Van de boer naar The Harvest bowl

Bij The Harvest achter Centraal Station draait het allemaal om bowls met producten uit eigen regio. Gezond, lekker en lokaal, daar staat The Harvest voor.

21 Apr 2023 Zeldi Storni

blogger Eten en fit zijn, dat zijn 2 woorden die Zeldi het beste omschrijven. Uit eten gaan doet ze veelal bij restaurants met een gezondere insteek, bij voorkeur met lokale producten en ingrediënten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

The Harvest

Proveniersstraat 36A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Noord Keuken: InternationaalNederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 21 Apr 2023

Van de boer naar The Harvest bowl

'Waar komt de pastinaak in mijn gerecht vandaan?' lijkt in veel gevallen niet zo simpel als dat het soms is. Wessel van Winden is oprichter en eigenaar van The Harvest in de Proveniersstraat achter Centraal Station. Met zijn zaak schijnt hij licht op de oorsprong van elk ingrediënt en maakt de reis naar het restaurant overzichtelijk. Van boer tot bord, alles met korte lijnen. "Waarom zou je met allerlei luxe producten werken als de seizoensproducten van het land ook een impact op het bord kunnen maken?" The Harvest bowl brengt het herkenbare op je bord, met net even die verrassende twist. 

Wisseling van het seizoen 


De laatste pompoen, pastinaak en spruiten worden bij The Harvest opgemaakt en geserveerd, want over een aantal dagen worden de eerste komkommers, aubergines en bloemkolen alweer geoogst. Bij The Harvest wordt alleen gekookt met wat er in het seizoen te verkrijgen is. Aan de hand van het aanbod van de boer wordt het menu samengesteld en komen The Harvest bowls op tafel in het restaurant óf bij je thuis, de bowl is namelijk ook beschikbaar voor afhaal of bezorgen. Met de sterke mening dat de keten van het product tot aan het bord transparant moet zijn, worden de producten direct bij de boer vandaan gehaald. 

Rechtstreex van de boer 


Na een nauwe samenwerking met Rechtstreex, de buurtwinkel met alle lokale connecties, heeft The Harvest zijn eigen netwerk uitgebouwd en wordt alles direct gehaald bij, of geleverd door, de boer zelf. "Ik stap zo in de auto richting onze zoete aardappelboer", vertelt Wessel ons als we zijn zaak bezoeken in maart. Deze transparante aanpak wordt weerspiegeld op het bord bij de ingang, waarop staat waar elk individueel product vandaan komt. Het is nu nog koud buiten, dus we besluiten om te genieten van die laatste verse pastinaken. Glurend naar het bord zien we dat deze afkomstig zijn van Jan en Hans Roozendaal van MTS Rozendaal in Strijen. De pastinaken hebben dus nog geen uur in de auto gelegen om hier te komen. 

Verandering in een bowl 


Op de kaart krijg je de keuze om je eigen bowl samen te stellen met een variatie aan ingrediënten, of je kiest voor een al samengestelde keuze van The Harvest zelf. De groenten van het seizoen hebben de hoofdrol. Allerlei soorten op verschillende manieren bereid, zowel warm als koud. Voor wie wil is er ook nog de keuze om een proteïne aan je gerecht toe te voegen. Hier wordt de opmars om verandering teweeg te brengen, op een lekkere en positieve manier, nog duidelijker. Het vlees wat aangeboden wordt, is allemaal verantwoord. Zo komt het stoofvlees van Hoeve Biesland in Delft, waar de koeien grazen in de weilanden van Natuurmonumenten. 

Ons oog valt op de Seitan-saté. Seitan, van The Hendrik's Tasty uit Leiderdorp, is een vleesvervanger die meer dan 1000 jaar geleden in China en Japan al werd bereid door Zen Boeddhisten. Het product wordt gemaakt van oergranen (tarwe of spelt) die worden vermalen tot meel en uitgewassen tot een zeer eiwitrijk deeg. Dit eiwitbommetje heeft een soort structuur van stevig omelet, smaakt werkelijk naar vlees en is als saté met pindasaus een goed vullende toevoeging aan de bowl. 

Een af en aan van mensen 


De groenten zijn kleurrijk uitgestald in de vitrine, waardoor je zelf kunt aanwijzen wat je in jouw bowl wilt. Op de avond dat wij er zijn, is het een gezellige drukte van mensen die af en aan komen. Hier en daar een gast die komt eten, gevolgd door iemand die zijn bestelling komt ophalen om de bowl thuis te verorberen. Wanneer je opkijkt van je eten, komt de koffieleverancier langs om de voorraad aan te vullen, die zijn eigen meegenomen bakje gevuld de deur mee uit neemt. De dynamiek is er één die past bij een afhaalrestaurant, maar dan wel met oog voor de gast. Een uitgebreid meergangen diner moet en wil je hier niet verwachten, maar een gezonde en vullende maaltijd voor een eerlijke prijs zeker wel. 

Herkenbaar met een twist 


Een glimlach komt op het gezicht tijdens het eten. Met name de rode koolsalade is een verrassing. Ondanks dat het gerecht koud geserveerd wordt, doet het denken aan een rode koolstamppot. De smaken van kaneel, appel en ui geven de hersenen een signaal van de warme winterse maaltijd die we kennen. Bij het samenstellen van de kaart wordt hier rekening mee gehouden. Herkenbare gerechten of smaken die niet te uitdagend zijn voor het smaakpalet, maar met een originele Harvest twist. 

Zo ook de pastinaak, bereid met appelstroopsaus en pecannoten die verwarmend, zoet, knapperig en vullend is. Onverwachts blijkt dat de los gekozen groenten van de kaart ook gecombineerd goed samengaan en de smaken elkaar aanvullen. Voor wie twijfelt of een bowl alleen voldoende een maaltijd is om een avond op door te komen: maak je geen zorgen, een volle buik is gegarandeerd. Na de bowl toch nog ruimte? De Pumpkin Pie met pecan is aan te raden!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.