Het Wijnhavengebied, het stuk tussen Blaak en de Boompjes, is niet alleen in trek door alle torens die er worden gebouwd, maar er komen ook steeds meer horecazaken te zitten. Zo ook UPtown, wat afgelopen jaar in de Glashaven (een straat in de Wijnhaven) pal tegenover de Spar opende voor lunch, diner of 'gewoon' een borrel. Wij gingen langs bij eigenaar Niels Soffree en spraken hem over zijn eerste eigen zaak. 
 
            
            Lang gekoesterde droom 

Voor eigenaar Niels was de opening van UPtown een lang gekoesterde droom nadat hij jarenlang ervaring opdeed bij onder andere Holland America Line, The Harbour Club en sterrenrestaurants De Hermitage* en Fred**. "Af en toe moet ik mijzelf nog een beetje knijpen. Het is zo hard gegaan voor mijn gevoel. Ineens staat het er. Het is flink veranderd, lichter geworden en met zijn tijd mee", vertelt Niels.  
De lucht in 
De naam verwijst niet naar de gelijknamige toren die momenteel wordt gebouwd in de Wijnhaven, maar is een verwijzing naar het gebied. Niels: "Het is een verwijzing naar het Wijnhavengebied. Ik heb heel erg met de naam zitten stoeien. UPtown staat voor het gebied, alles gaat hier de lucht in. Dit wordt een beetje het 'UPtown' van Rotterdam."  
Verlengde huiskamer 

De ruimte bestaat uit verschillende delen en is modern ingericht met velvet stoelen, een lange bank, stalen deuren en een prominente bar. "Ik wil een bekend gezicht van de zaak zijn. Mensen komen bij mij thuis, zo zie ik het. Een verlengde huiskamer, die sfeer moet het uitstralen", licht Niels toe. Zo zit je in de hoek met stoelen wat rustiger en is het aan de bar weer een stuk informeler. Ook is er een aparte zaal voor bijvoorbeeld private dining en borrels, welke uiteraard ook gewoon aan de bar kunnen worden gehouden.  

Vanuit UPtown heb je een mooi uitzicht over het water en bij mooi weer kan de pui helemaal worden opengeschoven. En dan is er nog het terras, waarbij je letterlijk plaatsneemt aan het water en even ontsnapt aan de stadsdrukte op nog geen vijf minuten afstand van de Markthal.  
Het losser gooien 

Je kunt hier uit je werk een hapje kunnen komen eten voor je thuis op de bank ploft, maar ook met je vrienden uitgebreid een voor-, hoofd- en nagerecht komen eten. "Ik heb bij sommige restaurants waar ik heb gewerkt geleerd om een bepaald hoog niveau laagdrempelig neer te zetten, toegankelijker te maken. Met de uitstraling denk je 'wauw', maar je drinkt 'gewoon' je fluitje aan de bar. Dat is een fijne gedachte, niet te hoogdrempelig." UPtown heeft een restaurantuitstraling, maar je kunt er alle kanten op. "Juist met steakbestek opdekken, flessen op tafel zetten. Het losser gooien", aldus Niels. 
Bij UPtown serveren ze lunch en diner variërend van een uitsmijter en carpaccio tot de wat luxere variant Vitello Tonnato Ancient van de Italiaanse kok. "We hebben bijvoorbeeld een goede Croque Monsieur met Gruyere en Bechamelsaus. De eiergerechten lopen met de lunch het hardste. Het is belangrijk dat je hier goed brood bij serveert, die drie blaadjes sla ernaast zit niemand op te wachten." Niels geeft aan dat hij de prijs-kwaliteitverhouding heel belangrijk vindt. "Als je een salade hebt moet het echt een goede zijn, anders kom je er niet mee weg. De prijs-kwaliteit is heel belangrijk."  
Dorstlessers 

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je hier met dorst weggaat, UPtown leent zich namelijk ook perfect als borrellocatie. Er staan diverse barbites op het menu - zoals short ribs, bitterballen, pinchos en flammkuchen - en er is genoeg bier en wijn. "Je kan geen flessen van meer dan €50 neerzetten bij gerechten van €20, dat klopt niet. Ik heb samen met de WijnGoeroe een mooie wijnkaart geselecteerd. Ook hebben we best veel bier, dat deed Richard de oude eigenaar van Het Gesprek (het eetcafé wat hiervoor in dit pand zat, red.) ook. Dat hebben we erin gehouden. Altijd wisselend seizoensbier op de tap en veel flessen. Voor de dame een goed glas wijn en voor de heer een biertje, of andersom natuurlijk", sluit Niels af. 
Fotos door: Emma Groenenboom