Klaar Gemaakt, Rotterdamse gezelligheid voor veganisten én carnivoren

Bij Klaar Gemaakt, aan de Rotterdamse Schiekade, geniet je van een Italiaans georiënteerde lunch of diner met veel groenten, mooi opgemaakte borden, in een informele setting.

12 Mrt 2019 Gisela Clarke

blogger Op een terras met een glas wijn en een hapje is Gisela ultiem in haar element. Ze combineert graag haar passies voor eten, drinken en schrijven.

Klaar Gemaakt, Rotterdamse gezelligheid voor veganisten én carnivoren

Onlangs bespeurde ik, fietsend richting Blijdorp, op de Schiekade ongebruikelijke activiteit: een groep enthousiastelingen, druk bezig de complete inboedel van een voormalig bruin café in een gigantische container te smijten. Dit tafereel trok van meerdere nieuwsgierige voorbijgangers de aandacht. De meesten vooral uit op hout en oud ijzer, was ik vooral geïnteresseerd in wat er voor het bruin café in de plaats zou komen. Dus hoorde ik nieuwe eigenaresse Klaartje van den Dool uit over haar nieuwe zaak: Klaar Gemaakt

Aan de bak 

Klaartje is weer terug in haar vertrouwde Rotterdam. Vier jaar lang runde ze in Amsterdam een eigen zaak, die ze onlangs verkocht, maar veel tijd om hiervan bij te komen heeft ze niet. “Ik was van plan om een tijdje te relaxen, lekker op vakantie te gaan en daarna rustig op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, maar het liep anders.” Toen voormalig sportcafé ’t Schieland ter overname beschikbaar bleek, kwam Klaartje gelijk in actie: “Ik had een lijstje met plekken waarvan ik dacht ‘als er daar eentje van vrijkomt moet ik ervoor gaan’, toen dit sportcafé vrijkwam heb ik alles op alles gezet om het te kunnen kopen, en het is gelukt!” Het café was voor de nieuwe eigenaresse geen onbekend terrein: “Een jaar of twintig terug dronk ik er weleens een biertje met vrienden, in die twintig jaar is het van binnen niks maar dan ook niks veranderd, we mochten dus flink aan de bak.”  

Styling met een functie 


Het streven is om eind maart de deuren te openen, maar dit is nog niet zeker. “Ik vind het belangrijker dat alles met zorg wordt gedaan, dan dat ik per se op een bepaalde datum openga.” Je zal hier geen stressende aannemers en bouwvakkers zien. Bijna alles doet ze zelf, samen met vader Nico. “We kiezen materialen die betaalbaar en goed te bewerken zijn. Als je iets doet moet het een reden hebben, anders is het gewoon stylen om het stylen, en daar hou ik niet van. De tafelbladen zijn zelf gemaakt, de stoelen hebben een prachtig design en zitten heerlijk. Er komt veel aluminium terug omdat mijn oom hier heel graag mee werkt, en omdat sommige gedeeltes van de vloer in zo’n slechte staat waren dat we er iets mee moesten. Het is een industrieel en vooral gezellig geheel, typisch Rotterdams eigenlijk!” 

Veel groente 


Met Klaar Gemaakt wil Klaartje de kloof overbruggen tussen een simpel eetcafé en een luxe restaurant. Aan de ene kant van de kloof heb je de keuze uit kipsaté en een hamburger, en aan de andere kant zit je aan het gestreken tafellinnen vijf of zeven gangen te eten. “Ik wil hier tussenin gaan zitten met goed, lekker en betaalbaar eten, in een informele sfeer”.  

De nadruk zal liggen op het diner, maar er kan bij Klaar Gemaakt ook geluncht worden. Gasten kunnen uiteraard vijf gangen krijgen, maar zijn net zo welkom wanneer ze alleen een hoofdgerecht komen eten. De gerechten zijn Italiaans georiënteerd, bestaan veelal uit groenten, de borden zijn met zorg opgemaakt, en het is vooral heel erg lekker. Denk hierbij aan carpaccio van knolselderij met mayonaise en paddenstoelen, bieten gnocchi gevuld met ricotta en walnoten of makreel tartaar met ingelegde komkommer, zeekraal en fregola.  

Geen stempels 

Klaartje vindt veganistisch eten belangrijk en serveert daarom veel veganistische gerechten zonder dat de diehard carnivoor hier last van heeft, integendeel. “Bij mij neemt een veganist net zo makkelijk vijf vrienden mee die normaal het liefst bij Gauchos eten, grote kans dat de vleeseters een veganistisch voorgerecht bestellen, niet omdat het veganistisch is maar omdat het gewoon het lekkerste voorgerecht is!” Veertig procent van de menukaart bestaat uit veganistische opties, de rest uit kaas, vlees en vis. “Ik serveer vegan ravioli waarbij je de kaas niet mist. Bitterballen, maar dan wel gevuld met wild. Ik druk op niemand een stempel, ik wil gewoon dat als mensen de deur uit gaan ze denken: ‘wat heb ik heerlijk gegeten, wat was iedereen aardig, wat was die lamp ontzettend leuk, morgen kom ik terug!’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.