Denise van der Mijn en Kelvin de Pijper openden in 2021 hun restaurant On Cru aan het Haringvliet. Een plek waar je in ongedwongen sfeer kunt genieten van fine dining gerechten, binnen in het knusse restaurant of buiten op het terras.
20 juli heropende het restaurant na een kleine verbouwing. Het is nu mogelijk om voorafgaand aan lunch of diner van een aperitief en bite te genieten aan de bar en dat laten we ons geen twee keer vertellen.
Een knusse huiskamer

Foto: MIES MEDIA
De warmte van On Cru is voelbaar zodra je het restaurant binnenstapt. Het is er donker met goed gearrangeerd sfeerlicht. In de zaak zichtbaar houten balken en baksteen aan de muur, Chesterfields afgewisseld met zwarte stoffen stoelen, en tafels met zwart blad en tafels opgedekt met linnen staan speels door elkaar heen. Door de speakers knallen crooners Frank Sinatra en Dean Martin en ook vrouwelijke muzieklegendes Ella en Etta komen voorbij.
Het doet denken aan een stijlvolle jazzkelder uit de jaren '20 een '30 van vorige eeuw, ware het niet dat door de gordijnen achterin wat daglicht naar binnen piept. Eigenaresse en gastvrouw Denise nodigt ons uit om plaatst te nemen aan hun nieuwe trots, een bar in het midden van de zaak met halfhoge krukken met bloemenmotief. Hier beginnen we met een glas cava en French 75: een cocktail van dezelfde bubbel in de mix met gin en citroensiroop.
Ongedwongen sfeer

On Cru valt zeker onder de categorie 'fine dining', al is de menukaart hier anders ingericht dan je van een dergelijk restaurant zou verwachten. Geen menu van de chef, maar small bites en nog geen tien gerechten die naar eigen keuze als voor- en/of hoofdgerecht te bestellen zijn. We starten met brood met luchtig geklopte boter, olijven ingelegd met ansjovis en komijn en een favoriet van de gasten, oesters met champagnesaus en avruga kaviaar, eitjes van gerookte haring.
De oester valt goed in de smaak, zo ook bij de oudere dames die net na ons arriveren en voor de tweede keer diezelfde maand bij On Cru komen eten. Ze kiezen erna voor een kreeft thermidor, naar het klassieke recept van chef Escoffier. Verderop kiest de zakenlunch voor een hammetje vooraf en mosselen met oestersaus. Denise: "We vinden het belangrijk dat er een ongedwongen sfeer hangt en iedereen kan doen en bestellen wat hij zelf wil. Dat vinden we zelf ook fijn als we uit eten gaan."
Fris en verfijnd

Terwijl we vanaf het tafeltje waarnaar we verhuisd zijn de semi-open keuken in turen, serveert Denise de Dutch Yellowtail uit. Het rauwe visje doet qua smaak en structuur denken aan tonijn, maar is iets minder stevig. Erbij ravioli gemaakt van knol rammenas gevuld met avocado en sinaasappel, en een subtiele groene gazpacho. De knoflook is herleidbaar maar niet zo aanwezig als vaak het geval is in een gazpacho. Een heerlijk fris en kleurrijk gerecht om mee te starten.
Aansluitend volgt tarbot met prei, gegaarde oester, aardappelkaantjes en een beurre blanc met kaviaar, zalmeitjes en bieslook. De klassieke botersaus ziet er met de eetbare 'confetti' feestelijk uit en heeft een klein zuurtje die nog lang prettig in de mond blijft hangen. Samen met de zachte witvis en gestoofde loof is het een verfijnd gerecht van een mooie, schappelijke portie zodat ruimte overblijft voor het dessert.
Gouden duo

Foto: MIES MEDIA
Denise is gedurende de lunch een gastvrouw zoals we dat graag zien. Bovenal is zij bijzonder oprecht en vriendelijk, maar ze weet ook goed aan te voelen wanneer ze juist even op afstand mag blijven. Gezien haar werkervaring bij verschillende Rotterdamse restaurants geen grote verrassing, maar de rol van gastvrouw is haar op het lijf geschreven.
Met het dessert van vanilleparfait, chocolademousse en frambozensaus borduurt chef Kelvin voort op wat we eerder in het menu hebben gezien. Net zoals het restaurant zijn de gerechten van zijn hand smaakvol en elegant. Het is bij On Cru stijlvol, maar alles behalve stijf en zelfs een beetje cheeky. De foto's met schaars geklede dames in lijsten aan de muur bewijzen dit nog maar eens...
Hoofdfoto: MIES MEDIA