Januari is voor menig van ons geen feestmaand. Maar dat kan gelukkig anders. Op een ijskoude januari-avond laten wij ons goed in de watten leggen bij Restaurant STER in Kralingen. Chef Terry Priem, zijn vrouw Esther van Otterloo en hun team doen er alles aan om hun gasten een avond lang alles uit handen te nemen en hun zintuigen te verrassen met een menu van 3, 4, 5 of 6 gangen.
Amuseren voor gevorderden

Bij zo’n gastronomisch uitje kan een drankarrangement natuurlijk niet ontbreken. Het avondje uit wordt feestelijk afgetrapt door sommelier Johan, die ons een heerlijke zachte champagne uit Épernay inschenkt. Vergezeld door een oester met een gel van passievrucht en een briochebroodje met een duxelles van champignons en eigeel is dit een knaller van een start.
Als onze smaakpapillen nog niet wakker waren, dan worden ze wel wakker geschud met de volgende overheerlijke amuse met een Aziatische inslag. Het schilderachtige plaatje bestaat uit een gelei van soja met een combinatie van gele biet, shiitake en zalmeitjes. Een heel subtiel gerechtje, maar de verschillende smaken en texturen zijn goed herkenbaar.
Signatuur van chef Terry

De eerste gang betreft meteen een klassieker, aldus gastvrouw en fromagière Jacqueline. Het is een gerecht dat chef Terry al meer dan tien jaar maakt, iedere keer in een iets ander jasje: zalm met kerrie-ijs. Dit keer is het een rouleau van zalm, met schuim van sambai, een wakame van zeewier en wat zoetzure komkommer. Op een los schaaltje bevindt zich het kerrie-ijs op een crumble van furikake.
Dit signatuurgerecht is dan ook getekend met de signatuur van de chef: een krokantje in de vorm van een S, van Terry zijn graffiti-tag. Neem je alle ingrediënten van dit gerecht bij elkaar, dan ervaar je in één keer een Aziatische smaakexplosie.
Dit gaat goed samen met een elegante wijn van Trimbach, die wordt gekenmerkt door zijn restzoetje, maar ook doet verrassen met een licht zuurtje achterin.
Yin en yang

Hierna volgen nog vele smaakvolle creaties van Terry’s team, dat ogenschijnlijk ontspannen aan het werk lijkt te zijn in de open keuken. Wij doen ons tegoed aan nog meer vis met een filet van kabeljauw, op een bedje van knapperige schorseneer.
De presentatie doet denken aan een yin en yang symbool door de grote contrasten tussen het wit, de romige beurre blanc, en het zwart, de zwarte knoflook en houtskool. Als een echte yin yang vullen deze onderdelen elkaar goed aan in smaak en bezorgt de houtskool een rokerige smaak aan het geheel.
Over naar natuurlijk rood

Bij de volgende gangen komen ook de rode wijnen uit de kast. ‘’Natuurwijn vind ik zelf lastig’,’ aldus sommelier Johan, ‘’omdat je er vaak even op moet kauwen.’’ Met rood is dat makkelijker te verdragen, vindt hij. Daarom schenkt hij ons een rode natuurwijn van Lapierre gemaakt van de druif Gamay en afkomstig uit Beaujolais, de plek waar natuurwijn zijn oorsprong kent.
Deze wijn drinkt heerlijk weg bij het traditionele Franse gerecht dat bestaat uit twee bereidingen van eend, een filet en een confit de canard, omwikkeld met savooiekool en vergezeld van sinaasappelgel. Een ware verwennerij dit gerecht.
Sterwaardige afsluiting

Als laatste gang misschien nog wel de echte ‘’ster ‘’ van deze show. Het dessert. Een ware lust voor het oog, deze peer gemaakt van witte chocola op een bedje van crumble. Wanneer je deze peer open weet te breken, geniet je van gestoofde peer in een mousse van witte chocola en met tonen van kaneel en steranijs.
Deze zoete tongval gaat goed samen met het volzoete glas dessertwijn met citrustonen dat Johan met zorg voor ons heeft uitgezocht.
Met nog wat thee en friandises genieten wij na van deze ervaring, die al onze zintuigen heeft geprikkeld. De warme ontvangst, de presentatie en de passie waarmee men over het eten en de wijnen praat complementeren de fantastische gerechten die hier worden gekookt. Niet te vergeten de kaaswagen, die Jacqueline met veel flair aan de gasten presenteert.
Een mooie beleving op zo’n gure winteravond.