De slimme eters weten ‘m al te vinden in een zijstraatje van de West-Kruiskade: Kampong Express. Het is een kleine eterij die je kennis laat maken met de misschien wat onbekende Maleisische keuken. De eigenaren hebben het beste van Maleisië naar Rotterdam gehaald en gehuisd in een kleurrijke eetgelegenheid die de authenticiteit van het land ademt, met hier en daar wat Chinese invloeden.

In Kampong Express is de passie en het kooktalent gestopt van welgeteld drie generaties. Gloria Wong is de jongste die staat te stralen in de nog niet zo lang geopende zaak. Na haar avontuur bij een vliegmaatschappij in Abu Dhabi lijkt ze nu gevonden te hebben waar ze stiekem naar op zoek was. Ze runt het restaurant samen met haar ouders die uit Maleisië komen en die met zijn tweeën de keukenploeg vormen. De Chinese afkomst van haar grootouders brengt een prachtige fusion tussen de twee Aziatische keukens.
Op goed geluk

Van buiten lijkt het niet meer dan een van de vele toko’s, maar eenmaal binnen gaat de zaak je verwachtingen te boven. We zijn totaal verrast door het kleurrijke interieur en de authentieke sfeer die er hangt. Eén wand is bezaaid met goudkleurige gelukskatjes die je met hun armen vrolijk tegemoet zwaaien. Ook hier zijn de Chinese invloeden terug te vinden door onder andere de rode lampionnetjes die aan het hoge plafond hangen. Een andere wand is volgeplakt met Chinese kranten waar zelfs een foto van onze eigen premier Rutte de voorpagina heeft gehaald. De toon wordt extra gezet met het serveren van een glas Kampong rose. Het is een typisch Maleisisch drankje van rozensiroop, kokosmelk en gecrushed ijs en heeft een subtiele zoete smaak.
Maleisisch streetfood

Naar verluidt wordt een aantal gerechten bereid naar oma’s klassieke receptuur. De specials worden trots en vol enthousiasme aangeraden als de beste gerechten om Maleisië te leren kennen. Na wat gesis en gepruttel vanachter het batikdoek dat de keuken scheidt van het eetgedeelte staat de Nasi Lemak al vlug op tafel. De gefrituurde kippenbout is in moten gehakt en wordt met kokosrijst geserveerd op een pandanblad. Met alleen een lepel en vork beginnen we wat onhandig te eten, maar de kip is zo mals dat er geen mes aan te pas hoeft te komen. De kip gaat perfect samen met de rijst, het gekookte eitje en de frisse komkommer. De geroosterde pinda’s en gefrituurde ansjovis geven het geheel een zout krokantje. Een chili van ansjovis zorgt voor een licht pittige twist maar bezorgt ons na één hap toch rode wangen aan tafel. Gelukkig is het melkachtige drankje wat we erbij krijgen een goeie blusser. Zo zijn al de elementen op het bord perfect in balans en de combinatie van al deze smaken is dan ook werkelijk fantastisch.
Herhaalrecept

Naast de blikjes fris in de vitrine staan nog verschillende gebakjes uitgestald die je als dessert kunt eten of als zoet tussendoortje met een kopje Chinese thee erbij. De groene pannenkoekjes trekken de aandacht en blijken gemaakt te zijn van pandan, de Aziatische versie van vanille. Ze zijn gerold in kokos en langzaam gebakken in rietsuiker. Voor de liefhebber die ze liever thuis opeet is er een afhaalservice. Ook voor de lunch kun je hier terecht en op de vrijdagavond staan zelfs mensen buiten te trappelen om een van de kleine tafeltjes te bemachtigen. Vooral de Aziatische Rotterdammers en expats in de stad weten Kampong Express te vinden. Als je hier eenmaal geweest bent zit de kans er dik in dat je terugkomt. “Hetzelfde als vorige keer?” hoor je hier dan ook vaker, wellicht met een beetje meer of minder sambal. De Maleisische keuken verovert!