In een rustige zijstraat van de West-Kruiskade schuilt Kampong Express. Dit kleine eettentje loop je zo voorbij als je niet weet dat het er zit, maar vaste gasten weten deze Maleisische zaak al jaren te vinden. Dat is ook niet zo gek, want het eten van Kampong Express is echte comfortfood.
Een warm welkom

Als je bij Kampong, dat 'dorp' betekent in het Maleisisch, binnenstapt, word je niet alleen begroet door de vriendelijke werknemers, maar ook door een muur vol gelukskatjes. Wat verder meteen opvalt: de zaak is aan de kleine kant. De knusse ruimte heeft slechts enkele tafeltjes, die niet bedoeld zijn voor urenlange diners, maar eerder voor een snelle stop.
Super Crêpe
Kampong Express vestigde zich in 2015 op de Gouvernestraat en bundelde in 2020 krachten met Super Crêpe, een Chinees eetzaakje dat genoodzaakt was hun oorspronkelijke plek aan de Kruiskade te verlaten. Hierdoor wordt naast de Maleisische gerechten nu ook een Chinese specialiteit aangeboden: 'jian bing'.
Deze hartige en knapperige 'crêpe' met ei, te vullen met allerhande ingredienten, is in China een geliefd streetfood en ook een van onze favorieten van Kampong Express. We bewaren de jian bing weer voor ons volgende bezoek en richten ons tijdens dit bezoek op de Maleisische hoogstandjes van Kampong Express.
Nasi lemak met pit

Op de menukaart vind je, naast enkele bijgerechten, drie iconische Maleisische gerechten. Wij beginnen met nasi lemak, een favoriet in Maleisië tijdens het ontbijt. Het gerecht bestaat traditioneel uit rijst gegaard in kokosmelk, met gedroogde ansjovis, pinda’s, komkommer, ei en - misschien wel het belangrijkste component - huisgemaakte sambal.
Kampong Express biedt verschillende varianten van nasi lemak, waaronder met rendang of saté, maar wij laten ons verleiden door de variant met gefrituurde kip. Het gerecht wordt geserveerd op een bananenblad en ziet eruit als een kleurrijk feestje. De smaak is geweldig: de rijst heeft een lichte kokossmaak, de kip is sappig, de pinda’s en gedroogde ansjovis die erbij worden geserveerd zorgen voor een bite en de sambal heeft precies genoeg pit.
Smaakexplosie curry laksa

Ook proeven we van de curry laksa, een Maleisische noedelsoep op basis van een rijke kokosbouillon. Deze soep heeft een licht zure en pittige smaak, maar is ook verfrissend door de toevoeging van limoen en verse koriander. Naast perfect gegaarde noedels vind je in de laksa garnalen, visballetjes en fishcake. De ingrediënten zijn allemaal chewy van structuur en hebben de bouillon helemaal opgezogen waardoor elke hap een smaakexplosie vormt.
Hainan chicken rice

Ten slotte is de Hainan chicken rice een must try bij Kampong Express. Dit gerecht, bedacht door immigranten van het Chinese eiland Hainan, wordt veel gegeten in Singapore en Maleisië. Net als de nasi lemak bestaat de Hainan chicken rice uit verschillende componenten die prachtig worden gepresenteerd.
We krijgen stukken gepocheerde kip, een kom kippensoep, rijst gekookt in de rijke bouillon van de kip, chilisaus, sojasaus en een krachtige saus op basis van gember en lente-ui. Het beste gedeelte van dit gerecht is de perfect gegaarde rijst, die zacht van structuur is en rijk van smaak. Het is zo lekker dat je ervan blijft door eten, zeker als je het combineert met de sauzen en de malse kip.
Knallende smaken, kleurrijke borden en kolossale porties, dat is waar Kampong Express voor staat en daar komen we maar al te graag binnenkort voor terug.