Eind november openden Maartje en Joost van de Braak de deuren van hun nieuwste kindje: La Petite Soeur. Het kleine zusje blijft dichtbij de rest van het gezin, want zit op de Atjehstraat op steenworp afstand van het bekende Bistrot du Bac aan het Deliplein. Bij La Petite Soeur schuif je vanaf de middag al aan voor een kop koffie met een krantje, drink je een aperitief aan de bar of op het terras, of ga je voor een uitgebreide zit met hun petits plats en een mooie fles wijn.
l'Ambiance

Foto: La Petite Soeur du Bac | Facebook
Ondanks de nabijheid van het vaak drukke Deliplein, zit je bij La Petite Soeur rustig. Op het terras staan kleine ronde bistrotafeltjes met stoelen langs het pand, zodat je samen met je tafelgenoot kunt kijken naar de passerende gezinnen, struinende buurtbewoners en dagjesmensen. De Franse bistro zit op een hoek en als je een tafeltje uitzoekt aan de kant van de Sumatraweg, kun je zelfs in de laatste wintermaand nog flink wat uurtjes zon pakken (mits hij schijnt). Ook wanneer dit te fris is, zit je binnen uitstekend. Op de muren een rustgevende groentint die mooi uitkomt in het zonlicht, een bar met organische vormen die uitnodigt om aan te zitten en op de achtergrond veelal Franse chansons. Het kost niet veel moeite je in te beelden dat je op een Frans dorpsplein een bistro bent binnengelopen voor een opfrissertje en een snack.
Les petits plats

De menukaart van La Petite Soeur sluit volledig aan bij het gevoel dat je je in Frankrijk bevindt. Het petit restaurant serveert kleine Franse gerechtjes, de een klassieker dan de ander. We starten met enkele rauwe oesters, rillette van eend, grove paté en bloedworst met pancetta en appelcompote. De rillette en paté smaken zoals je ze in Frankrijk kunt kopen in de betere supermarché. De paté wordt geserveerd met wat zuur ernaast en de rillette, die lekker vettig en smeuïg is, wordt geserveerd in een klein weckpotje met wat sneetjes brood. De bloedworst smaakt erg goed en weet zelfs mijn tafelgenoot, een niet-liefhebber, te overtuigen. Alle plakken zijn goed knapperig van het opbakken en er wordt een mooie hoeveelheid appel onder geserveerd. We vragen de Rotterdamse Vincent - Vic - om een mooie witte wijn om mee te starten. Qua smaak houden we van voller, vetter en hout gelagerd, maar het is nog vroeg op de dag dus we laten ons graag adviseren over iets lichters. Met een Rotterdamse nuchterheid en tongval voorziet hij ons van een Les Enracinés Maçon Chardonnay met een heel licht zuur karakter en klein botertje.
Le beurre

We bestellen nog een ronde gerechtjes bij de Vlaamse Elke, die alles bevestigt met een vriendelijke 'ça va': rogvleugel met beurre noisette en kappertjes, spruitjes met ui, amandel en spek, en bospaddenstoel met aardpeer en crème van eidooier. Zorg dat je wat brood bewaart of opnieuw vraagt als je deze gerechten hebt besteld, want het 'geheime ingrediënt' in de gerechten van chef Rijk Juten is boter. Bij de rogvleugel vanzelfsprekend; de beurre noisette is mooi gebruind en de rog glijdt van de graat. Zo'n mooi stuk vis heeft verder niet veel nodig. De spruitjes zouden in een ander restaurant misschien dienen als bijgerechtje, maar zijn hier een op zichzelf staand gerecht waar wij met liefde nog een tweede portie van zouden kunnen bestellen. We hebben echter genoeg aan de bospaddenstoelen met aardpeer, een subtiel gerecht met zachte aardse smaken en een licht zoetje van de krokante aardpeer.
Als er één ding is wat de Fransen goed snappen, is dat genieten vaak toch wel gepaard gaat met een ruime slok wijn en flinke klont boter, en dat hebben ze bij La Petite Soeur gelukkig ook begrepen.