Wanneer je door de Glashaven, een straat in de Wijnhaven, loopt, valt van buiten nauwelijks op wat een enorme transformatie het voormalige Eetcafé ‘t Gesprek heeft ondergaan. Pal tegenover de Spar is een moderne huiskamer ontstaan: UPtown Rotterdam. De gouden tinten op de muur en groene velvet stoelen geven het geheel een luxe uitstraling, maar toch straalt de zaak toegankelijkheid uit. Wat nog minder opvalt vanaf de straatkant, is het ‘geheime’ terras. We hebben even getwijfeld of we dit goed bewaarde geheim wel wilden delen, maar kwamen er niet onderuit toen we de leukste terrassen van 2019 gingen bekendmaken. En ach, we zijn de beroerdste niet. Als er maar wel volgende keer nog plek is voor ons op het terras. 
 
            
            Iedere zonnestraal meepikken 
Op een zonnige avond besluiten we spontaan naar UPtown te gaan in de hoop dat er nog een tafel vrij is op het terras. Het terras is bomvol, maar gelukkig besluit er iemand precies af te rekenen bij onze binnenkomst. Tot de tafel vrij is beginnen we met een drankje aan de bar, waar eigenaar Niels Soffree ons bijpraat over de afgelopen weken. Doordat de hele pui kan worden opengeschoven, is het aan de bar ook goed te doen en heb je hier al bijna het idee dat je buiten zit. Maar als echte Hollanders pikken we graag iedere zonnestraal mee. 

En dat lukt hier aardig. Tot zonsondergang kun je aan de waterkant genieten van de laatste stralen. Met uitzicht op de Schiedamsedijk en de Leuvehaven ligt het terras midden in de stad. De enthousiaste Britt Vertregt komt al snel aan met onze drankjes en de combinatie van het mooie weer, het uitzicht op het water en oké, misschien ook de rosé, geven ons voor heel eventjes het vakantiegevoel.  
Eetcafé 2.0 
Je kunt er prima voor kiezen om op het terras alleen te borrelen, maar in de zon tikken de drankjes toch altijd nét iets sneller aan en dus kan een bodem geen kwaad. De gerechten op de menukaart zijn het beste te omschrijven als ‘eetcafé 2.0’, waarbij de gerechten variëren van een uitsmijter tot een luxere variant van Vitello Tonnato Ancient van de Italiaanse kok. Wij kiezen voor de saté en vegetarische risotto. Op het vlees is niks aan te merken en de satésaus is een dusdanige hoeveelheid dat de frietjes die erbij zijn geserveerd erin kunnen worden gedoopt. Het kan komen doordat wij al te veel brood met kruidenboter hebben gegeten (ik vraag mij af wanneer ik stop deze fout te maken voor het eten), maar ondanks dat het goed in de smaak valt krijgen we de saté niet op. Britt legt uit dat je ook altijd de optie hebt om de saté van de lunchkaart te kiezen, waarbij je iets minder stokjes krijgt. Goede tip voor de volgende keer.  
Tip van de week 

Voor de risotto die wordt geserveerd heb ik een tip: zorg ervoor dat je een elastische broek of wijd zittend jurkje aanhebt of wees alle schaamte voorbij en zet je broek gewoon open. Deze wil je namelijk echt tot de laatste hap opeten. De risotto wordt geserveerd met walnoten en witlofbladeren voor een extra bite, maar dan komt het allerbeste: de royale hoeveelheid Gruyèrekaas die erop zit. Dit is echt pre-cies hoe je mij gelukkig krijgt. De romige boter, de volle smaak van de kaas en de balsamicosaus die het geheel mooi afmaakt.