Klassiek menu met een moderne twist bij Ayla

Bij Ayla in het stadshart Rotterdam waan je je direct in de sferen van het feestseizoen. Zij serveren een klassiek menu met een moderne twist.

22 Dec 2019 Frouke Rutteman

blogger Frouke is een geboren en getogen Rotterdamse met een passie voor de horeca in deze opbloeiende stad. Het liefst probeert ze alle nieuwe tentjes tegelijk uit.

Klassiek menu met een moderne twist bij Ayla

Het is weer zover, we zijn de dagen tot kerst aan het aftellen met z’n allen. Op kantoren worden de kerstliedjes grijsgedraaid, maar ook de stress van het kerstdiner komt wel erg dichtbij. Mocht je nou op zoek zijn naar hét perfecte kerstmenu, maar wel met een moderne twist? Dan moet je deze kerst bij Ayla zijn. En extra goed nieuws: voor en na de kerst kun je deze gerechten gewoon à la carte bestellen.

Warm welkom en een bijzonder aperitief 


Bij binnenkomst worden we allervriendelijkst onthaald, onze jassen worden aangenomen en we worden direct naar onze tafel begeleid voor het aperitief. Daarvan krijgen we het lichtelijk benauwd, in goede zin. Ayla staat bekend om de fantastische cocktails die ze serveren, dus een goede keuze is van groot belang. De tafel naast ons heeft een prachtig uitziende cocktail met een klein gebrand takje tijm, waarvan de heerlijke geur goed bij ons te ruiken is. Onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht móesten we deze proberen. Buiten dat de Aperitivo Thyme er prachtig uit ziet, smaakt het ook nog zalig. Een frisse citrusachtige cocktail, waarbij je bij elke slok het gebrande takje tijm goed kunt ruiken. Dit maakt elke slok een waar feestje, en dan moet het diner met bijpassende wijnen nog beginnen. 


Bij de cocktails worden twee prachtig uitziende oesters geserveerd. De oesters zijn niet te groot en hebben een verfijnde smaak. Waar oesters soms een wat overheersende zee-smaak kunnen hebben, is dat nu absoluut niet het geval. Door de combinatie van de frisse gember, lente-ui en de zacht-ziltige smaak van de oester komt het geheel mooi samen, zonder aan elkaar af te doen. Dit smaakt naar meer.

We gaan voor het holiday menu, waarbij je de keus hebt uit vier- vijf of zes gangen. Ook is er een volledig vegetarisch menu samengesteld, wat er veelbelovend uitziet. Mocht je hele decembermaand al volgeboekt zijn, kun je deze gerechten voor en na de feestdagen gewoon nog à la carte bestellen.  

Verrassende starters als kick-off  


Dat een borrelhap meer is dan enkel de bitterbal, daar hadden ze ons bij Ayla al van overtuigd. Ditmaal hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan als je het ons vraagt. De hele tafel wordt vol gezet en we krijgen een begeleidend glas witte wijn. Er wordt verteld dat de wijn voornamelijk goed past bij de gefrituurde gerechtjes; de crispy veal en padron peppers. Deze Escolha doc ‘Muros Antigos’ heeft een frisse, aromatische smaak waardoor de wat vettige smaken van de starters mooi gecompenseerd worden en extra goed tot hun recht komen.  

De crispy veal - een gefrituurd stukje zacht kalfsvlees met een kruidige vadouvan mayonaise - springt er voor ons echt uit. Doordat de crispy veal een kerrie-achtige smaak heeft past deze perfect bij de vadouvan en dat zorgt ervoor dat dit gerechtje achter de kiezen is voor we het doorhebben.  

Verder zijn we erg te spreken over de romige manchego-kaas. Je zou misschien zeggen dat dit een vrij ‘standaard’ gerecht is, maar daar kun je je in vergissen. Deze manchego-kaas heeft zo’n authentieke smaak; pittig, maar wel met een romige en zachte structuur. We moeten oppassen dat we niet te veel eten, want er staan ons nog drie gangen te wachten...

Klassiekers in een modern jasje  

Als je denkt aan de feestdagen, dan is hoogstwaarschijnlijk een van de eerste gerechten waar je aan denkt: wild. En zo ook bij Ayla, maar dan wel op hun eigen, moderne manier. 


Maar eerst krijgen we nog het voorgerecht, Ayla’s duck, vergezeld door een glas witte wijn. Viñaredo Godello welteverstaan. Een verrassende keuze, we hadden bij de eend zelf een rode wijn verwacht. Als ons wordt uitgelegd dat de frisheid van de wijn met de citrussmaken juist goed past bij de specerijen van de eend zijn we meteen overtuigd. Vervolgens zien we ook verschillende citrusvruchten terug in de opmaak, overal is over nagedacht. We krijgen twee verschillende bereidingen van eend: een boterzachte gekonfijte eendenbout en een (perfect krokant) op de huid gebakken eendenborst. Als bijgerecht wordt er een romige burrata met verschillende tomaten en kruidige basilicumolie geserveerd. 


Inmiddels raken we aardig verzadigd, maar het pronkstuk staat ons nog te wachten: de wildronde. Drie kleine creuset-achtige pannetjes worden op tafel gezet. Als dit geen wintergevoel is dan weten wij het ook niet meer. In een van de pannetjes zit een hertenstoof en de andere twee zijn gevuld met hete bliksem en geglaceerde wortel. Op een apart schaaltje bevindt zich de hertenrug met geschaafde amandelen. Ditmaal wordt er wel gekozen voor een rode wijn: Le Cicale di Vincigliata Chianti. Deze wijn met een smaak van gedroogd rood fruit en specerijen past goed bij de zachte hertenstoof, waarbij we duidelijk kruidnagel proeven. De hete bliksem als bijgerecht is gelukkig goed geportioneerd, zodat we de aandacht kunnen vestigen op de vleesgerechten. 


Nadat we dit alles verorberd hebben krijgen we nog één gerecht, het dessert. En dat is maar goed ook, want inmiddels zijn we drie uur en een gesprongen knoopje verder. Het dessert is een sticky toffee pudding (op de normale kaart sponge cake met karamelsaus) en daarbij krijgen we een glas Pedro Ximenez sherry. Over het algemeen geen groot fan van sherry, maar deze sluit zo goed aan op de zoete, toffeeachtige smaak van het dessert dat het glas helemaal leeg gaat. Waar sherry vaak overheersend zoet is, valt dit nu mee doordat het dessert net zo zoet is. Well done!  

Dan zijn we, helaas, aan het einde van een prachtig diner gekomen. Heb je nu zelf nog geen plannen voor het kerstdiner en klinkt dit menu je als muziek in de oren? Reserveer dan vooral een tafeltje bij Ayla voor, tijdens of na de feestdagen, we beloven dat je er geen spijt van zult krijgen. Misschien wel even iets aantrekken dat lichtelijk mee rekt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen