Als we rond lunchtijd binnenwandelen bij Joy Espresso and More heerst er een ontspannen gezelligheid. Mensen zitten verdeeld aan de tafeltjes wat te lezen, te eten en te praten. Er staat muziek op uit de categorie Top 2000. Eigenaresse Joyce van Roon is achter de toonbank in de weer om zelfgebakken koekjes uit de oven te halen. Deze zaak ligt niet erg in de loop, maar als je hem weet te vinden is het echt een plek om even tot rust te komen.

De kaart van Joy is qua eten beperkt. Yoghurt of croissant voor ontbijt, een sandwich of tosti voor de lunch en zoetigheid. De dranken zijn uitgebreider: alle verschijningsvormen van koffie, waaronder een cortado (cappuccino met minder melk), veel bijzondere thee en zelfgemaakte smoothies. Op de kaart zijn veel bekende Rotterdamse namen terug te vinden voor de producten en de koffie komt van Single Estate in Maasdijk.
Simpel maar doeltreffend
We kiezen het ‘ontbijtje Joy’ en de sandwich van het seizoen. Het ontbijtje is een combinatie van een croissantje, yoghurt met muesli en fruit en een broodje met boerenkaas. De sandwich van het seizoen is met mozzarella, avocado en pesto. Alles is simpel maar doeltreffend en we zitten heerlijk te eten. Naast de wisselende seizoens-sandwich staan er als vaste prik twee tosti’s op het menu.
Niet het wiel opnieuw uitvinden
Joy Espresso and More is nu een jaar open. Het concept is sinds de opening hetzelfde gebleven. Eigenaresse Joyce vindt het heerlijk om in haar eigen zaak bezig te zijn met eten en drinken, en vooral met de gasten. Ze heeft geen ambities om het wiel opnieuw uit te vinden of een imperium op te bouwen, ze wil gewoon lekker haar ding doen. “De bedoeling is dat iedereen zich hier thuis voelt”, vat ze haar missie samen. Met eenvoudig maar lekker eten en zeer schappelijke prijzen lijkt dat zeker te lukken. Dit alles wil niet zeggen dat Joyce geen ambitie heeft om het beste te leveren. Ze werkt met toeleveranciers van bewezen kwaliteit en daarnaast volgt ze een koffieopleiding om meer kennis op te doen.
Koffie ontdekken

Vroeger was Joyce een echte theedrinker, maar vandaag de dag is zij helemaal koffie-fan. Bij Joy serveren ze standaard een koffie uit Costa Rica, maar daarnaast staat er altijd een wisselende ‘boon’ op het menu. Vandaag is dat een Ethiopische boon. Joyce vertelt ons dat Ethiopische koffie normaal best stevig van smaak is, maar de variant die vandaag op de kaart staat is juist heel zacht. Door steeds te variëren kunnen de klanten samen met Joyce de verschillende koffies ontdekken. Het is moeilijk goed horecapersoneel te vinden, maar Joyce heeft een leuke ploeg om zich heen weten te verzamelen, van voornamelijk studenten, die haar bijstaat. Iedere dag opent Joy om negen uur, een uurtje later dan in het begin. Acht uur bleek namelijk geen succes, omdat er tussen acht en negen uur weinig te doen was. Het bleek dat de kantoorwerkers op dit tijdstip al naar kantoor waren en de thuiswerkers juist nog niet zover waren. Vanaf negen uur weten de thuiswerkers en anderen (jong en oud) haar wel te vinden. Om vijf uur gaat Joy dicht, maar als er nog mensen buiten op het terras gezellig aan het drinken zijn kan dat wel eens wat later worden.