Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

Bij Bar Glasz aan het water in Hillegersberg kom je voor goed Bretons eten, fijne service en mooie wijnen. Kortom: een totaalplaatje.

1 Dec 2025 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Glasz

Straatweg 270a, Rotterdam Maaltijd: LunchBorrelenDiner Stadsdeel: Noord Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

De Buik ging naar de jachthaven in Hillegersberg om bij het van de zomer geopende Glasz te dineren. De inslag van de gerechten is Bretons, waarbij het smakelijks uit de zee veel aandacht krijgt. Maar boven op deze fijne gerechten, vaak van open vuur, komt de service die minstens zo sterk is.

Een eerste indruk vol energie


Het is enigszins een overval voor de tafelgenoot, terwijl gastheer Christiaan Bergers aan tafel staat: beide heren kennen elkaar niet, maar delen een ruime horeca-ervaring. Als ik deze met horeca-ogen zie rondkijken, vraag ik hem: “En wat valt je op?” 

Hij hoeft geen seconde na te denken. “Dat is de energie, de sfeer, het open vuur dat wakkert in de keuken. Je oog trekt ernaartoe. Het geeft gezelligheid en maakt de mooie keuken en de bar tot het centrum van de zaak.” Christiaan Bergers haakt direct in: “Honderd procent, dat open vuur is voor Glasz onderscheidend. We geven natuurlijk ook de gerechten er een extra dimensie mee.”

Bretagne aan de Bergse plas


Terwijl Christiaan een fruitig-mineralige Muscadet inschenkt, vertelt hij: “We koken bij Glasz lichter én minder klassiek dan de typische bistro-keuken met zijn gebakken zwezerik. Bretagne is een inspiratiebron en daarom hebben we ook voor de naam ‘Glasz’ gekozen. 

Het is de typische kleur van de kustlijn in Bretagne waar het groene land, grijze rotsen en het blauw van de zee elkaar ontmoeten. Je ziet die kleuren terug in het interieur, maar ook zoals gezegd op de menukaart.”

We kijken mee op de kaart en zien de volgens Christiaan benoemde populaire gerechten: fruits de mer, de gegrilde octopus met hollandaisesaus en de rouleau van poulet noir. De kaart is slim opgebouwd: voor elk moment en voor elk type eter. 

Van “Small pleasures” als gedroogde ham en een crostini met kaviaar tot geitenkaas of de bloemkool van de grill voor vegetariërs. Grotere trek? Dan is er de tomahawk  steak tonijn of de klassieke ossenhaas met pepersaus.

Glasz begint licht en zuiver

Wij geven de keuken carte blanche en starten met sardines. De gepaneerde en gefrituurde visjes hebben een lekker krokant korstje, maar vragen om meer fris tegenspel dan de remouladesaus biedt tegenover het op zichzelf al wat vette visje.

Daarna laat de keuken zijn ‘verlichte’ blik op de Franse traditie zien met een vegetarisch gerecht: gemondeerde honingtomaatjes in een vinaigrette met komkommer en ingelegde ui. 

De vinaigrette hangt sterk op het zoet, geen slechte keuze. Er ontvouwt zich een spel van kruidigheid, het groen van komkommer en tomaten die de hoofdrol pakken. Licht, zuiver en volledig gericht op smaak.

Verrassende finesse van vadouvan


De tartaar van rauwe scheermessen met dille en gel van groene appel is elegant. De subtiele smaken doen verrassend genoeg denken aan het licht zoetige van biet, zelfs aan de aromatische kant ervan.

Bij de ingelegde mosselen wordt een kruidenmengsel gebruikt uit de Franse keuken met Indiase wortels. Het is vadouvan, ‘Franse kerrie’, die bestaat uit traditionele Indiase kruiden met als Frans accent de tot poeder gestampte gebakken ui en knoflook. In deze mix wint India met drie tegen nul, waarbij de fenegriek de hattrick maakt.

Een hoofdgerecht voor zeebonken


Het hoofdgerecht is stoerder: een tomahawk van tonijn. Een bord voor zeebonken met gezonde trek. De keuken serveert de tonijn getrancheerd als steak, met een flinke portie frites. 

De kruim van zwarte olijven, kappertjes, halfgedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en basilicum geeft de tonijn een uitgesproken Zuid-Franse stijl. Het is in alles een groot gerecht: door de portionering én door de diepe smaken van olijf en basilicum.

Service die het verschil maakt


Glasz laat proeven dat de Franse keuken meer is dan alleen de bistro. Maar hoe fijn het eten ook is, minstens zo sterk is de service. Wat beklijft na een bezoek aan deze plek aan het water, naast het goede eten en het sfeervolle interieur? Dat je je hier als gast zó welkom voelt. 

Het jonge team, op Nike P6000-sneakers, is accuraat, energiek en prettig gezelschap aan tafel. Ze hebben tekst én ze hebben aandacht. Die kwaliteit maakt Glasz echt onderscheidend. 

En al kun je hier nog gratis je voiture voor de deur parkeren. Trek je Nikes aan, en ga naar Glasz!

Foto's door Sophia van den Hoek (Studio Unfolded)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het beste van BIRD – en nee, het is dit keer geen pizza

BIRD, bekend van clubnachten en pizza's, serveert ook een interessant shared-dining menu. De Buik ging langs om daar eens van te proeven.

Nieuw aan de Honigerdijk: Colette, een mediterraanse zaak waar je thuiskomt

Dit weekend opent Colette aan de Honigerdijk. Het wordt een zaak met Mediterraanse invloeden, goede wijnen en service met een lach.

Dankzij deze Rotterdammers haal je alles uit je (culinaire) reis naar Japan

Heb jij Japanplannen, lees dan snel verder hoe je het meest uit je reis haalt, ook culinair, met behulp van Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken.