Informeel en culinair, vegan maar ook vlees, uniek doch uitnodigend – woorden die maar een deel van het aan de Schiekade gelegen Klaar Gemaakt beschrijven. In deze charmante tent voeren kleurrijke gerechten met lekker veel groenten de boventoon. Klaar Gemaakt biedt verrassende en betaalbare smaakbelevingen in een persoonlijke, gemoedelijke sfeer waar iedereen zich hartelijk welkom voelt.
Druk maar niet drukkend

Het is zaterdagavond, dus een drukke, volle zaak is niet geheel onverwacht. De sfeer is niet luidruchtig of onstuimig, maar is bij binnenkomst juist jolig, gezellig en lekker rumoerig. Tweepersoonstafels in het midden worden bezet door stelletjes en lachende vriendinnen, in de hoeken van de ruimte hebben vriendengroepen plaatsgenomen met biertjes en wijntjes, en aan de brede ramen van het pand zijn veel families te vinden. Het interieur is industrieel maar oogt ook heel warm – alsof je je in een hip, modern restaurant waant en tegelijkertijd doorzakt in een gezellig café.
Gerechten om te delen

De menukaart heeft een grote variatie aan gerechten. Rechts zijn grote hoofdgerechten te vinden, links kleine gerechtjes die gedeeld kunnen worden. We zijn blij verrast wanneer we ontdekken dat er een flinke keuze aan vegan, vegetarische, vlees- en visgerechten is – letterlijk voor ieder wat wils. Een eerste blik op deze menukaart roept echter ook wat onzekerheid op: het uitgebreide aanbod en de uitvoerige beschrijvingen kunnen best wat keuzestress veroorzaken.
Zodra je die keuzestress overwonnen hebt, dan staat de eettafel gauw vol met een pallet heerlijk geurende, kleurrijke gerechten. Van de gedeelde gerechtjes vinden we de smeuïge, kersverse makreelsalade een aanrader. In dit herfstweer vormt ook de carpaccio van knolselderij met fijn aanwezige, nootachtige tonen en romige truffelmayonaise een mooie toevoeging. We bestelden ook wat aardappel-curry kroketjes (eigenlijk geen voorgerechtje, maar we hebben trek in frituur), en vinden de courgette spaghetti met romige avocadocrème wel echt de grote winnaar: radijs en verse olijfolie zorgen voor fris- en fruitigheid, wat heerlijk samengaat met de pittige bite van waterkers.
Hoofdgerechten: traditioneel en verrassend

De hoofdgerechten zijn minstens zo smaakzaam. De tortellini zijn lekker groot, rijkelijk gevuld met geitenkaas en overgoten met een tomaten-cognac saus. De vegetarische stoof van wortel en paprika met romige tallegio kaas is heerlijk voedzaam: ideaal voor deze donkere, koude dagen. Liefhebbers van vlees kunnen ook hun ei kwijt, want het in de oven bereide wildworstje heeft een sterke grillsmaak en brengt Italiaanse allure door smaakvolle tomaat en basillicum. En voor wie dacht dat risotto niet romiger kan zijn dan het al is: de venkelrisotto die ze hier serveren wordt bijgestaan door een tartaar van coquille. Dat glijdt letterlijk de mond in. Deze risotto is vullend, maar de frisse smaak van venkel nodigt je na iedere hap uit om een nog vollere lepels te gaan scheppen.
Zondige desserts

Soms willen maag en mond verschillende dingen – de maag zweert dat er geen voedsel meer bij kan, maar de mond blijft smeken voor de volgende hap. Er is hier dus een vegan chocoladetaartje te vinden dat net een beetje plakkerig is en precies die zondige balans van cacao en romigheid heeft. Probeer dat maar eens te weerstaan. Ook het verse vanille-ijs met pompoenpitolie is een ideaal dessert – net zoet genoeg, luchtig, romig, en vergezeld van een krokante crumble van cantocinikoekjes. Voor de hartige trek wordt er ook een kaasplankje en een veganistische cheddah geserveerd.
Aan het eind van de avond vertelt eigenaresse Klaartje ons waar de naam ‘Klaar Gemaakt’ vandaan komt. Het betreft niet alleen de diverse gerechten die het restaurant serveert: samen met haar vader heeft Klaartje het pand (een voormalig bruin café) geheel omgetoverd tot de warme en culinaire tent waar wij vanavond genoten hebben. Letterlijk door Klaar(tje) gemaakt, dus. En dat is ook precies wat deze plek zo bijzonder maakt: Klaar Gemaakt barst van de persoonlijkheid en karakter en serveert smaaksensatie na smaaksensatie voor zowel fervente vleeseters als veganisten. Een heuze aanrader voor wie op zoek is naar een avond culinair tafelen in een informele en gemoedelijke sfeer.