Le Nord: een sfeervolle bistro met een knipoog naar de Franse keuken

De Buik ging langs bij bistro Le Nord om te proeven van het heerlijke eten, wat met een knipoog naar de Franse keuken wordt bereid.

25 Aug 2023 Stéphanie Pieter

blogger Stéphanie is dankzij haar Indonesische en Molukse roots een foodlover by nature. Hét recept voor een glimlach op haar gezicht? Fotograferen en goed eten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Le Nord

Proveniersstraat 33A, Rotterdam Maaltijd: DinerLate night Stadsdeel: Noord Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Le Nord: een sfeervolle bistro met een knipoog naar de Franse keuken

Le Nord is sinds 2013 een begrip in Rotterdam (je raadt het al) Noord. Aan de Proveniersstraat achter Centraal Station prijkt de bistro met haar groene uitstraling op een gezellig kruispunt met meerdere restaurants. Je kunt bij Le Nord terecht voor veel verschillende bieren en wijnen, lunch en diner en dat laatste is ons plan op een zomerse avond. 

L'emplacement


Via een aantal binnendoor-weggetjes komen we in een oase van sfeer en gezelligheid terecht op het kruispunt waar Le Nord aan gelegen is. Het is een zonnige dag geweest en de nabijgelegen horecatentjes hebben, net als Le Nord, hun terrassen geopend. We worden vriendelijk verwelkomd en gelukkig is er nog een plekje buiten. 

Op het terras zitten stelletjes, vriendengroepen die met elkaar genieten van een laagdrempelig diner en bedrijfsborrels. Een gemeleerd publiek, ruimte voor verschillende gelegenheden en we laten ons vertellen dat Le Nord binnen ook nog een private dining ruimte heeft. 

Le menu

Bij de eerste blik op de menukaart valt vooral op dat er gebruik is gemaakt van icoontjes. Je hoeft je niet af te vragen welke gerechten vegan of vega zijn, welke alcoholische dranken uit Rotterdam komen of welke drankjes alcoholvrij of licht alcoholisch zijn. Dit laatste is erg fijn als je zwanger bent, zoals ik momenteel. 

Ook staat er bij ieder gerecht aangegeven wat voor wijn of bier de bistro -en wijnwinkel- hierbij aanbeveelt. Met 30 wijnen per glas en 80 bieren op de kaart zijn suggesties gewenst. Ontzettend handig, punten zijn alvast gescoord. Le Nord staat voor lokaal, gezond en verantwoord eten met een knipoog naar de Franse keuken en dat zien we terug op de menukaart.

Les entrées


We trappen de avond af met het broodplankje ‘pain le Nord’. Ook bestellen we de pompoen van de lavagrill en de vegetarische tartelette. De borden zijn mooi opgemaakt. Het veganistische gerecht met pompoen bestaat uit een crème van pompoenpit, duxelles van paddenstoelen, gebrande zoetzure bundelzwam en olie van rozemarijn. 

De tartelette bevat aubergine, sjalot, zongedroogde tomaat, crème fraîche en een poeder van zwarte olijf. Hoewel zowel pompoen als aubergine bekend staan om hun zachte smaken, zijn de gerechten allesbehalve flauw. Beiden zijn goed op smaak gebracht en doen ons denken aan de Provençaalse keuken.

Le plat principal


De volgende ronde gaan voor de krokant gebakken eend en de entrecote. Ook bestellen we er ratatouille bij en frietjes die op de menukaart worden aangeduid als ‘verse skin-on friet’. De gebakken eend smaakt heerlijk, met een krokant velletje aan de buitenkant en mals vlees aan de binnenkant. 

De typische smaak van eend, waar we gek op zijn, komt nog beter tot zijn recht door de verschillende bereidingen van pastinaak op het bord. Het vlees wordt geserveerd met een crème en chips van pastinaak en met gebakken pastinaak. Ook de combinatie van de entrecote en de savooiekool is wat ons betreft een schot in de roos.

Les desserts


We hebben wat langere pauzes ingelast tussen de verschillende gangen door, anders vrezen we dat we na het hoofdgerecht direct rollend naar huis gaan. Het begint schemerig, en stiekem nog gezelliger en knusser, te worden en voor de afsluiter van de avond gaan we beiden voor de tarte tatin van peer. 

De tarte tatin wordt vergezeld door gezouten karamel en roomijs van stroopwafel. Deze combinatie doet ons het water in de mond lopen. Het dessert is niet te zoet en ook helemaal niet te zwaar op de maag. Het bezoek is zeker voor herhaling vatbaar, maar dan na mijn zwangerschap om ook de wijnen te kunnen proeven... 

Eind augustus gaat er een nieuwe menukaart in, met gerechten zoals Waddenzee vongole, lamsnek en rouleaux van zoete aardappel. Net als op de huidige kaart geven icoontjes duidelijkheid voor de gast met dieetwensen, zo ook voor de glutenvrije eter.  

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.

Mayra brengt de zee naar Oud-Beijerland

De verschillende combinaties van smaken bij Mayra verrassen en imponeren, maar de fijne sfeer en persoonlijke touch maken de avond compleet.

Casa Thai opent een tweede locatie met focus op Thais comfort food

Casa Thai heeft een tweede vestiging geopend op de Eendrachtsweg, met een focus op Thais comfortfood.