Hollandse happen in het Rotterdamse Mart Café

Voor een goede borrel en Hollandse hap moet je bij het Mart Café zijn. Kies voor de Dutch Tappies en laat de chef je verrassen. Hij stelt je niet teleur!

15 Mei 2017 Rosalinda van Bennekom

blogger Spontane schrijfster in spé. Wordt gelukkig van goed gezelschap, een goed boek of goede serie en goed eten. Kookt graag, maar gaat nóg liever uit eten.

Hollandse happen in het Rotterdamse Mart Café

Als je weleens in de Markthal bent geweest dan heb je vast het Mart Café al gespot. Geschreven op z'n Rotterdams, zonder "k". Dit zet meteen de toon voor wat het café wil zijn: een toegankelijke uitvalsbasis voor bezoekers van de Markthal en de Rotterdamse markt. Ondernemer Ton van Zanten, ook wel bekend als medeoprichter van Dudok, is het brein achter het Mart Café. We zien op de kaart daarom de bekende Dudokkroketten terugkomen. En ook de wereldberoemde appeltaart mag natuurlijk niet ontbreken!


Een bezoekje aan het Mart Café stond al een tijdje op de planning. En wat is er nu een betere dag om langs te gaan dan zaterdag, als de markt in volle gang is! Bedrijfsleidster Mona omschrijft het Mart Café als het verlengde van de Rotterdamse markt. Een treffende omschrijving als je het mij vraagt. Er hangt een gezellige, relaxte sfeer. Je hebt perfect uitzicht op wat er allemaal gaande is op het marktplein, maar tegelijkertijd kun je wél rustig genieten van een Hollandse hap, goede borrel of gewoon een lekker bakkie pleur. 

Lekker en lokaal


De gerechten hebben een Hollands tintje. Op de kaart staan bijvoorbeeld pannenkoeken en kibbeling en er zijn Dutch Tappies, waarover later meer. Het Hollandse thema wordt doorgevoerd in de grondstoffen. Mona vertelt dat er veel lokale producten gebruikt worden. Zo komt de kip van Treuren, worden de gehaktballetjes geserveerd met kruidige ketchup uit de Hoeksche waard en is het menu niet compleet zonder Rotterdamse (oude) kaas. 

Je kijkt je ogen uit


Het interieur van het Mart Café zou ik omschrijven als ruimtelijk en modern, zonder al te veel poespas. Als je rondkijkt kun je je vergapen aan allerlei bijzondere objecten, zoals de Meccanolamp boven de bar. Deze is ontworpen door Billy Leliveld van Oom Jan Lampen en wordt omringd door kroonluchters in verschillende soorten en maten. “De markt afstruinen op zoek naar mooie dingen is een grote hobby van Ton (van Zanten, red.). Eens in de zoveel tijd komt hij langs met een nieuwe buit. Aan mij de taak om er een mooi plaatsje voor te vinden,” vertelt Mona. 

Dutch Tappies: de borrelhappies van het Mart Café

Het Mart Café staat bekend om de Dutch Tappies, de Nederlandse variant van tapas. Deze borrelhappies zijn hard op weg een echte cult-klassieker te worden en ook toeristen zijn er gek op. Natuurlijk wil ik deze uitproberen en laat me daarbij verrassen door de chef. Voor acht euro krijg je een plank met daarop vijf verschillende Tappies en iets te drinken erbij. Je kunt kiezen uit fris, bier of jenever. Omdat het nog maar half twee ’s middags is, sla ik de jenever over en kies ik voor cola. Dan is het afwachten welke hapjes de chef mij voor zal schotelen. 


Het wachten wordt gelukkig al snel beloond: er komt een plank met daarop allerlei lekkers mijn kant op. Ik zie kibbeling, kipkluifjes en een tomaat-mozzarellaspiesje. Verder ligt er een witlofschuitje met tartaar en truffelmayonaise en toast met makreelrilette op de plank. Een mooie combinatie van Tappies die op het vaste menu staan en de wisselende seizoensspecialiteiten. Het oordeel? Ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben! De kipkluifjes mochten van mij iets meer gekruid zijn, maar de andere Tappies waren een groot succes. Mijn favoriet? De toast met makreelrilette. Krokant en romig, waarbij de makreel niet te veel overheerst. Met stip op nummer twee staat de kibbeling: perfect op smaak (niet te zout!) en een perfecte match met de remouladesaus. 

Lunchgerechten


Naast de Tappies kun je natuurlijk ook kiezen voor een van de lunchgerechten op de kaart. Mijn tafelgenoot gaat voor de boerenboterham met gegrilde kip, basilicummayonaise en gegrilde groenten. Bij het zien van de flinke, rijk belegde boterhammen loopt het water haar in de mond. Ongeduldig wacht ze af tot ik een goede foto heb gemaakt. Naderhand zit ze goed vol. Het oordeel? Een dikke acht! Ook Mona is fan van de gegrilde kip. Haar ultieme favoriet is echter de clubsandwich. "Misschien niet helemaal Hollands, maar wel een echte klassieker die onmisbaar is op onze kaart.”

Nieuwe kaart


Binnenkort gaat er iets veranderen bij het Mart Café. Mona vertelt dat ze op dit moment bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe kaart. Deze zal eind mei verschijnen. Vanwege de enorme populariteit wordt het assortiment Tappies uitgebreid en ook pantosti's zullen het menu gaan veroveren. Bovendien krijgt de drankenkaart een update. "Er komt een nieuwe jeneverkaart met allerlei verschillende soorten. Jenever wordt dus letterlijk en figuurlijk 'op de kaart gezet' bij het Mart Café." Zullen ze hiermee een nieuwe een nieuwe trend zetten? De tijd zal het leren. Mij zien ze zeker nog een keer terug. De volgende keer rond borreltijd, zodat ik de Schiedamse jenever kan testen!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De 10 leukste kraampjes in de Markthal

De Markthal is niet alleen voor de toerist, maar ook voor de Rotterdammer. En je vindt er van alles: van worst en exotisch fruit tot chocolade en sambal.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.

Eurobrouwers opent nieuw café aan het Middellandplein

Eurobrouwers in west: een bar met bistrogerechten, een ruim terras en een sfeer midden tussen een Belgische bruine kroeg en een Italiaanse aperitivobar.