POL Rotterdam op de hoek van de Meent en Binnenrotte is de ideale plek om na een rondje boodschappen op de markt of een shopsessie in het MAHO-kwartier binnen te lopen voor lunch of een cappuccino – een van de betere in de buurt. Maar voor een borrel en de kleine gerechten wil je ook zeker een keer aanschuiven bij POL.
Po(l)pulaire plek

Nigel, onze ober deze avond, werkt hier al meer dan vijf jaar en vertelt over het diverse publiek dat hij niet zou willen missen. Van dames en heren op leeftijd tot jonge studenten, en van buitenlandse toeristen tot Rotterdamse shopaholics. Iedereen loopt hier binnen, en de gemoedelijke sfeer en attente service zorgen ervoor dat je steeds terugkomt. De uitgebreide drankenkaart waar de clientèle fan van is, met een ruime keuze aan gin-tonics, regelmatig een verrassing van Brouwerij Noordt En Oedipus op de wisseltap én 100% natuurlijke Soof Limonade, draagt hier ook aan bij.
Tjokbol 'The Famous'

Op de kaart staan zo’n dertig gerechtjes en het fijne is dat je per ronde kunt bestellen wat je wilt. Heb je na de tweede of derde ronde nog trek, dan bestel je gewoon nog een gerechtje. Bovenaan de menukaart staat de Tjokbol 'The Famous', een forse broodbol gevuld met een gesmolten, kruidige kaasspread naar geheim Surinaams recept. De naam klinkt al net zo legendarisch als de vulling, dus hier beginnen we mee.
Nigel raadt aan de huisgemaakte calamaris daarbij te kiezen. Deze komt op tafel met een frisse remoulade, die qua smaak precies goed is. In remoulades wil de dragonsmaak weleens te overheersend zijn, maar hier zijn alle smaken mooi in balans. De inktvisringen zijn goed krokant en alles behalve taai. De tjokbol is als kaasfondue en een vers wit brood een liefdesbaby zouden krijgen. De kaas had nog wel een minuutje langer mogen smelten in de oven, maar dat dit gerecht the famous one is, snappen wij wel.
Friet met biefstuk, but make it classy

Terwijl we wachten op de tweede ronde duiken we in de wijnkaart. De Franse pinot noir springt in het oog, en we krijgen de keuze om te proeven tussen één op kamertemperatuur of een gekoelde. De gekoelde smaakt vanavond het lekkerst en drinkt goed weg bij de beef tagliata die we daarna krijgen. Mooie plakken rosé rundvlees, overladen met Parmezaanse kaas, pijnboompitten en rucola.
Het is een super-de-luxe variant van een carpaccio eigenlijk, die je na het proeven van deze tagliata nooit meer een blik waardig gunt. Wat een mals en smaakvol vlees. En bij biefstuk horen natuurlijk frietjes, die we dippen in POL-saus, een zoete en kruidige mayonaise naar geheim recept. De saus is huisgemaakt, de frietjes helaas niet, maar deze tweede ronde krijgt sowieso weer een paar duimpjes omhoog.
Burgerzaken

We hebben nog plek voor een derde ronde. De eerste was vis, de tweede vlees, nu gaan we voor vega. We krijgen twee kleine portobelloburgers, afgetopt met honing, pecannoten en gorgonzola. De portobello is goed vlezig van structuur en juicy, en kan moeiteloos de strijd om de smaak aan met de runderburgertjes die ook op de kaart staan. De tot favoriete-wijn-van-de-avond gekroonde pinot noir smaakt overigens ook bij dit gerecht weer heerlijk, en Nigel komt regelmatig langs met de fles om ons glas bij te vullen.
Sneak peek
POL heeft geen desserts op de kaart, dus we sluiten af met een taartje van de lunchkaart. Ondertussen geeft Danny, de zaakvoerder van POL, een sneak peek van de nieuwe lunchkaart. Voor de steak & cheese sandwich, met diezelfde kaasspread als in de tjokbol, schuiven we zeker nog eens aan op het terras.
We begrijpen die mensen wel die hier regelmatig terugkeren. Het fijne ritme waarop POL draait, het gemak waarmee je hier een hele middag of avond blijft zitten om te borrelen en te babbelen en de ruime keuze aan gerechten maken dit tot een erg fijn café.