Veganistisch eten. Voor de één zijn missie en voor de ander een ver-van-zijn-bedshow. Healthful probeert de drempel om buiten de deur veganistisch te eten te verlagen. Midden in Rotterdam centrum, bij de Oude Haven, biedt chef en eigenaar Javier Pearson een volledig plantaardig menu aan. Dit restaurant is na een paar jaar terug van weggeweest en klaar om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van vegan ontbijt, lunch en streetfood.
Broodje gezonder

Chef Javier Pearson serveert sinds eind juni zijn vernieuwde vegan menu in Healthful. Uit persoonlijke ervaring weet hij maar al te goed hoe lastig het kan zijn om een veganistisch restaurant te vinden van goede kwaliteit, waar de smaken van dierlijke producten worden geëvenaard in plaats van weggevaagd. Zijn uitdaging is om mensen eten voor te schotelen dat ze niet zouden willen ruilen voor het dierlijke alternatief. Dit doet hij door te experimenteren met combinaties van allerlei gezonde ingrediënten en keer op keer smaak en structuur te verbeteren. Zo staat er op het menu een broodje 'roerei'. Met tofu en kurkuma heb je al gauw een veganistisch alternatief voor roerei bedacht, maar door dat te bakken ontstaat een droge substantie. Javier voegt daarom onder andere het geheime ingrediënt ajvar toe: een Macedonische saus van geroosterde paprika en aubergine. Dit voegt de juiste vochtigheid en romigheid toe.
Kaas, pancakes en streetfood

Wij krijgen een ander vegan hoogstandje voorgeschoteld van Javier, namelijk een broodje Caprese. Hoewel veganistische kaas niet altijd een groot succes is, zal de kaas van dit broodje je perspectief daarop veranderen. Deze plantaardige Mozzarella is ongelofelijk smeuïg en romig en afkomstig van een gespecialiseerde vegan Italiaanse kaasboer die onder meer kikkererwten en kokos als basis voor zijn kazen gebruikt. De rest van het broodje is ook goed op smaak met huisgemaakte pesto en spinaziesalade met yuzu-truffeldressing en miso-crumble. De all day breakfast pannenkoeken van Healthful zijn zowel plantaardig als glutenvrij, met een speciale combinatie van producten zoals boekweitmeel, havermelk en dadels. Lekker luchtig en zoet van nature. Verder kun je bij Healthful ook terecht voor warme gerechten. Zo staat er een lasagne al forno op de kaart, gemaakt met soja in plaats van gehakt, een van Javiers favorieten. Maar ook de sesam-ramen blijkt een heerlijk rijke smaak van pinda’s te hebben, gecombineerd met vele verse groentes die kunstig in het diepe bord zijn gedrapeerd. Ook de desserts worden bij Healthful in gezonde en veganistische alternatieven opgediend. Te denken is aan een chocoladetaart op basis van gepofte rijst en avocado.
Groen sfeertje

Javier heeft niet alleen het menu gerestyled voor de heropening, maar ook het interieur is geüpgraded met fluwelen olijfkleurige stoelen en verschillende planten die een botanische sfeer geven. Healthful wil geen te chique uitstraling hebben, maar juist een ontspannen gevoel creëren voor iedereen die op zijn laptop wil komen werken of een goed gesprek wil voeren met vrienden. De groene touch van het interieur vind je ook terug in de verschillende gerechten en drankjes door middel van de takjes en blaadjes die hierop geplaatst zijn. Dit geldt ook voor de verkoelende smoothies waaraan wij op het terras mochten slurpen. De lean green smoothie zit boordevol fruit, groenten en superfoods en is een echte aanrader. We zijn blij verrast met de kwaliteit van de veganistische gerechten waarin de smaak van vlees of kaas niet ontbreekt. Het enthousiasme van Healthful voor gezond én lekker veganistisch eten is aanstekelijk. Fijn dat je in de Oude Haven niet alleen voor een klassieke borrelplank met bittergarnituur kunt neerstrijken, maar je ook een lekker sapje met een heerlijke veganistische kaasplank kunt bestellen. Ook heeft Javier nog plannen in petto om uit te breiden met een dinerkaart; wij zijn benieuwd.