Luxe aan én op het water bij Le Barrage

De Buik ging langs bij Le Barrage in Alblasserdam, waar werd geproefd van de kunsten van chef-kok Maikel Terlouw en zijn rechterhand Djamil Tadros.

2 Jul 2023 Laura van Maldegem

blogger Laura geniet enorm van goed eten met daarbij het liefst een mooi wijntje, cocktail of mimosa. Ze schrijft graag over hipste restaurants die Rotterdam rijk is, zodat je weet waar je terecht kunt voor de perfecte lunch, diner of voor een gezellig borrelavondje.

Luxe aan én op het water bij Le Barrage

In een karakteristiek pand aan de Dam in Alblasserdam bevindt zich Le Barrage. De keuken wordt gerund door chef-kok Maikel Terlouw en zijn rechterhand Djamil Tadros, die de in sterrenrestaurants opgedane ervaring hier laten terugkomen. Het gigantische terras met uitzicht op het water en de sloepen te huur voor een tochtje op de Alblas, maken Le Barrage tot een stijlvolle zaak. 

Oyster on fire


Le Barrage is in 2018 geopend als onderdeel van de Willaerts Group waartoe onder andere KITA en Il Mercato behoren. Op de kaart vinden we allerlei verschillende invloeden terug die Maikel vooral tijdens zijn reizen opgedaan heeft. Azië is daarvan een groot onderdeel en dat is te zien aan de hoogstaande sushikaart. 

Souschef Djamil vertelt dat naast kwaliteit ook het meegaan met de trends en wensen van de gasten belangrijk is. Een voorbeeld van zo’n trend is de ‘oyster on fire’, een oester die letterlijk in vlam staat. Dat de presentatie bij Le Barrage hoog in het vaandel staat, zien we ook terug in het interieur: het historische pand met meerdere verdiepingen is modern ingericht met groene halfronde zitbanken en een prachtige cocktailbar. Het groen komt terug in de planten die vanuit het plafond samen met sfeervolle trendy gloeilampen naar beneden hangen.

Sushi, wijn en molens


We trekken er vandaag op uit met de sloep, inclusief luxe picknickmand. Waar menig mens bij een picknickmand aan een stokbrood met dips denkt, gooit Le Barrage het over een geheel andere boeg. Na een korte vaarinstructie mogen we het water op en bevinden we ons in nog geen half uurtje tussen de UNESCO Werelderfgoedlijst-molens van Kinderdijk. 

Met een wijntje in de linkerhand en chopsticks in de rechter smullen we van al het lekkers dat de sushichef vers voor ons bereid heeft. De sashimi van zalm en tonijn smelt op de tong zo mals. De favoriet is de Aburi Sake, bestaande uit geflambeerde zalm met bonitovlokken, flinters van gedroogde en gerookte tonijn. Met al dit lekkers in deze unieke omgeving kunnen we niet anders dan genieten en tot rust komen.

Hoogstaande smaakmakers


Vanaf het enorme terras met knusse ronde zithoeken met uitzicht op de Alblas krijgen we de favoriete smaakmakers geserveerd. We proeven Maikel’s candybar, waarin je na het doorbreken van de buitenste knapperige chocoladelaag de smaken en zachte structuren van eendenlever, bietengel en karamel proeft. Een andere eigenaardige smaakcombinatie is de coquille geserveerd in een gazpacho van tomaat, waarbij de stukjes pata negra wat extra bite en smaak geven.  

Een dessert wat je wel móet bestellen als afsluiter van zo een geweldige dag bij Le Barrage, is de klassieke bread and butter. Vers uit de oven met een heerlijke vanille custard, geserveerd met vanille-ijs en karamelsaus. Het restaurant in Alblasserdam staat garant voor hoogstaande shared dining. En dat vakantiegevoel? Dat krijg je er gratis bij.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: Snackspert Eke Bosman over de snackrevolutie

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.

Mayra brengt de zee naar Oud-Beijerland

De verschillende combinaties van smaken bij Mayra verrassen en imponeren, maar de fijne sfeer en persoonlijke touch maken de avond compleet.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.