Dineren op grote hoogte bij Renilde in het Depot

De gerechten tijdens het diner bij restaurant Renilde in Rotterdam zijn vers, puur en worden geserveerd met natuurwijnen geselecteerd door Jim de Jong.

17 Nov 2021 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 17 Nov 2021

Dineren op grote hoogte bij Renilde in het Depot

Dat Renilde in het Depot vanaf de eerste avond veel mensen zou trekken staat buiten kijf, maar het feit dat het restaurant tot het einde van het jaar al volgeboekt zit bevestigt de enorme interesse. De nieuwsgierigheid van foodies in Rotterdam en omstreken is gewekt en na ons gesprek met Jim de Jong eind september waren ook wij erg benieuwd naar het eindresultaat. 

Kleurrijke verbinder  


Foto: Aad Hoogendoorn, Depot Boijmans van Beuningen

De aanloop naar het Depot Boijmans van Beuningen is indrukwekkend. Sinds de opening is de bijna psychedelische video-installatie van Zwitserse kunstenaar Pipilotti Rist te zien op het stenen voor het museum, die weerkaatsen op de kolossale spiegel. Het verbindt het kale plein met het statige gebouw en biedt anderzijds een contrast met de zilverkleurige pot en het duister van de avond. De expreslift naar de bovenste verdieping gaat niet al te hard, zodat we een glimp opvangen van de kunst waarmee het depot gevuld is. Eeuwenoude schilderijen, komische objecten en op de zesde een letterlijke uitblinker: de vloer van gekleurde steentjes die een feestelijke mozaïek vormen. 

Een spannende avond  


Beeld: Depot Boijmans van Beuningen. Impressie restaurant Renilde

Het restaurant zelf oogt nog wat clean; niet alle tafels zijn uitgeklapt waardoor de ruimte niet helemaal gevuld is, de verlichting mag iets zachter en de muziek juist harder. Gezien de prachtige setting en vriendelijke bediening hindert het niet en naarmate de avond vordert lijkt er bij iedereen een gevoel van ontlading te zijn. De keuken is gefocust bezig met de gerechten en de bediening lijkt steeds meer te ontspannen. Er wordt een grapje gemaakt aan tafel, de lampen worden iets gedimd en het geroezemoes van de gasten vult de ruimte.  

Hottentottententententoonstelling  


We gaan voor de volledige ervaring en bestellen een 5-gangen menu en bijpassend wijnarrangement. Vooraf krijgen we desembrood van Hopper met roomboter en huttentut-olie, wat klinkt als een zelf verzonnen afkorting van hottentottententententoonstelling, passend bij het decor van de avond. Het blijkt olie van de plant huttentut, ook wel vlasdodder. Wat volgt is een uiterst bevredigend menu waarbij pure smaken en verse, soms minder gebruikelijke, ingrediënten centraal staan. De rauwe heilbot van het voorgerecht is zo vers dat hij bijna van je bord spartelt en wordt geserveerd met amandelmelk en citroen die de subtiele smaak van de heilbot eren. Samen met een glas Altrove van het huis Vivera is dit een heerlijke start. 

Wijn natuurlijk   


De zachte meiraap met karnemelk en langzaam gegaarde 62 graden-eierdooier die erna worden geserveerd, vormen een romig en licht zuur geheel. De gangen worden voornamelijk begeleid door natuurwijnen, zoals we ook van Jim mogen verwachten. Voor wie op zoek is naar een specifieke winepairing of liever wijn drinkt met een meer knallend karakter, biedt de zeer uitgebreide wijnkaart soelaas en kan de bediening adviseren over de juiste keuze bij het menu. De lichte gang van kropsla met oesteremulsie en daarna het hert met aardpeer, paddenstoeltjes en sherry maken dat we zeer tevreden even naar buiten stappen om de stad in ons op te nemen vanaf het dakterras. 

Nieuwsgierigheid vs. kwaliteit  


Terwijl we rondlopen en naarstig zoeken naar onze eigen woning, kunnen we alleen maar concluderen dat het uitzicht ’s avonds werkelijk betoverend is en met alle lichtjes vanuit hoog- en laagbouw misschien nog wel magischer dan overdag. Wanneer we de stad vanaf elke kant bewonderd hebben, haasten we ons weer naar binnen voor het dessert, boekweitijs met pastinaakmousse. Het ijs smaakt naar vers afgebakken koekjes en is een perfecte afsluiter van de avond. De eerdere zorg die Jim uitdrukte over de vraag hoelang het storm blijft lopen in Renilde is wat ons betreft ongegrond. Bezoekers gaan misschien bij het restaurant kijken uit nieuwsgierigheid, maar komen terug voor het goede eten, de creativiteit van Jim en zijn keukenmaatjes en de gastvrijheid van Stefan Leatemia en zijn team.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.