De Machinist aan de Cool laat je genieten van het heerlijke najaar

Viskantine aan de Cool is getransformeerd naar De Machinist aan de Cool zodat je ook in het najaar kunt genieten van de gerechten met een winters tintje.

10 Nov 2021 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Machinist aan de Cool

Coolhaven 4, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Mediterraans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 10 Nov 2021

De Machinist aan de Cool laat je genieten van het heerlijke najaar

Als koukleum ben ik geen fan van de herfst en winter, maar bij De Machinist aan de Cool krijg ik spontaan zin in het najaar. De voormalige locatie van Viskantine aan de Cool is omgetoverd tot een chalet, zodat we nu het hele jaar kunnen genieten van heerlijke gerechten op dit prachtige plekje aan de Coolhaven. In de lente en zomer blijven visgerechten centraal staan, maar in de herfst en winter zal het draaien om ultieme najaarsgerechten, zoals stamppot, goulash en kaasfondue.

Hartverwarmende metamorfose 


Foto: Lotte Hoekstra

Wanneer we bij De Machinist aan de Cool naar binnen lopen, kunnen we niet wachten om ons te warmen aan een van de kachels. Gelukkig staan die er genoeg, waardoor het binnen een aangename temperatuur is. De knusse inrichting maakt meteen een gezellige indruk door de rode kleden over de picknicktafels, veel kaarsen en verschillende zithoekjes die zijn gecreëerd met zachte banken en stoelen waar je lekker in weg kunt zakken. Ook het menu is aangepast aan het najaar. Er staan stevige en verwarmende gerechten op de krijtborden geschreven, zoals de stamppot van de maand of kaasfondue. Anders dan Viskantine aan de Cool wordt er nu wel onderscheid gemaakt tussen voor-, hoofd- en nagerechten, met verschillende bijgerechten zoals gepofte aardappel en rode kool. Natuurlijk mag er nog altijd gedeeld worden. Wat we best aan kunnen raden, want het zijn goede en vullende porties.  

Goulash en ragout 


We delen elke gang wat gerechten en de bediening speelt hier goed op in door telkens wat extra lege borden voor ons mee te nemen. Juist de gerechten die je niet vaak terugziet in een restaurant in Rotterdam zijn ontzettend lekker, zoals de goulash met brood en pasteitjes met kipragout. Wanneer we de pasteitjes aansnijden, vallen ze van versheid uit elkaar. De kipragout is romig en goed op smaak gemaakt, waar we blij mee zijn want dit kan snel flauw worden. De saus van de goulash is net zo lekker doordat het verrijkt is met rode wijn. Je kunt proeven dat het rundvlees lang heeft gesudderd, want het is heerlijk mals en heeft de smaken van de saus opgenomen. De goulash wordt geserveerd in een brood, waarvan de binnenkant eruit is gesneden. Een goed idee, want de saus trekt hierdoor in het brood. Dit zorgt ervoor dat de laatste stukjes brood het lekkerst blijken en we maar door blijven eten. 

Pompoen cheesecake 


Door de grote porties zitten we al redelijk vol, waardoor we twijfelen of we nog wel een nagerecht op kunnen. Als we naar de desserts op het krijtbord kijken, zijn we meteen overgehaald: we gaan niet naar huis voor we de pompoen cheesecake geproefd hebben. Ondanks dat onze verwachtingen hoog zijn, worden ze ook volledig waargemaakt. Pompoen heeft van zichzelf een milde smaak, maar komt toch goed naar voren en de roomkaas lijkt er zelfs romiger van te worden. De bediening legt uit dat de pompoen eerst gekookt en vervolgens gepureerd wordt, voordat ze het met de roomkaas mengen. Op deze manier blijft de textuur van de roomkaas fluweelzacht. De onderste laag van Bastognekoeken is lekker smeuïg door het toevoegen van een vleugje chocolade. Het geheel wordt afgemaakt door de crunch van het notenschaafsel en de verse vijgen die bovenop liggen. Kortom: dit nagerecht was ons lichtpuntje op deze grijze herfstachtige dag.

Om je door de donkere dagen heen te helpen, organiseert De Machinist aan de Cool ook regelmatig evenementen, zoals een comedy night of een pubquiz. Om dus van je najaarsdip af te komen, kun je van donderdag tot en met zaterdag hier terecht om te genieten van al het lekkers en leuks wat de herfst en winter te bieden hebben.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.