Hillegersberg heeft er een patisserie bij. Begin 2024 opende Esra de deuren van Bonheur aan de Bergse Dorpsstraat: een exclusieve Franse patisserie, met Turkse invloeden. De Buik ging langs om te proeven.
Hillegersberg heeft er een patisserie bij. Begin 2024 opende Esra de deuren van Bonheur aan de Bergse Dorpsstraat: een exclusieve Franse patisserie, met Turkse invloeden. De Buik ging langs om te proeven.
Esra kwam in 2019 samen met haar man en dochter vanuit Turkije naar Nederland als expat. Toen niet lang daarna de coronapandemie uitbrak, begon ze met bakken in haar eigen keuken. Eerst zuurdesembrood, daarna macarons en andere Franse gebakjes.
“Op een gegeven moment was ik 9 avonden op rij macarons aan het bakken om ze te perfectioneren. Wat ik over had gaf ik aan mijn buren, die mij op het idee brachten om ze via Instagram te verkopen. Zo is Bonheur begonnen”, vertelt eigenaresse Esra Kalay.
Al snel groeide het aantal bestellingen en leerde ze zichzelf tijdens haar tweede zwangerschap allerlei andere baktechnieken aan. Tijd voor een eigen zaak, die Esra samen met haar man volledig zelf onder handen nam.
“Ik werk als consultant en heb in de avonduren in het pand geklust. We hebben alles zelf gedaan, van bedrading tot schilderen”, vertelt Serkan, de man van Esra.
Anders dan de naam doet vermoeden is niet alles Frans in Esra’s Bonheur. Naast gebakjes en croissantjes vind je er bijvoorbeeld ook Turkse açma’s: een heerlijk zacht broodje, gevuld met zwarte olijven. Perfect als je eens iets anders wilt dan een croissantje of meer fan van hartig bent.
Voor het dessert is het maar moeilijk kiezen uit de goed gevulde etalage. Op Esra’s aanraden kiezen we voor de Pistachio Paris Brest: een gebakje met een zacht biscuit van eclair deeg, met daartussen een smeuïge pistache ganache - gemaakt van pistachenoten uit Turkije.
Als je van pistache houdt moet je deze zeker proberen. Het is een bijzonder gebakje, niet alleen omdat het een van Esra’s favorieten is, maar ook omdat het naar een recept van Antonio Bachour is. Een beroemd patissier en groot inspiratiebron voor Bonheur.
De favoriet van Esra’s man Serkan is de Raspberry Mascarpone. Op het oog lijkt deze misschien gedecoreerd met een framboos, maar niets is minder waar: deze heeft Esra zelf opgespoten met de framboosvulling uit het gebakje.
De buitenkant is gemaakt van boterzachte witte chocolade mascarpone, vanbinnen vind je de frisse framboosvulling. Opvallend is dat alle gebakjes van Bonheur niet overwegend zoet zijn, waardoor alle smaken mooi naar voren komen. De Raspberry Mascarpone is daardoor niet alleen de favoriet van Serkan - wij zijn er ook weg van.
Voor als je nog geen genoeg hebt van Esra’s creaties is er meer dan voldoende lekkers om mee naar huis te nemen. Zo vallen de bonbons goed in de smaak bij de locals en zien de madeleines er uit om door een ringetje te halen.
Het zuurdesembrood waar alles mee begon namen we mee naar huis, en is misschien wel een van de betere broden van Rotterdam. Ook de Lemon Meringue pakte Esra voor ons in, waar we tot op de laatste kruimel van hebben genoten. Deze is opnieuw niet extreem zoet, waardoor het frisse karakter mooi naar voren komt.
Waar je ook voor kiest bij Bonheur, je voelt meteen de warmte en passie die Esra en Serkan in deze zaak hebben gestopt. En daardoor smaakt alles goed.
Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.
In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.
Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.
Geniet van de volgende voordelen: