National Geographic weidde er een kleurrijk artikel van maar liefst vier pagina’s aan: ramen. En wat blijkt? Dit populaire Japanse noodle-gerecht is lang niet zo simpel als het eruit ziet. Wisten jullie bijvoorbeeld dat er een perfecte hoek vanaf de kom is om het gerecht op de juiste manier op te slurpen? Slurpen, ja. En dan het liefst binnen acht minuten, om de noodles niet te veel tijd te geven om door te koken in de kom. Maar wees gerust, hoewel Tensai Ramen op de Schiedamsedijk niet gemaakt is voor lang tafelen, mogen het er best een paar minuten meer zijn.
Verse ramen, midden in de zaak bereid
Eerder schreven we al over het bijzondere verhaal van de eigenaren en de start van Tensai Ramen, nu wilden we vooral graag proeven. Onze tafelgenoot is er eerder en appt “Ik zit alvast hoor. Even wennen.” Dat wennen slaat op het zeer eenvoudige interieur van het restaurant. Diezelfde eenvoud maakt echter wel dat de hoek van de zaak extra opvalt, en daar gaat het om. Achter glas worden namelijk, vlak naast je tafel, de ramen-noodles bereid. Bijna een uur lang kunnen we alle stappen in het proces naar de uiteindelijke noodles volgen. Dat maakt toch dat je de stomende kom ramen op tafel uiteindelijk extra waardeert.
Voldoende keuze met geduldige uitleg

Op de kaart staan maar liefst tien verschillende ramengerechten. Nadat we aangeven nog beginnelingen te zijn op dit vlak, wordt ons uitgelegd waar de belangrijkste verschillen liggen. De basis is van kip of varken en er is één vegetarische variant. Daarnaast zijn er heldere en troebele bouillons en is er verschil in pittigheid. Ten slotte staat er een variant zonder bouillon op het menu. Duidelijk. We bestellen edamame om vooraf te delen, heerlijk warm en precies zout genoeg. Daarnaast kiezen we voor een troebele ramen met kip (de eerste op de kaart voelt toch altijd een beetje als de klassieker) en voor de vegetarische ramen op basis van heldere bouillon.
De vegetarische ramen is goed gevuld met grove Japanse groenten. In het geval van de Japanse paddenstoel wel zo grof dat pogingen om deze door te bijten na een paar keer moeten worden gestaakt. De ramen met kip komt met een perfect gekookt half eitje (van zo’n echt konings-eitje wordt iedereen toch blij?) en malse kip. De noodles worden eigenlijk altijd gemaakt van tarwebloem, water, (eieren) zout en kansui. Kansui zorgt ervoor dat het deeg haar gelige kleur krijgt en zo elastisch wordt dat er noodles van kunnen worden getrokken. Daarnaast maakt deze samenstelling dat ramen-noodles ook in de hete bouillon niet klef worden en dat is bij Tensai Ramen goed gelukt.
Gaan voor de verse ramen, niet voor uren tafelen
Zoals gezegd, eet je de perfecte ramen binnen acht minuten. Ook Tensai Ramen is niet ingericht voor een lange zit, getuige de Spartaanse inrichting en niet al te comfortabele stoelen. Wel kun je er terecht voor een smakelijke maaltijd. Eet je vaker ramen? Ga dan zeker eens langs om te kijken of je de versheid van de noodles, en de lessen van ramen-grootmeesters die de eigenaren hebben gevolgd, echt kunt proeven. Zijn ramen nieuw voor je? Kijk dan vooral op Netflix de Chef’s table aflevering rondom Ivan Orkin en zijn liefde voor ramen. Het perfecte voorgerecht voor een bezoek aan de Schiedamsedijk.