Op een mooie locatie aan de Westerstraat lonkt lunchroom Fröbel. Met de grote witte letters op het raam is deze Rotterdamse hotspot bijna niet te missen. Ook de binnenkant van het zaakje ziet er uitnodigend uit. Met een modern interieur is eigenaresse Saskia Warnaar er toch in geslaagd een warme huiskamersfeer te creëren. Zeer welkom nu de donkere dagen weer zijn aangebroken en de behoefte aan een kop warme chocolademelk (met slagroom graag) steeds groter wordt. Wat ook opvalt is het hoekje met een hobbelpaard, kleurplaten en ander speelgoed. Hierdoor is het ook een prima plek om tijd door te brengen met kinderen. Heel leuk zo’n moderne lunchroom, maar wat onderscheidt Fröbel nu van de rest?
Een plek in de maatschappij
Fröbel onderscheidt zich door, naast een lekkere lunch, mensen met een verstandelijke beperking een plek in de maatschappij te bieden. Voor hen staat Fröbel voor een fijne plek waar zij zich, door het volgen van trainingen en cursussen, kunnen ontwikkelen. Voor sommigen betekent de lunchroom op de langere termijn zelfs een springplank naar de arbeidsmarkt. Een mooi initiatief! De naam Fröbel is trouwens afkomstig van de Duitse opvoedkundige Friedrich Fröbel (1782-1852) die stelt dat je jezelf sneller ontwikkelt door te doen wat je leuk vindt. Precies waar de lunchroom voor staat dus.

Gasten verzorgen
Wanneer we plaatsnemen aan een tafeltje spreken we met topper Reggy. Hij werkt hier al sinds de opening in februari dit jaar en is erg trots op de zaak. Vol enthousiasme vertelt hij dat hij graag alles leert over hoe hij het beste zijn gasten kan ‘verzorgen’. Zo heeft hij bijvoorbeeld al geleerd hoe hij koffie zet en hoe hij taarten bakt. Hij is in het bijzonder trots op de worteltaart die hij laatst in zijn eentje heeft afgemaakt. Op het moment dat ik hem vraag of ik van hem een foto mag maken tijdens zijn werk, geeft hij aan dol te zijn op de camera. Hieronder het resultaat:

(links collega Dhieraj, rechts Reggy)
Ik kan niet kiezen
Naast het bijzondere concept mogen we natuurlijk de lunch zelf niet vergeten. Wij gaan voor de tosti pesto met een verse jus. De tosti wordt op een mooi bordje gepresenteerd (hebben!) en smaakt goed. Het brood is vers en ambachtelijk en dat proef je. Ook zagen we meerdere keren het ‘ik kan niet kiezen plankje’ voorbijkomen. Een plankje dat er met al die verschillende soorten beleg ook heel smakelijk uitzag en blijkbaar een enorme hit is.
Thee en taart
Nadat we iets hartigs hebben gegeten, vinden we het de hoogste tijd voor de twee t’s: thee en taart. Altijd goed. Reggy sprak tijdens ons gesprek al vol lof over de verse pepernoten cheesecake die vandaag op het menu staat en sindsdien krijgen we ‘m niet meer uit ons hoofd. Uitproberen dus! Het enthousiasme van Reggy is niet misplaatst: de cheesecake is het ‘zondigen’ meer dan waard. Wel machtig, dus overweeg ‘m te delen. Leuk detail van de thee: de zakjes zijn zelfgemaakt en de kruiden zijn er met de hand ingestopt. Ook op het bordje waar je het theezakje op kunt plaatsen is zelfgetekend.
Gezellig ontbijten of lunchen bij Fröbel zou ik zeker aanraden. Door de gasten die hier komen kunnen mensen met een verstandelijke beperking doen waar ze goed in zijn en wat ze bovendien erg leuk vinden. Wanneer de kou ons dit jaar even teveel word komen we hier zeker nog een keer terug: misschien dit keer voor die kop warme chocolademelk (met slagroom graag).