Iconisch, smaakvol en in stijl: een middag bij NY Basement

NY Basement, onderdeel van Hotel New York, is een cocktailbar en restaurant. Iedere laatste zondag van de maand organiseren zij Sinatra's Sunday Lunch.

13 Apr 2023 Anna Nessen

blogger Op zoek naar de allerleukste food-plekken van een stad? Anna heeft voor elke stad die ze heeft bezocht een eigen 'Must Visits'-map gemaakt op Google Maps.

Restaurant toevoegen aan favorieten

NY Basement

Koninginnenhoofd 1, Rotterdam Maaltijd: DinerLate night Stadsdeel: Zuid Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant
  • 13 Apr 2023

Iconisch, smaakvol en in stijl: een middag bij NY Basement

NY Basement, het souterrain van het iconische Hotel New York, is een cocktailbar en fine dining restaurant. Wanneer je binnenstapt, betreed je direct een andere wereld. Vanuit de langste bar van Rotterdam (11 meter!) weten ze lekkere cocktails en mooie wijnen te serveren, en zorgt het kundige personeel dat er bij elk gerecht iets passends wordt geschonken.

Jazzy vibes bij NY Basement 


Sinds zeven jaar is NY Basement de cocktailbar en het culinaire broertje van het restaurant op de eerste verdieping van Hotel New York. En dat New York zie je wel terug bij NY Basement. Vanaf het moment dat je binnenstapt waan je je in de vooroorlogse jaren '20 en '30 van New York. De jazzy vibes van NY Basement komen helemaal tot zijn recht op de laatste zondag van de maand tijdens Sinatra's Sunday Lunch, waar je onder onder het genot van een 4-gangen lunch een muzikale ode aan Frank Sinatra ondervindt. 

Champagne als aperitief 


We starten met een glas champagne en een oester, wat als je het ons vraagt ook wel hoort bij een lunch in een mooi hotel. De champagne is van het huis Barons de Rothschild. Mocht die naam je bekend voorkomen, is dat helemaal niet gek. Deze prestigieuze wijnfamilie heeft naam gemaakt met de Premier Grand Cru Classés wijnen van Chateau Lafite-Rothschild en Chateau Mouton-Rothschild uit Paulliac, Bordeaux. De champagne (60% chardonnay, 40% pinot noir) is zacht, soepel met notige tonen als amandel en heeft een fijne frisse mousse. 

De keuken van NY Basement 


De lunch bestaat uit vier gangen, maar begint met een amuse om de smaakpapillen wakker te schudden. En dat lukt met een krokantje van quinoa, baba ganoush en uienkruim. Het maakt ons benieuwd naar wat er nog meer uit de keuken onder leiding van Serge van de Ridder komt. De keukenbrigade start met een voorgerecht van steak tartare met lardo (broertje van de pancetta), gefermenteerde blauwe bramen, knoflook en een vinaigrette van gerookte karnemelk. Het roken van karnemelk zorgt voor een rijke en complexe smaak, waar de gefermenteerde bramen als zure tegenhanger dienen. 

(Non)-alcoholische cocktails 


Dat NY Basement een van de betere bartenders van Rotterdam tot zijn beschikking heeft, blijkt uit de eerste non-alcoholische cocktail die op tafel komt. Gemaakt van bramen, amandelsiroop, ananassap, limoen en vlierbloesem-tonic. Niet alleen een plaatje om te zien, maar ook een feestje om te drinken. Dit door de verschillende smaakcomponenten van de cocktail. De zoet en zure smaken maken plaats voor een zacht bittere afdronk waardoor je voldoende geprikkeld wordt. Zo’n cocktail waarbij je denkt: alcohol? Nee niet nodig. 

Ook worden we verrast met een cocktail waar ananas de hoofdrol speelt. Ananas infused wodka, puree van lychee, passievruchtsiroop, citroensap en een vegan foam. Er wordt ons verteld dat deze cocktail zelfs mee doet aan de Bols Around The World cocktailcompetitie. Deze fruitige cocktail heeft een fijne diepte en gelaagdheid. 

Klassieke hoofdgerechten 


Hierna zijn we klaar voor het hoofdgerecht. En die is het wachten waard. De hoender is mals, sappig en komt met krokante polenta, spitskool en een crème van witte bonen. Hier wordt een Old Vine Zinfandel uit Lodi, Californië bij geserveerd. Zinfandel kenmerkt zich door veel (zwart en rood) fruit, veelal houtlagering en past door dit sappige, zwoele karakter goed bij de hoender. 

Start spreading the news, I´m drinking cocktails today... 


De cocktailkaart van NY Basement is speels opgedeeld in de must-sees, bekende straten en wijken van New York. Voor elke smaak en gelegenheid wat. De Broadway wordt aangeraden bij het dessert. Wanneer de semifreddo op tafel komt snappen we waarom. De semifreddo, wat letterlijk half koud betekent in het Italiaans, is van zure kers en wordt geserveerd met een crème van venkel en een crumble wat witte kers. De cocktail is een feestelijke afsluiting van een heerlijke lunch, want ze zeggen niet voor niets dat je moet starten en eindigen met een bubbel. De frisse cocktail is op basis van cava en krijgt een fris en fruitig karakter van de Ketel One peach & orange blossom. De puree van frambozen die wordt gebruikt zorgt voor een licht zuur karakter wat goed samengaat met het dessert. 

Sinatra’s Sunday Lunch 


Om de jazzy New York vibes nog meer kracht bij te zetten, treedt iedere laatste zondag van de maand Frank in Person op, die de lunch muzikaal begeleidt met de klassiekers van Frank Sinatra. De eerstvolgende datum dat je kan genieten van het indrukwekkende eerbetoon aan Frank Sinatra is zondag 30 april.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.