Nu de zomer bijna op zijn einde is, zoek ik van alles om dat zomer gevoel nog zo lang mogelijk vast te houden. Dus toen ik de kans kreeg om bij Restaurant Roots het summer menu te gaan proeven, hoefde ik daar niet lang over na te denken.
Nu de zomer bijna op zijn einde is, zoek ik van alles om dat zomer gevoel nog zo lang mogelijk vast te houden. Dus toen ik de kans kreeg om bij Restaurant Roots het summer menu te gaan proeven, hoefde ik daar niet lang over na te denken.
Bij het KNMI staat code oranje voor ‘grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast’. Gelukkig is er bij Restaurant Roots geen sprake van extreem weer, maar wordt de kleur oranje gezien als kleur van de zomer. En dat is goed te merken in het restaurant. Oranje bloemen op tafel, oranje accenten in de borden en oranje op je bord.
Niet zozeer de kleur oranje, maar Restaurant Roots heet natuurlijk niet voor niets “Roots”. Er wordt namelijk zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ingrediënten en producten uit ons eigen kikkerlandje. Daarnaast wordt er bij Roots heel veel rekening gehouden met de verschillende seizoenen en de seizoensgebonden producten.
Het zomerseizoen betekent voor veel mensen vakantie. En ook chefs, het lijken net mensen, gaan weleens op vakantie. Gelukkig is daar altijd nog de sous-chef die de boel draaiende houdt. Een kleine spoileralert: dat doet sous-chef Sean Reinhoudt super. We beginnen met brood en een aperitief. Hoewel zojuist is beschreven dat zoveel mogelijk ingrediënten en producten uit Nederland komen, is het aperitief een Cava. En ja, Cava komt uit Spanje. Maar goed, in ons volkslied zingen we: ‘den koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd’, dus voor het gemak rekenen wij hem goed.
De volgende wijn die we krijgen komt wel uit Nederland. Dat we zelfs in Nederland goede wijn kunnen maken bewijst, Neerlands oudste wijngaard, Apostelhoeve al jaren. En de Muller-Thurgau die we in ons glas krijgen is hier geen uitzondering op. Tijd voor het voorgerecht: Noordzee makreel met Granny Smith, radijs, biet en komkommer. Een mooi opgemaakt bord met heldere, frisse smaken en, om maar even met culinaire termen te gooien, verschillende mooie zuurtjes die perfect samengaan met de wijn. Dat is alvast een goede binnenkomer.
Het volgende gerecht dat we krijgen staat op de kaart als voorgerecht, maar omdat de keuken ons graag wat verschillende gerechten wil laten proeven, wordt het als tussengerecht geserveerd. Het is een jonge knoflooksoep met gerookte paling, zwezerik, tuinbonen en bonenkruid. Uiteraard alles weer van Nederlandse bodem en wateren. Hier overigens geen Nederlandse wijn, maar een verrassende Nederlandse cider van “Lightship Cider” (een cider van “CiderCider” gevestigd in de Fenix Food Factory). Ondanks dat ik een grote wijnliefhebber ben, hou ik van dit soort verrassende combi’s. Paling en cider, out of the box misschien, maar het werkt perfect.
Op het zomer menu staan verschillende onderdelen als: starters, mains, side dishes, desserts en, wat mijn aandacht trok, het kopje: “chefs signature”. Één van de gerechten die onder deze kop staat, en het gerecht wat we als hoofdgerecht krijgen, heet: “Butcher’s Choice”. Een wisselend vleesgerecht. Voor ons was het een perfect gegaard MRIJ-rund met een crème van gebrande en geroosterde aubergine, honingtomaatjes, girolles en friet van de Frietboutique.
Natuurlijk wordt er ook bij dit gerecht een wijn geschonken. Een licht gekoelde rode wijn, gemaakt van de negroamaro-druif, uit Puglia in het warme zuiden van Italië. Geen Nederlandse wijn, ook niet uit een buurland, maar wel verschrikkelijk lekker.
We beginnen de dessertronde met de kaasplank vol met heerlijke Nederlandse kazen, een vijgen chutney, noten en kletsbrood. En hoewel er bij een kaasplank vaak een port of een zoete PX Sherry wordt geserveerd, krijgen we een droge versie van de PX Sherry. Een bijzondere en misschien zelfs gewaagde keuze, maar om het maar even met een mooie zin te zeggen: het kon onze goedkeuring weg dragen.
Onze gastvrouw, die overigens super vriendelijk is en veel kennis heeft over de gerechten en producten, vertelt ons dat alle desserts zo lekker zijn dat ze ze allemaal wel had willen laten proeven. Maar omdat ik, ondanks een grote eter, geen bodemloze put ben, ben ik blij dat er toch nog “maar” twee borden op tafel komen. Het melkchocolade dessert, gemaakt met Man Met Bril-koffie, gecondenseerde melk, kersen sorbet ijs en gerookte amandel voor mij, en het citroen crème dessert met merengue, yoghurt limoen sorbet ijs en verse Hollandse bosvruchten voor mijn tafelgenoot.
Voldaan en onder de indruk van het diner wat we zojuist gehad hebben, genieten we van een espresso martini cocktail. Gemaakt met Man Met Bril koffie, Schiedamse Ketel One Wodka en Kahlua.
We praten nog even na met de gastvrouw, die ons op ons hart drukt echt nog een keer langs te komen, omdat de andere gerechten ook zo goed zijn. Aangezien ik heerlijk heb gegeten, geloof ik haar op haar woord, en ga ik zeker nog eens terug voor meer.
De Buik kreeg een voorproefje van de zomerkaart van Roots, het nieuwe restaurant van het Hilton Rotterdam.
Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!
Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.
Geniet van de volgende voordelen: