Lunchen op historische grond in het Schielandshuis

Het iconische Schielandshuis is omgetoverd tot brasserie en eventlocatie. We zijn langs geweest bij Tim ter Haar, hij verwende ons met volle lunchplank.

8 Dec 2017 Christiaan Bergers

blogger Christiaan studeert hotel management voor een jaartje in Barcelona waar gelukkig meer dan genoeg te eten en te drinken is.

Lunchen op historische grond in het Schielandshuis

Dit is een verouderd verhaal en Eric van Abbe is nu eigenaar van Restaurant het Schielandhuis.

In maart 2017 kwam het nieuws naar buiten dat de uitbaters van de Dudokgroep het iconische Schielandhuis om gingen toveren tot brasserie en eventlocatie. Het concept was nog even zoeken, maar sinds kort draait de zaak op volle toeren. We gingen lunchen in het pand waar ooit grootheden als Napoleon en tsaar Alexander sliepen. 

Even zoeken 

Binnenlopen bij de brasserie is de eerste keer even zoeken. Althans, voor ons. Als je via de Korte Hoogstraat arriveert moet je even om het gebouw heen wandelen, maar via de Coolsingel is het simpel: volg de rode loper. Eenmaal binnen worden we ontvangen door bedrijfsleider Tim ter Haar. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijks gang van zaken in het Schielandshuis. Voorheen runde Tim twee locaties van deli33 op twee hogescholen. Destijds werd Tim door de Misset Catering Awards uitgekozen tot aanstormend talent 2015. Nu staat hij sinds begin 2017 in het Schielandshuis en dat bevalt prima. “We kunnen hier lekker ons eigen gang gaan. We willen toegankelijk zijn voor iedereen, maar willen we wel gewoon onze eigen draai geven aan alles geven en dat kan.” Zo wordt het kopje koffie van Man met Bril, standaard geserveerd met een stukje zelfgemaakt zoet (in ons geval een brownie) en een lekker dot slagroom. Waarom ook niet? 

Proeverij van de lunchkaart

Tim wil ons zo veel mogelijk laten proeven van de kaart en laat daarom een plank met van alles wat maken. Deze plank trekken ze overigens ook uit de kast voor borrels en partijen. Het is koud en nat buiten, dus we zijn blij een warme, licht pittige thom kha kai te vinden. Goed doorgewarmd grazen we de rest van de plank leeg. We proeven buikspek met sticky ketjapmarinade, minihamburgers met piccalilly en pancetta en een sandwich huisgerookte zalm met kerriemayo, radijs, komkommer, venkel en avocado. Daarnaast nog twee fijne eenhapsgerechtjes: een bonbon van carpaccio, gevuld met komkommer, spek, Parmezaan en aardappelsalade en een hapje tonijntatiki. Simpele, toegankelijke happen, maar wel uitstekend bereid. Enige puntje van aandacht: de kerriemayo valt wat weg in de zalmsandwich.


Zalenpaleis

Na de lunch (en nog een kopje koffie met slagroom) geeft Tim ons nog even een rondleiding door het gebouw. Naast de stijlvol ingerichte, maar warme en toegankelijke lunchroom heeft het Schielandshuis namelijk ook nog enkele zalen te huur. Prachtige, klassieke ruimtes die het uitstekend doen voor bruiloften en intieme feestjes, maar ook stijlvolle en moderne zalen voor zakelijke borrels, vergaderingen en presentaties. “Het is fijn dat er zoveel mogelijk is hier door de verschillende zalen en door de brasserie”, zegt Tim. “Zo hadden we vorig weekend een bruiloft. Na de ceremonie konden we de gasten mooi ontvangen voor een borrel in de brasserie terwijl we de zaal weer ombouwden voor het diner.” 



Verborgen schat

We zijn aangenaam verrast door de fijne sfeer en smakelijke lunch in het Schielandshuis. De brasserie is een verborgen schat midden in het centrum van Rotterdam. Stiekem verheugen we ons al op de lente, want de brasserie heeft een prachtige binnentuin. 



Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.