Laat de herfst nog maar even aanhouden bij Fuiks

Wat ons betreft mag de herfst nog wel even aanhouden. Fuiks heeft namelijk een hele mooie kaart om dit seizoen heen gebouwd.

2 Dec 2016 Femke van der Meer

blogger Femke is een geboren Rotterdamse en met haar videoproductiebedrijf Pink Producties gespecialiseerd in de ontwikkeling van online video's en WebTV.

Laat de herfst nog maar even aanhouden bij Fuiks

Dat de herfst alweer even onderweg is, hebben we afgelopen week maar al te goed gemerkt: straten bedekken zich met dikke lagen bladeren, we staan weer langer in de file en we moeten dealen met steeds lagere temperaturen. Maar hey, de herfst heeft ook zo z’n voordelen! Het is namelijk weer tijd voor pompoen, rode kool en oer-Hollandse pannetjes wild vlees. Kortom, de herfst-menukaarten komen weer op tafel en zo ook bij Fuiks!

Moeders is 60 jaar geworden vandaag, dus hop met het gezin een lekker hapje eten buiten de deur. Het regent dus ze wil het wel dicht bij huis zoeken. Geen probleem, ik weet nog wel een plek waar ze een gezellige ronde tafel hebben voor zes. Bij Fuiks. Geen dag is er hetzelfde, maar het is er wel altijd goed eten. 

Smaakmaker van Rotterdams Kooktalent

Buiten stormt het, dus zoeken we binnen maar de Spaanse zon op door een fles Rueda Verdejo Chamelin uit Spanje te bestellen. De wijn is bloemig en zacht van smaak. Een lekkere wijn om het gure herfstweer, dat zich buiten prima weet te vermaken, te doen vergeten en te toosten op haar 60e verjaardag! 

Ondertussen brengt Souschef Edwin hoogstpersoonlijk een amuse naar onze tafel. Wow, maar dat is leuk! De amuse blijkt het gerechtje te zijn dat Edwin maakte als een van de deelnemers aan het Rotterdams Kooktalent 2016. Het betreft een goed gevulde Haute Frito van wild met een Muhammara kruidenpasta van rode peper, paprika, knoflook en walnoot, en een brunoise met Granny Smith, granaatappel en witlof. Supertof om te zien dat de basis van dit gerecht is ‘geboren’ tijdens het afgelopen Rotterdamse Kooktalent en dat Edwin dit nu met regelmaat als smaakmaker presenteert aan de gasten van Fuiks.

Ruime keuze in herfstgerechten


Inmiddels zit mijn moeder aan tafel te glunderen met haar verjaardagscadeau in handen, dus tijd om de nieuwe herfstkaart even te bekijken. Zoals we van Fuiks gewend zijn, is de kaart altijd ruim opgezet - letterlijk en figuurlijk - en is er voor ieder wat wils. Opvallend: de hele tafel heeft moeite met het maken van een keuze. Want, wat kies je als je Gekonfijte eendenbout met momokufu buikspek, 5-kruiden honingstroop, bietensalade en pistache naast krokante zwezerik met pompoenpuree, anijschampignons, bergamot en curry-olie ziet staan? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hazenpeper met gerookte aardappel-knolselderij puree, pruimen-vlierbessen compote, geroosterde spruiten en gestoofde Gieser Wildeman.

Op de eendenbout na (die staat nog op de wishlist) verschijnen alle bovenstaande gerechten op tafel. Niet voor mij, want mijn oog valt uiteindelijk op de Herfst Bites ‘Fuiks Classic’. Een gerecht met wildzwijn coppa, peer-kardemom chutney, heilbot tempura, kroket van wildstoofvlees, knolselderijmayonaise en wildbouillon. Een goede keuze voor een ieder die eigenlijk niet kan kiezen. 

Vandaag op het menu

Naast de herfstkaart ligt er ook weer een ‘Vandaag’ op tafel; een kaart die steeds maar voor één dag geldig is en een twee- en driegangenmenu omvat. Dit keer is de ‘catch of the day’ rode poon. De hertenbout met eendenborst en de 5-spicessaus zorgt voor een herfstachtig tintje. Ik ben benieuwd hoe zij deze kaart weer laten variëren gedurende de herfst- en wintermaanden. 

De jarige job koos als hoofdgerecht uiteindelijk voor de tournedos ‘Fuiks Classic’: gerijpt, gegrild op de BGE en aangevuld met gebakken paddenstoelen en pepersaus. Zoals gezegd, voor ieder wat wils bij Fuiks. Het was een geslaagde verjaardag!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het is herfst bij Restaurant Wereldmuseum

Traditiegetrouw gingen wij eten bij het restaurant dat de winnaar van Rotterdams Kooktalent voortbracht. Dit keer bracht dat ons naar Restaurant Wereldmuseum.

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.