Echt Ethiopisch eten bij Injera Habesha

Sinds augustus is er een nieuw Ethiopisch restaurant geopend in Delfshaven. Injera Habesha biedt vlees-, maar vooral veel vegetarische gerechten.

13 Nov 2019 Annemieke Jansen

blogger Annemieke is vijf jaar geleden overgelopen van Amsterdam naar Rotterdam en wil alle culinaire hotspots in Rotterdam kennen!

Echt Ethiopisch eten bij Injera Habesha

Het is weer herfst, het waait en regent en je baant je een weg door straten vol met bladeren. Dan heb je zin om te schuilen op een plek met eten dat verwarmt. Wij vinden dat Ethiopisch eten, met zijn rijke sauzen en kruiden, dan heel goed past. Je kent misschien al de restaurants ‘Viva Afrika’ en ‘De Smaak van Afrika’, maar sinds augustus is er een nieuw Ethiopisch restaurant geopend in Delfshaven, vlakbij het Dakpark.

Handen wassen!


En als we het hebben over Ethiopisch eten, dan hebben we het natuurlijk over de injera, de pannenkoek die bestek, bord en voedsel tegelijk is. Als het eten geserveerd is, wordt ons dan ook discreet het volgende verteld: “Wij wassen altijd even onze handen voor we gaan eten.” We begrijpen de boodschap en gaan snel op het toilet onze handen wassen, zodat we lekker onze vingers kunnen gebruiken. We hebben gekozen voor een special die bestaat uit twee vleesgerechten en een heleboel groentegerechten. Eigenaresse Fasiga Brihanu vertelt ons dat in Ethiopië veel vegetarisch wordt gegeten, gewoon vanwege het feit dat vlees duur is. Maar op feestdagen wordt er altijd vlees gegeten. “Gelukkig hebben we een heleboel feestdagen in Ethiopië”, zegt ze lachend.

Wat valt er te kiezen?


De vleesgerechten in onze special zijn rund- en lamsvlees, beiden heerlijk mals en heerlijk gekruid. De pittige kruiden combineren erg goed met het licht zure van de injera. In plaats van deze vleesgerechten kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een kippenboutje of voor Kitfo, de Ethiopische versie van steak tartaar (rauw dus!). Het aanbod aan groenten is zeer gevarieerd: we krijgen pompoen, bietjes, linzen, kikkererwten, spinazie, aardappel en wortel, ook allemaal weer fijn gekruid. We dachten dat bietjes nou echt een Hollandse groente was, maar dat blijkt in Ethiopië dus ook een veel gegeten groente. Verder staat er bij de voorgerechten zelfgemaakte kaas op het menu. Fasiga verklapt dat ze dit niet op de originele Ethiopische manier maakt, maar van Griekse yoghurt. “Maar de smaak komt heel dicht in de buurt!”. Dan heb je ook nog het Ethiopische neefje van de Indiase samosa, de sambussa, gevuld met linzen.

Ethiopisch koken met Rotterdamse waar


Fasiga wil in haar restaurant echt authentiek Ethiopisch eten serveren. Ze leert ons de basis ingrediënten van de Ethiopische keuken: ui, knoflook, gember, berbere en kruidenboter. In berbere kan een hele waslijst aan kruiden zitten, zoals witte en zwarte peper, chili, knoflook, paprika, gember, basilicum, fenegriek, kaneel, nootmuskaat en kardemom. De kruidenboter maakt Fasiga zelf van boter die ze haalt op de Binnenrotte markt. Onze vleesgerechten zijn bijvoorbeeld met deze boter gemaakt. ”Kom anders een keer langs om samen te koken, dan kun je het leren!”, nodigt Fasiga ons uit. Alleen de injera’s worden niet door Fasiga zelf gemaakt, maar aangeleverd door een andere vrouw die hier zeer bedreven in is. Het meel voor de pannenkoeken haalt Fasiga bij de Molenwinkel van Delfshaven. Officieel worden injera’s van teff gemaakt, maar teffmeel is erg duur. Daarom gebruiken ze bij Injera Habesha meestal een mix van teff en tarwe.

Swingen in Delfshaven


Fasiga heeft eigenlijk een achtergrond in de financiële administratie, maar miste het eten uit haar geboorteland zo dat ze besloot een eigen restaurant te starten. De naam ‘Habesha’ is de naam van een bevolkingsgroep in Ethiopië. Zelf vindt Fasiga dit een erg mooie naam, maar ze geeft aan dat ze daarmee geen onderscheid wil maken tussen groepen. Het runnen van een eigen zaak is pittig, zeker omdat Fasiga ook nog vrijwilliger is voor de stichting ‘Vluchtelingen voor Vluchtelingen’ waar ze Eritrese vluchtelingen helpt hun weg te vinden. Zelf is ze in 1999 uit Ethiopië naar Nederland gevlucht. Ondanks haar drukke agenda heeft ze ook nog plannen om live-muziek in het restaurant te verzorgen. Ze mag namelijk één keer in de maand tot maar liefst vijf uur open zijn. Ze wil daarvoor samenwerken met Codarts in Delfshaven en jazzcafé Dizzy. Het hoeft van Fasiga niet per se Ethiopische of zelfs Afrikaanse muziek te zijn, ze wil gewoon af en toe een feestje bouwen. Voordat we weer de herfstige avond in gaan krijgen we nog een Ethiopisch hartverwarmertje aangeboden. Een soort limoncello, maar dan van honing.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Eurobrouwers opent nieuw café aan het Middellandplein

Eurobrouwers in west: een bar met bistrogerechten, een ruim terras en een sfeer midden tussen een Belgische bruine kroeg en een Italiaanse aperitivobar.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.