De omfietskroketten van Nul10

Die garnalenkroket van Nul10, daar liggen we nog steeds van wakker 's nachts. Tijd om te kijken hoe zoiets nu gemaakt wordt.

23 Sep 2017 Tim Boxhoorn

photographer Tim heeft een passie voor fotografie en is medeoprichter van non-profitorganisatie 1outof60million. Hij houdt zich bezig met documentaire- en journalistieke fotografie en integratieprojecten.

De omfietskroketten van Nul10

Onlangs werden we naar Nul10 gelokt met de belofte van een garnalenkroket waar ze zelfs in België van gehoord hebben. Die viel zo in de smaak dat we terug wilden om te zien hoe chef en eigenaar Floris Stock zo'n ding nu in elkaar klust. 


Floris begint met het pellen van de garnalen. Omdat hij de smaak van de garnalenkroket zo puur mogelijk wil houden, bewaart hij de schillen. Die vormen de basis van de salpicon, de ragout, waar de kroketten uiteindelijk mee gevuld worden.



De garnalenschillen worden gekookt in melk, met wat peper, zout en een klein pitje. Vervolgens maakt Floris een roux, een mengsel van boter en bloem om de vulling de juiste dikte te geven. Die dikte is van het allergrootste belang en het heeft Floris dan ook twee jaar gekost om tot de juiste verhoudingen te komen. En nog is het elke keer opnieuw weer stoeien met de hoeveelheden.



De volgende stap is het maken van een liaison. Dit geeft de salpicon meer dikte en zorgt voor een mooie binding. 



Tot slot voegt Floris wat gelatine toe om de vloeibare massa tot kroketten te kunnen vormen. Deze kroketten zonder jasje gaan een nachtje de koeling in om op te stijven, voordat ze hun krokante korstje krijgen.



De garnalenkroketten van Nul10 hebben een bijzonder dun en delicaat jasje. Floris heeft de korst namelijk graag zo eenvoudig mogelijk: even door de bloem en het eiwit rollen en een dun laagje paneermeel eroverheen. Niets meer aan doen.


De kroket wordt à la minute gefrituurd. Uitstekend voor de smaak, minder goed voor de frituur. Floris heeft het er echter graag voor over en daar zijn wij erg blij mee. Je krijgt 'm met een partje citroen, stukje gefrituurde peterselie (lekker!) en een dot saffraanmayo. 


Geen zin om de kroket uit het vuistje te eten? Ga dan lunchen met garnalenkroketten op brood, of eet 'm als onderdeel van een 12-uurtje in combinatie met een knoflooksoepje en een mini croque madame. Maar geloof ons, solo is 'ie echt het lekkerst.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen