele Oost-Afrikaanse keuken dichter bij de Rotterdammers te brengen. De entresol vormt de ideale plaats voor gezinnen met kleine kinderen, zodat er beneden rustig gegeten kan worden. Op de achtergrond horen we sfeervolle klassieke Afrikaanse muziek terwijl we uitleg krijgen over de gerechten van het restaurant.
Pannenkoekachtig brood met licht-zurige smaak
De basis van een Oost-Afrikaanse maaltijd vormen de injera's. Dit pannenkoek-achtig brood wordt gemaakt van teffmeel en heeft een licht-zurige smaak. Het voordeel van Sallina's is dat ze ook glutenvrije injera's maken voor mensen met een glutenallergie. Het verschil wordt al snel duidelijk, de standaard-injera's zijn een stuk lichter en vullen sneller. Bij Sallina's kun je terecht voor zowel vlees-, vis- als vegetarische gerechten. Het leukste is om een combinatie te nemen van de verschillende gerechten die de Oost-Afrikaanse keuken rijk is. De kosten vallen reuze mee, voor € 10 heb je een hoofdgerecht met injera's en voor nog geen € 14 de combinatie van gerechten.
Doordat alle gerechten vers gemaakt worden kan het even duren voordat ze op tafel verschijnen. Terwijl de vriendelijke eigenaar ons in geuren en kleuren vertelt over de Oost-Afrikaanse keuken, tovert zijn vrouw de heerlijkste geuren in de richting van onze neus. De gerechtjes die we geserveerd krijgen, liggen verspreid op enkele lagen injera's. Zowel de kip- en rundvleesstoofpotjes als de linzengerechten en groentenmix zien er smakelijk uit.
Je eet traditioneel met je handen, waarbij je met één hand een stukje injera afscheurt om er een aantal gerechtjes mee bij elkaar te pakken. Dit levert naast een hoop lol een ware smaakexplosie op van overheerlijk licht pittig gekruid vlees en gebakken linzen. Het is moeilijk om niet nog wat van de lekkere gerechten te nemen als de injera's zijn begonnen je maag te vullen. Geen zorgen dat je vieze handen krijgt, want je krijgt speciale doekjes om ze weer schoon te maken. Voor de grote eters is er nog huisgemaakte tiramisu als dessert.
Koffieceremonie creëert saamhorigheid
Natuurlijk is een maaltijd niet compleet zonder verse Oost-Afrikaanse koffie als afsluiter. Deze wordt geserveerd in de authentieke koffiepot van klei en in kleine kopjes geschonken. Er komen popcorn en kokoscakejes bij. Elke maandag en dinsdag organiseert Sallina's een Oost-Afrikaanse koffieceremonie. Deze ceremonie, die uit drie onderdelen bestaat, creëert saamhorigheid en wordt ingezet om contacten te onderhouden en te versterken. Bij Sallina's kun je ook terecht voor ontbijt of lunch, waarbij je met brood en kruidige gerechten de dag goed begint.