Bij SUGO draait alles om pizza al taglio: vierkante, Romeinse pizza's met vaste en wisselende, vaak opvallende, toppings. SUGO kent inmiddels 3 eigen vestigingen in Rotterdam en enkele zaken buiten onze stadsgrenzen. Wij gingen langs om te proeven bij de vestiging aan de Westblaak en om uit te zoeken wat ze bedoelen met de omgedraaide menukaart. Oh en er zit een spoiler in over glutenvrije bodems…
Over SUGO pizza

Bij de Buik schrijven we niet vaak over ketens, maar voor zaken met Rotterdamse wortels maken we graag een uitzondering. SUGO pizza is in juni 2018 overgenomen door bekende Rotterdamse horeca-ondernemer Herman Hell en voormalig IT-er Hugo Kruijssen met de ambitie om te groeien, en dat is hen gelukt!
Met locaties in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Amersfoort en diverse locaties die alleen gericht zijn op bezorgen is SUGO pizza uitgegroeid tot een pizzafenomeen.
SUGO onderscheidt zich door de brede selectie aan toppings, maar ook door de aandacht voor gezondheid, zonder in te leveren op smaak. Hun pizza's zijn licht en luchtig, met aanzienlijk minder vet en koolhydraten dan de traditionele varianten.
Zeker geen gebakken lucht

In hun eigen productie bakkerij maken ze bodems met een eigen hoog-eiwit bloem, geïnspireerd door de technieken van meesterbakker Gabriel Bonci met hun eigen draai. Daarbij ontbreekt vet in de SUGO bodems, waardoor ze niet alleen gezonder zijn, maar ook een lichte textuur hebben. Ook heeft SUGO een glutenvrije pizzabodem die erg luchtig is en goed is van smaak, spoiler-alert!
Flip the menu: hoe SUGO de focus omdraait

We worden er blij van om te zien hoe SUGO het menu heeft omgedraaid. Omgedraaid betekent in dit geval niet de kaart omdraaien, maar iets anders: in plaats van zich te richten op de standaard vlees, vis, vegaverdeling, is de basis van de toppings plantaardig en worden toevoegingen van vlees, vis of melkproducten met icoontjes aangeduid.
Een verademing voor vegetariërs of veganisten en een steuntje in de rug voor flexitariërs en mensen die vaker plantaardig willen eten. Ook ligt de focus meer op het maken van (semi-)gezonde keuzes, zo kan je de QR-code op de (achterkant van de) kaart scannen voor de voedingswaarden en het aantal calorieën. Deze omgekeerde aanpak voelt eigenlijk heel logisch en biedt een stuk duidelijkere kijk op wat er op je bord ligt.
Nieuwe smaakcombinaties

Bij SUGO draait alles om innovatie en het creëren van eigen smaakervaringen voor hun gasten. Ook staan ze open voor nieuwe ideeën van personeel en wordt er regelmatig geëxperimenteerd met smaken en nieuwe topping combinaties.
De keuze aan voorgerechten en pizza toppings is reuze, dus we laten ons verrassen door de keuken. We krijgen drie voorgerechten: de gehaktballetjes van écht vlees met de ambachtelijke SUGO tomatensaus, de garnalen in knoflookolie en flatbread met pimenton aioli. De gehaktballen zijn sappig en goed van smaak geserveerd in een verse tomatensaus, door de malsheid vallen ze uiteen bij de lichtste aanraking.
Daarna komt er een tasting op tafel, een plank vol met pizzastukken met verschillende toppings; de plantaardige lamskebab, het Japanse buikspek, de ‘nduja & salami en de champignon-truffel & mozzarella. De pizza’s gaan stuk voor stuk goed naar binnen, maar de plantaardige lamskebab verrast ons het meest, aangezien hier geen vlees voor is gebruikt maar je dit totaal niet proeft.
Glutenvrije bodems

Ook mogen (nou ja, moeten) we de glutenvrije bodem uitproberen, waarbij we kiezen voor een wat lichtere caprese topping omdat we al redelijk vol beginnen te raken. Onze conclusie? Vergeet alles wat je weet over glutenvrije pizzabodems, want SUGO heeft een bodem waardoor glutenvrij pizza eten eindelijk lekker en luchtig is.
Voor het nagerecht worden we nog getrakteerd op een trio van Tiramisu, Cheesecake en Salted caramel mousse, geserveerd in kleine weckpotjes. Drie feestelijke nagerechtjes in Italiaanse stijl, een mooie afsluiting van de avond.