Bij Ethiopisch eethuis Gebeta Kitchen aan de Straatweg proefde de Buik een staalkaart van Ethiopische klassiekers. Uiteraard aten we met onze handen, nou ja, met de injera in de hand. Een keer likten we nog net niet ons pannetje uit, zo lekker was het.
Smaken van Ethiopië in Rotterdam

Aan de drukke Straatweg in Rotterdam-Hillegersberg stap je bij Gebeta Kitchen in een oase van rust. Als we binnenstappen ruiken we direct allerlei warme kruiden en klinkt er fijne achtergrondmuziek uit Ethiopië. De muren hangen vol met foto’s van Ethiopische stammen en het eigen alfabet.
Kalkidan Fikre (25) heeft de smaken van haar geboorteland meegenomen naar Rotterdam.
Hoe spicy wil je het?
Voor een woensdagavond is het verrassend druk als we dit Oost-Afrikaanse restaurant binnenstappen. Ook de bezorger van Thuisbezorgd komt regelmatig langs om gerechten als kitfo, Ethiopische steak tartaar, en doro wet, een pittige kipstoof, op te halen.
"Hoe spicy willen jullie het?” vraagt Kalkidan als eerste. Een goede binnenkomer. Wij houden van pit, maar willen de smaken nog wel kunnen proeven. De restauranteigenaar bevestigt dat dat goed moet komen.
Kalkidan kookt samen met vrouwen uit de Ethiopische community. “Ik wist meteen dat ik hen wilde vragen. Zij weten echt hoe je Ethiopisch moet koken en waren meteen enthousiast.”
Delen

Hoewel de Ethiopische keuken ons nog onbekend was, willen we ons daarbij aansluiten. We stonden versteld van alle smaken die wij nog niet eerder hebben mogen proeven.
Zo kregen we de veggie combo: een schaal met allerlei hapjes, zoals een Ethiopische curry van kikkererwten, een frisse cottage cheese met limoen, grove pittige linzen en zurige boerenkool. Perfect om te delen, wat in de Ethiopische eetcultuur ook de bedoeling is.
Lekker alles met je handen eten
Dit alles eet je met injera: een luchtige, zachte pannenkoek (Nederlanders noemen alles een pannenkoek) die niet overheersend is qua smaak, waardoor je alle kleine hapjes goed kunt proeven.
Daardoor heb je geen bestek nodig, maar kan je gewoon lekker alles met de hand eten. Je handen worden er goed “vies” van, maar het is heerlijk om op deze manier te kunnen eten.
Pannetje schoongelikt

Verder kregen wij shekla tibs, dat geserveerd wordt in een kleipotje (shekla) met blauw vuur eronder. Het gerecht bestaat uit rundvlees met rozemarijn, knoflook, gekarameliseerde rode ui en groene pepers en pruttelt nog lekker door terwijl het op tafel staat.
In combinatie met een frisse salade met muntdressing zorgt voor een smaaksensatie. Het vlees is krokant, misschien een beetje taai, maar helemaal niet storend.
Het gerecht dat er voor ons echt uit sprong was de ye beg tibs, een pannetje met gesauteerd lamsvlees. Het vlees was heel mals en zo rijk van smaak dat we nog net het pannetje niet schoon hebben gelikt. Ook hier zat weer rozemarijn en groene peper in.
Berbere uit Ethiopië

In beide gerechten zit berbere, een warme, rokerige kruidenmix die Kalkidan, net als alle andere ingrediënten, uit Ethiopië haalt. “Je hebt hier wel alles, maar het smaakt toch anders. Ik wil dat mensen echt onze keuken proeven.”
Hoewel de kruiden pittig klinken, vonden wij de gerechten juist erg mild. “Ik durfde het niet te pittig te maken voor jullie Nederlanders”, lacht ze.
Tot buiten in de rij staan
Dat we twee vleesgerechten kregen, is bijzonder: “Door het orthodox-christelijke geloof wordt er tijdens de drie vastenseizoenen geen vlees gegeten (onder meer voor Pasen, red.). En vlees is in Ethiopië sowieso duur. Daarom koken we veel vegetarisch en zijn we creatief geworden met groenten.”
Kalkidan hoopt dat steeds meer Rotterdammers de Ethiopische keuken zullen ontdekken. “Ik denk dat onze keuken nog heel erg ondergewaardeerd is, terwijl ik denk dat het een hele goede toevoeging is van wat we al in Rotterdam hebben. Het is mijn droom om mensen tot buiten in de rij te zien staan voor ons eten.