Erasmus: waar Rotterdamse gastvrijheid samenkomt met culinaire verfijning

Gelegen aan de Coolsingel in Rotterdam vind je café restaurant Erasmus. Bij Erasmus kun je genieten van een ontbijt, lunch, diner of gewoon een drankje.

28 Mei 2024 Wendy Dolk

blogger Wendy is dol op goed eten en lekkere wijn. Daarnaast is ze graag onder de mensen en deelt ze haar culinaire ervaringen aan een ieder die het horen wil.

  • 28 Mei 2024

Erasmus: waar Rotterdamse gastvrijheid samenkomt met culinaire verfijning

Café Restaurant Erasmus is een grand café en ligt aan de Coolsingel. Het grand café restaurant biedt een uniek uitzicht op het bruisende centrum van de stad. Het is een plek waar iedereen welkom is voor ontbijt, lunch, diner of gewoon een drankje. De bar is er ruim, de liefde voor bier is er groot en het menu kent klassiekers (hallo caesarsalade) en verrassingen.

​Een bekende achter de toog van Erasmus 


Bij Café Restaurant Erasmus worden we ontvangen door een bekende van de Buik, namelijk Flora Bakker. De voormalige hoofdredacteur van de Buik van Rotterdam, is bedrijfsleidster van de nieuwe huiskamer van Rotterdam. 

De zaak is eigendom van dezelfde eigenaren als Prachtig, een Rotterdamse klassieker aan de Maas, evenals Reijngoud, Boudewijn en de Brewpub van Reijngoud.

​Levendige sfeer met een centrale grote bar


Bij binnenkomst valt de imposante grote bar die prominent in het midden van de zaak prijkt op, als een ontmoetingsplaats voor gezelligheid. De ruimte is royaal opgezet, waardoor het perfect is voor zowel intieme bijeenkomsten als grotere feestjes.

Flora: “We zijn een plek voor iedereen, voor ieder moment van de dag. Of je nou de dag wilt starten met koffie en een croissantje of tot in de late uurtjes wil borrelen: bij ons kan het.”

Een muurschildering van de beroemde filosoof Erasmus en de iconische Rotterdamse haven siert de muur, een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de stad. Het voegt een vleugje lokale trots toe aan de ambiance, terwijl de muziek die door de ruimte klinkt zorgt voor een levendige sfeer zonder te overheersen. Hier geen saaie achtergrondmuziek, maar een welkome toevoeging die het gevoel van gezelligheid versterkt.

​Natuurlijke materialen binnen en stadse charme buiten

Wat vooral aanspreekt, is het gebruik van natuurlijke materialen in het interieur. Van planten tot houten accenten. De comfortabele stoelen en banken nodigen uit tot langdurig vertoeven, terwijl de groen-witte tegels op de vloer een subtiele knipoog lijken te zijn naar de Rotterdamse roots van dit café.

Ook het terras van Café Restaurant Erasmus ademt een sfeer van stadse charme en gastvrijheid. Met zijn ruime opzet en vele zitplaatsen is er altijd wel een plekje te vinden om te genieten van het stadsleven dat zich voor je ogen ontvouwt.

​Verassingen vs klassiekers


Erasmus heeft een gevarieerde menukaart voor ieder moment van de dag. Toch staan er naast klassiekers zoals een hamburger of caesarsalade een paar verrassingen op de kaart die we moeten proeven. 

Voor we daaraan beginnen, starten we met frisse oesters begeleid met een dragonvinaigrette. Gevolgd door de Noorse zalm met een licht pittige mierikswortel crème fraîche. Mooi op het bord, simpel in bereiding, maar bovenal proef je de versheid en kwaliteit van de ingrediënten.

Als hoofdgerecht gaan we voor de porchetta. Dit klassieke buikspekgerecht met verse kruiden uit Italië is zo makkelijk nog niet om goed te bereiden. Het vlees moet sappig zijn en de huid popcorn-achtig krokant. Het wordt geserveerd met een gepofte knoflookjus en een crème van zoete aardappel.

Voor dit gerecht kun je met een gerust hart je kritische Italiaanse vriend(in) meenemen. Voor ons de topper van de avond!

​Liefde voor bier en een kleine dinerkaart


Gezien de liefde voor bier bij de eigenaars van Erasmus gaan we voor een mooie Reijngoud Hoppa Summer Ale, fris met een licht bittertje die een mooie balans geeft naast de wat vettigere porchetta. 

De geroosterde bloemkool met curry-kokossaus is tevens erg goed bereid en met een mooie balans tussen de kruidige smaken van de curry en het krokante en het zoete van de geroosterde bloemkool.

Uiteraard gaan we voor een toetje en dan specifiek de crème brûlée. Luchtig en smaakvol van binnen en krokante karamel precies zoals hij hoort. Bij Erasmus wordt gewerkt met een relatief kleine dinerkaart, waaruit blijkt dat de focus op kwaliteit en versheid ligt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: holistische cuisine: high-end cateraars veroveren de horeca (en al jouw zintuigen)

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.

De Dordtse horeca bloeit op: 3 nieuwe zaken en 1 klassieker

In Dordrecht is er steeds meer ruimte voor smaak, service en sfeer. De Buik zet vier fijne plekken voor je op een rij.

Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.