Fine dining op grote hoogte bij Rooftop Restaurant 16th

In het Van der Valk Exclusief hotel in Schiedam vind je Rooftop Restaurant 16th: smaakvolle gerechten met cocktailpairing en een waanzinnig uitzicht.

11 Sep 2023 Rosalinda van Bennekom

blogger Spontane schrijfster in spé. Wordt gelukkig van goed gezelschap, een goed boek of goede serie en goed eten. Kookt graag, maar gaat nóg liever uit eten.

Fine dining op grote hoogte bij Rooftop Restaurant 16th

In het Van der Valk Exclusief hotel in Schiedam vind je Rooftop Restaurant 16th. Je kunt hier op grote hoogte genieten van verschillende culinaire gerechten met een waanzinnig 360 graden uitzicht. 

Naast de locatie is er nog iets bijzonder aan dit restaurant. Ze serveren de gerechten niet met bijpassende wijnen, maar wordt er gekozen voor complementerende cocktails. Een verrassend concept. Tijd om in de lift naar de 16de verdieping te stappen.

Culinair hoogstandje 


Het menu van Rooftop Restaurant 16th is zorgvuldig samengesteld door chef-kok Gijs Verbeek. Gijs heeft een indrukwekkend cv. Zo was hij eerder onder andere werkzaam in de keukens van restaurant De Zwethheul, Central Park by Ron Blaauw en Hotel van Oranje in Noordwijk aan Zee. 

Van der Valk was nieuw voor hem, maar hij is enthousiast over de mogelijkheden om de hotel- en restaurantketen kennis te laten maken met fine dining. "Ik heb hier veel vrijheid. Er is ruimte om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken als spicy watermeloen en gerookte paellarijst." 

Schiedamse touch 

Het combineren van de gerechten met cocktails is een bewuste keuze. "Met cocktails kun je alle kanten op. Door het mixen van verschillende dranken met kruiden, bitters en specerijen zorgen we ervoor dat de cocktails perfect passen bij de gerechten die we serveren." Veel cocktails hebben een knipoog naar Schiedam, de stad die ook wel bekendstaat als Dutch Distillers District. 

Bij Rooftop Restaurant 16th vinden ze het belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers. Grote spelers als Loopuyt en Ketel 1, maar zeker ook minder bekende lokale distillateurs. Met cocktailnamen als de Schiedamse Simon, vernoemd naar een oud-burgemeester, en Zwarte Nazareth, een oude bijnaam van Schiedam, is het Schiedamse feestje compleet. Geen fan van cocktails? Het restaurant heeft ook een uitgebreide wijnkaart. 

Verschillende arrangementen 


Aan onze tafel hebben we een prachtig uitzicht op Rotterdam en in de verte spotten we zelfs de Euromast. Je kunt kiezen voor een 4-, 5- of 6-gangen keuzemenu, wij kiezen voor het laatste. We starten met de appetizer Wagyu bitterballen en kort daarna wordt het voorgerecht geserveerd. 

Bij het eerste gerecht worden stevige, maar toch zachte stukken tonijn gecombineerd met frisse tomaat, bleekselderij en basilicum. Laatstgenoemde komt ook terug in de cocktail die erbij geserveerd wordt: de Cherry Mary. Deze op de Bloody Mary gebaseerde cocktail is kruidig en heeft een fijne kick dankzij de Aji Amarillo. 

Bijzondere pairings 


Als tussengerecht komt er ravioli van eekhoorntjesbrood met asperge en Rotterdamsche Oude op tafel. Ter plekke wordt het gerecht overgoten met een saus van eekhoorntjesbrood die verrijkt is met Rynbende vintage Genever. 

De ravioli is perfect al dente. Toch is de cocktail de ster van deze gang. Verrassende ingrediënten als cacaolikeur en volle melk zorgen voor een romige smaak die goed combineert met het nootachtige eekhoorntjesbrood. 

Niet één, maar twee desserts 


In het 6-gangen menu kun je kiezen voor meerdere tussengerechten of desserts. Wij gaan voor twee desserts en trappen af met Cave Rousseau geitenkaas. Deze Hollandse geitenkaas is gerijpt in Franse natuurgrotten en heeft een lichtzoete smaak. Erbij een bolletje Engels mosterdijs: een koude sensatie met een scherpe smaak die tintelt op de tong. 

Het tweede dessert is rood fruit met een bolletje yoghurtijs, mousse van witte chocola en merengue van citroen. Een klassieke combinatie die werkt, zeker in combinatie met de bijpassende cocktail: Fristi on the rocks. Dankzij de yoghurt- en frambozenlikeur smaakt de mix precies zoals het bekende yoghurtdrankje, maar dan voor volwassenen. 

Aangename ambiance 

Gedurende het diner zien we de zon langzaam ondergaan en de talloze lichtjes ontsteken. De klinkende cocktailshakers op de achtergrond en de vriendelijke kelners die iedere gang met passie en overtuiging toelichten, maken het geheel compleet. 

De cocktails zijn een goede vervanging van een wijnarrangement. Krachtige, kruidige cocktails worden afgewisseld met frisse, zoete en zelfs romige cocktails die de gerechten balanceren. Zeker een aanrader voor de cocktailliefhebber. En ben je de BOB? Dan zijn er ook alcoholvrije alternatieven. Maar, met 179 kamers in het hotel, is er vast nog wel eentje vrij.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.