Maleisië in Rotterdam bij ‘kopitiam’ Malay Makan

Voor een authentieke Maleisische "kopitiam" ervaring moet je bij Malay Makan aan de Goudsesingel zijn.

25 Mrt 2024 Anne Beckers

blogger Anne heeft een passie voor koken, de diverse smaken van de wereld en de ontstaansgeschiedenis van restaurants. Ze gaat graag op ontdekkingsreis om nieuwe toprestaurants en koffietentjes in haar omgeving te verkennen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Malay Makan

Goudsesingel 24A, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Centrum Keuken: Aziatisch Bekijk restaurant
  • 25 Mrt 2024

Maleisië in Rotterdam bij ‘kopitiam’ Malay Makan

Het is het allereerste restaurant in Rotterdam dat puur en alleen Maleisisch eten serveert: Malay Makan aan de Goudsesingel. Het idee achter het restaurant is dat van een ‘kopitiam’, geïnspireerd op de klassieke koffiebar, zoals die geopend werden door de Chinese gemeenschap in Maleisië.

Wij gingen langs om deze bijzondere introductie van de Maleisische keuken in Rotterdam te verkennen.

​Geen poespas aan de Goudsesingel 


Malay Makan straalt meteen bij binnenkomst al Maleisië uit. Dit komt nu eens niet door de posters aan de muren of het kleurgebruik. Juist het gebrek aan opsmuk zorgt hiervoor: slechts een paar tafels, bakjes met lepels en stokjes erin, lokale muziek op de achtergrond en totaal geen concessies aan zijn Rotterdamse omgeving,
 
Eigenaar Denise vertelt ons: "Er is echt nog heel weinig van de Maleisische keuken in Nederland te vinden. Ik mis het eten, dus besloot ik er zelf voor te zorgen dat het hier beschikbaar is."

Ze laat weten dat ze al geruime tijd in de horeca heeft gewerkt. Nu haar kinderen wat ouder zijn, voelde ze dat ze klaar was voor een volgende stap: het openen van haar eigen zaak. De afgelopen zes maanden heeft ze hard gewerkt met haar vrienden en recepten van haar oom om Malay Makan te realiseren.

​s' Werelds beste brood


Als eerste krijgen we twee bijgerechten om te delen: de 'roti canai' en 'satay ayam'. De satésaus is knapperig en gaat goed samen met het gekruide vlees. Voor aan de prikkers krijg je ook nog plakjes komkommer en ui om de saus nog beter tot zijn recht te laten komen.

De Maleisische keuken is de ultieme smeltkroes van invloeden, gevormd door Chinese en Indiase immigranten, evenals (culinaire) buren: Indonesië en Thailand. Hoewel bij Malay Makan de meeste gerechten die ze serveren vanuit Chinese invloeden komen, is de 'roti canai' afkomstig van Indiase invloeden. Dit is ook goed te merken aan het brood want 'roti canai' heeft in 2023 de wereldtitel voor beste brood gewonnen. Dat kunnen wij beamen: met meerdere lagen is het brood luchtig, knapperig en ideaal om de curry waarbij het wordt geserveerd op te nemen.

De Maleisische keuken 


Al snel komt het hoofdgerecht op tafel op een tray met allerlei bakjes. Denise legt uit dat Maleisisch eten in essentie niet altijd pittig hoeft te zijn: de bedoeling is dat jezelf pit kunt toevoegen met sambal. Daarom laat ze ons juist een van de mildere, maar wel een van de bekendste gerechten van het Maleisische menu proeven: "Hainan chicken rice".
 
De kip is gepocheerd in bouillon, die je er ook bij krijgt om te drinken, zowel tijdens als na de maaltijd. Een krachtige, friszoete saus die we erbij krijgen lijkt misschien een bijzaak naast de kip, maar maakt het hele gerecht af.

​Pindakoekjes en chocolademelk


Naast de selectie aan Maleisische gerechten heeft Malay Makan ook een aantal Maleisische drankjes op de kaart. Van huisgemaakte ijsthee tot “Sarsae”, een frisdrank die lijkt op root beer, en “100 Plus”, een drankje vol elektrolyten voor hete zomers.

Denise neemt ons mee in verhalen over haar jeugd, waarbij ze zegt: "Het liefst zou ik de drankjes ook in plastic zakjes willen serveren met een rietje erin, zoals ze in Maleisië doen, maar dat is niet handig met plastic."
 
Net zoals wij in Nederland van onze "Chocomel" houden, drinken ze in Maleisië altijd "Milo". Warm of koud, beide kunnen. Het is een lekkere manier om de maaltijd mee af te sluiten. We krijgen er een bros pindakoekje bij, dat voornamelijk tijdens Chinees Nieuwjaar wordt gegeten en gezamenlijk met familie wordt gemaakt.

​Verhalen uit Maleisië


Achterin het restaurant staat een vitrine met allerlei souvenirs uit Maleisië, van kopjes, tot Milo-merchandise. Vol trots maakt Denise met iedereen in het restaurant een praatje en deze vriendelijkheid is ook precies wat het restaurant uitstraalt.
 
Tijdens ons bezoek is ons vooral bijgebleven dat eetstokjes in Maleisië, net als in China, veel langer zijn. Dit is handig om gemakkelijk eten van een grote tafel te kunnen pakken en het op het bord van anderen te kunnen leggen. Eten heeft geen opsmuk nodig; het draait om delen en samenzijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij Kampong Express eet je authentiek Maleisisch comfortfood

Op een regenachtige herfstdag of hete zomeravond: het eten van Kampong Express is echte comfortfood. De smaken zijn goed en de porties royaal.

Bánh mí, pho en loempia: hier in Rotterdam eet je de lekkerste Vietnamese gerechten

Dit zijn onze 10 lievelingsplekken in Rotterdam als het op Vietnamees eten aankomt.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.