Le Nord is sinds 2013 een begrip in Rotterdam (je raadt het al) Noord. Aan de Proveniersstraat achter Centraal Station prijkt de bistro met haar groene uitstraling op een gezellig kruispunt met meerdere restaurants. Je kunt bij Le Nord terecht voor veel verschillende bieren en wijnen, lunch en diner en dat laatste is ons plan op een zomerse avond.
L'emplacement

Via een aantal binnendoor-weggetjes komen we in een oase van sfeer en gezelligheid terecht op het kruispunt waar Le Nord aan gelegen is. Het is een zonnige dag geweest en de nabijgelegen horecatentjes hebben, net als Le Nord, hun terrassen geopend. We worden vriendelijk verwelkomd en gelukkig is er nog een plekje buiten.
Op het terras zitten stelletjes, vriendengroepen die met elkaar genieten van een laagdrempelig diner en bedrijfsborrels. Een gemeleerd publiek, ruimte voor verschillende gelegenheden en we laten ons vertellen dat Le Nord binnen ook nog een private dining ruimte heeft.
Le menu
Bij de eerste blik op de menukaart valt vooral op dat er gebruik is gemaakt van icoontjes. Je hoeft je niet af te vragen welke gerechten vegan of vega zijn, welke alcoholische dranken uit Rotterdam komen of welke drankjes alcoholvrij of licht alcoholisch zijn. Dit laatste is erg fijn als je zwanger bent, zoals ik momenteel.
Ook staat er bij ieder gerecht aangegeven wat voor wijn of bier de bistro -en wijnwinkel- hierbij aanbeveelt. Met 30 wijnen per glas en 80 bieren op de kaart zijn suggesties gewenst. Ontzettend handig, punten zijn alvast gescoord. Le Nord staat voor lokaal, gezond en verantwoord eten met een knipoog naar de Franse keuken en dat zien we terug op de menukaart.
Les entrées

We trappen de avond af met het broodplankje ‘pain le Nord’. Ook bestellen we de pompoen van de lavagrill en de vegetarische tartelette. De borden zijn mooi opgemaakt. Het veganistische gerecht met pompoen bestaat uit een crème van pompoenpit, duxelles van paddenstoelen, gebrande zoetzure bundelzwam en olie van rozemarijn.
De tartelette bevat aubergine, sjalot, zongedroogde tomaat, crème fraîche en een poeder van zwarte olijf. Hoewel zowel pompoen als aubergine bekend staan om hun zachte smaken, zijn de gerechten allesbehalve flauw. Beiden zijn goed op smaak gebracht en doen ons denken aan de Provençaalse keuken.
Le plat principal

De volgende ronde gaan voor de krokant gebakken eend en de entrecote. Ook bestellen we er ratatouille bij en frietjes die op de menukaart worden aangeduid als ‘verse skin-on friet’. De gebakken eend smaakt heerlijk, met een krokant velletje aan de buitenkant en mals vlees aan de binnenkant.
De typische smaak van eend, waar we gek op zijn, komt nog beter tot zijn recht door de verschillende bereidingen van pastinaak op het bord. Het vlees wordt geserveerd met een crème en chips van pastinaak en met gebakken pastinaak. Ook de combinatie van de entrecote en de savooiekool is wat ons betreft een schot in de roos.
Les desserts

We hebben wat langere pauzes ingelast tussen de verschillende gangen door, anders vrezen we dat we na het hoofdgerecht direct rollend naar huis gaan. Het begint schemerig, en stiekem nog gezelliger en knusser, te worden en voor de afsluiter van de avond gaan we beiden voor de tarte tatin van peer.
De tarte tatin wordt vergezeld door gezouten karamel en roomijs van stroopwafel. Deze combinatie doet ons het water in de mond lopen. Het dessert is niet te zoet en ook helemaal niet te zwaar op de maag. Het bezoek is zeker voor herhaling vatbaar, maar dan na mijn zwangerschap om ook de wijnen te kunnen proeven...
Eind augustus gaat er een nieuwe menukaart in, met gerechten zoals Waddenzee vongole, lamsnek en rouleaux van zoete aardappel. Net als op de huidige kaart geven icoontjes duidelijkheid voor de gast met dieetwensen, zo ook voor de glutenvrije eter.