Klaartje verstaat de kunst van het koken

Voor de Buik gaat Barbara Blaak in gesprek met Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt. Ze bespreken haar manier van koken en de signature dishes.

20 Mrt 2023 Barbara Blaak

blogger Barbara Blaak is marketingcommunicatie adviseur en een fanatieke thuiskok. Ze kookt graag voor anderen en droomt ervan om ooit haar eigen horecazaak te hebben.

Klaartje verstaat de kunst van het koken

Barbara Blaak gaat in deze serie van de Buik langs bij een Rotterdamse chef. Ze bespreken het leven in de keuken en eten samen zijn of haar favoriete gerecht. Voor de tweede editie ging Barbara op bezoek bij Klaartje van den Dool. Kok en naamgever van het restaurant Klaar Gemaakt koos acht jaar geleden voor een nieuw avontuur en maakte zichzelf het koksvak eigen. "Ik heb wel gevoel voor het samenbrengen van smaken."

Hallo horeca Rotterdam  


Foto - Margaret Lansink 

Op de plek waar ze vroeger na school zelf graag aan de bar zat, runt Klaartje van den Dool nu haar eigen zaak. Toen ze na een paar jaar in Amsterdam weer terug naar Rotterdam kwam, zag ze deze zaak lang te koop staan. "Ik dacht steeds: hallo horeca Rotterdam, deze plek is toch fantastisch? Uiteindelijk heb ik het zelf kunnen kopen en na zes maanden verbouwen met mijn vader konden we open." Het pad naar Klaar Gemaakt leidde via de theaterschool, televisie en de kunstacademie. De tekeningen op haar armen verklappen haar achtergrond. "Maar al die jaren is horeca mijn grote liefde geweest. Ik was denk ik een jaar of elf toen ik het eigenlijk al wist. Mijn moeder, die een ongelofelijke levensgenieter is, nam me na school vaak mee naar een café voor een koude chocomelk met ijsblokjes. Het horecaleven, ik vond het toen al het leukste wat er was." 

Hallo horeca Rotterdam, deze plek is toch fantastisch?Klaartje van den Dool

Slimme oplossingen 

De kaart met verfijnde betaalbare gerechtjes wisselt bijna wekelijks en biedt een ruimte keuze vis, vlees, vegetarisch en veganistisch. Op de vraag hoe ze het menu samenstelt blijf Klaartje een tijdje stil. "Ik weet het niet, plaatjes kijken, YouTube en ik ga heel veel uiteten. Mijn hoofd denkt in smaken." De keuken is piepklein, de menukaart ruim, dus dat vraagt om slimme oplossingen. Daar komt de creativiteit van Klaartje om de hoek kijken. "Ik ben een slimme kok. Je hoeft ook niet alles zelf te doen he? Samenwerken met mensen uit het vak die dingen goed kunnen, dan ontstaat er iets moois. Met Paul van Wild Vleesch en Rott brouwers maken we bijvoorbeeld in craftbier gemarineerd buikspek." 

Gek op de Chinese keuken  


Foto: Het vegetarische gerecht stracciatella met gerookte wortel is niet alleen een plaatje om te zien, maar smaakt ook nog eens heel goed 

"Ik ben echt gek op de Chinese keuken, daar haal ik veel inspiratie uit. Meet Noodle op de Pannekoekstraat is een plek waar je de authentieke Szechuan keuken proeft. Hun sour soup met dumplings is echt niet normaal." Klaartje’s voorkeur voor Aziatische smaken proef je terug in gerechten die origineel en smaakvol zijn. Aardappel op een crème van ui en een shii-take XO saus is verfijnd en krachtig tegelijk. Het gerechtje met gefrituurde Zeeuwse bolus, pulled gevogelte en een chili-uienjam is favoriet en één van de signature dishes. Op en top comfort! Een fijne vegetarische keuze is de gebrande radicchio met hangop van tahin, pistache druiven en muntolie. Of mole bianco met geroosterde aardpeer, maanzaadjes en vanille olie. Klaartje is tegen het weggooien van resten of producten die bijna over de datum zijn. Ze kijkt in de stad al beetje naar een nieuwe locatie voor haar volgende droom. Dat moet Restaurant Rest worden, waar gekookt wordt met enkel restproduct.

Een beetje experimenteren, daar houden we wel van.Klaartje van den Dool 

Experimenteren en proeven  

Merel van der Pas verzorgt de wijnen en start later dit jaar met de opleiding gastronoom-sommelier. "Veel van de wijnen die we schenken zijn natuurwijnen of biodynamisch geproduceerd. We wisselen vaak en blijven continue proeven, ook vanwege de regelmatig wisselende kaart." Ook is er bij Klaar Gemaakt veel aandacht voor alcoholvrije opties. Zo ook 0.0% Cider Kombucha. "Een beetje experimenteren, daar houden we wel van. We hebben per dag wel vijftien flessen openstaan, zodat je alles kan proeven." 

Eén doel  

Foto: Pulled gevogelte met krokante Zeeuwse bolus en een chili-uienjam is favoriet bij veel gasten van Klaar Gemaakt

Voor Klaartje en haar team is er maar één doel en dat is dat iedereen, inclusief zijzelf, een leuke avond heeft. "We hebben hier nooit een discussie met gasten. Alles kan hier. Soms heb je zin in een avond alles erop en eraan, en soms wil je gewoon even aan de bar zitten met een klein gerechtje en een dik glas wijn. Dat wil ik mensen bieden. En gelukkig zie je dat tegenwoordig op steeds meer plekken in Rotterdam." 


Kopfoto: Margaret Lansink

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.