Met open armen verwelkomt Perry de Man, die samen met Job Pattinasarany het programma ‘Wat eten we vandaag?’ presenteert op 24Kitchen en sinds twee jaar mede-eigenaar van De Toko, ons bij binnenkomst. Perry runt De Toko samen met Edward van Dalen. De Toko heeft, naast catering en take-away, een paar tafeltjes in hun Blijdorpse buurtrestaurantje met huiskamersetting; allerhande Indische snuisterijen, zachte verlichting en batik stof als tafelkleedjes. Je voelt je er direct thuis. Maar of deze ‘blandas’, zoals ze zichzelf noemen, Indisch kunnen koken? Wij laten ons graag verrassen.
De vitrine staat vol met kleurrijke gerechten waar we niet uit kunnen kiezen. We geven aan dat we niet veel trek hebben, maar wel graag veel verschillende smaken willen proeven. Dit laat Perry zich niet twee keer vertellen. Hij raadt ons aan om plaats te nemen aan een ruime tafel bij het raam en gaat aan de slag. Dat een van ons vegetarisch eet is overigens geen probleem; zeker de helft van de gerechten bij De Toko zijn vegetarisch.
Niet authentiek Indisch
De ruime tafel blijkt nodig te zijn, binnen afzienbare tijd staat de tafel vol met elf gerechtjes. Het is een evenwichtige verdeling van vegetarische- en vleesgerechtjes, waarvan een aantal direct te benoemen zijn, zoals de sambalboontjes. Toch zijn er ook enkele schaaltjes gevuld met gerechtjes die we niet eerder in een Indische setting hebben gezien.

De Toko pretendeert dan ook niet authentiek Indisch te zijn: “We houden van lekker koken en halen onze inspiratie uit de Indische keuken, maar doen dit wel op onze eigen manier.” Als voorbeeld noemt Perry de sajoer lodeh die bij De Toko met santen wordt gemaakt, waardoor de kokos zich aan de groenten hecht en niet als een ‘soep’. Op deze manier blijven de gerechten herkenbaar, maar hebben ze allen een eigen twist. Overigens vinden ze het bij De Toko niet nodig om gerechten Ind(ones)ische namen te geven. Een gekookt ei heet dan dus ook geen telor pedis, maar pittig ei en nasi putih wordt simpelweg witte rijst genoemd.

Wij zijn vooral benieuwd hoe de gerechten smaken. Zodra we de gado gado proeven, zijn we direct gerustgesteld. Deze is precies pittig en tegelijkertijd zoet genoeg en de tempeh kering is heerlijk krokant. We zijn vooral verrast door het buikspek: De Toko’s signature dish. Deze is in een sambal ketjap marinade bereid en ook hierbij komen zoet, pittig en Indische kruiden samen. De korst is knapperig en het vlees heerlijk zacht. Deze zoetpittige gerechten worden uitgebalanceerd met lichtere gerechtjes, zoals de tomaat, de bloemkool (die licht aangebakken is, maar een kniesoor die daarop let), de fluweelzachte aubergine, de romige sambalboontjes en, nieuwe favoriet, de pompoen die perfect gegaard is en heerlijk uiteenvalt in je mond. Ondanks dat we beiden niet veel trek hadden bij binnenkomst, zijn alle schaaltjes leeg aan het eind van de avond.
En de drank?
De Toko heeft geen volledige vergunning en mag dus geen alcohol schenken. Op zich geen ramp “maar ik zou wel graag een biertje schenken”, aldus Perry. Wij misten de alcohol overigens niet en dronken een lemongrass verveine slush die je zelf kunt tappen. Deze is verfrissend, met een licht zuurtje en een grote schep suiker en past goed bij de licht pittige en eveneens zoete gerechten.
Een welkome toevoeging
Ondanks dat deze ‘blandas’ niet per se authentiek Indisch koken, zijn de Indische invloeden in het interieur en de gerechten onmiskenbaar. De moderne twist die De Toko aan traditionele gerechten toevoegt, is wat ons betreft juist een welkome toevoeging.

De Toko is een echt buurtrestaurant waar gastvrijheid en lekker eten hoog in het vaandel staan en waar zonder pretenties maar met veel plezier wordt gekookt. Voor de niet-Blijdorpers zeker de moeite waard om voor om te rijden of de perfecte plek om na een middagje Vroesenpark te gaan eten. Ons zien ze in ieder geval snel terug.