Maak kennis met de moderne Indische keuken bij De Toko

Bij De Toko op Noordplein maak je kennis met moderne Indische gerechten. Kleine porties, groots in smaak en met een Rotterdamse knipoog.

7 Jul 2023 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Maak kennis met de moderne Indische keuken bij De Toko

Noodgedwongen vertrok De Toko in het begin van 2022 vanuit Bergpolder en landde in het Oude Noorden. Al snel bleek dat de bestaande formule van Perry de Man niet voldoende tot zijn recht kwam aan het Noordplein. Zijn team keerde het tij en transformeerde hun afhaallocatie tot eethuis. 

De goede buur Containerbar Noord serveert hier voor hun gasten Indische gerechten met een Rotterdamse knipoog, waarvan het water je direct in de mond loopt. De Buik schoof aan en proefde de nieuwe gerechten op de kaart.

Betaalbaar en goede kwaliteit 


Als doorgewinterde gast van de nieuwe Toko keek ik erg uit naar de recent aangepaste menukaart. Alle keren dat ik spontaan, dan wel gepland, bij De Toko binnenstapte, vertrok ik er altijd meer dan voldaan. Mijn ervaring is dat de kwaliteit van de gerechten altijd goed is, en omdat de prijzen zeer toegankelijk zijn, leent De Toko zich er ook voor om er vaker dan eens aan te schuiven. 

Feest der herkenning, of toch niet? 


Als je de menukaart van De Toko vluchtig scant, valt op dat er zowel Nederlandse als Indische namen bij de gerechten staan. Juist de combinatie van die twee maakt dat je met meer nieuwsgierigheid naar de omschrijvingen erbij wilt kijken. Want terwijl ik eerst denk te begrijpen dat ‘manis’ en ‘rendang’ bekende termen voor mij zijn, ben ik toch een beetje in de war wanneer ik het in een andere context terugzie. 

De rendang is gemaakt van kippenlever en de asperges worden ‘lodeh’ geserveerd met een smeuïge en smaakvolle kokossaus. De combinatie van Nederlands en Indisch komt niet alleen op de kaart, maar ook op een positieve en verrassende manier terug in de gerechten. 

Huisgemaakte saus  

Nicky en Feije - die deze avond in de keuken staan - weten vooral te imponeren met ogenschijnlijk doodnormale groenten die we in de Europese keuken veel gebruiken. Puur van smaak, een perfecte consistentie en lauwwarm geserveerd met een Indisch sausje. Letterlijk, want bijna alle gerechten worden afgemaakt met een zeer smaakvolle en zelfgemaakte saus, die een grote rol speelt als het gaat om de Indische smaken die worden toegevoegd aan de ingrediënten op het bord. 

Om je bord bij af te likken


Bij zowel de wortel als de tomatensalade is sambal de smaakmaker. Zo wordt ook een ogenschijnlijk eenvoudige wortel bijzonder door de toevoeging van geroosterde pinda’s en sambal idjoe en krijgen de tomaten meer pit doordat deze zijn omhuld met sambal kemangi. Tip: combineer met pandan rijst of nasi lemak als je de kruiden wat tegengas wilt geven.

We zijn het erover eens dat ook bij de asperge, makreel - lichtzurig, geïnspireerd op het Molukse gerecht Ikan Pindang Kuning - en de patat pinda de saus een hoofdrol speelt. Zelfs bij de madeleines, die door de perfecte consistentie zonder andere toevoegingen al noemenswaardig zouden zijn, maken de kleverige, zoete gecondenseerde melk en de spekkoeklikeur het helemaal af. 

De Toko-beleving 


Het is zaterdagavond en het valt op dat de gasten om ons heen voornamelijk patat pinda en toko fried chicken sandwich bestellen. Feije legt uit dat slechts een selectie van de eethuiskaart, op het Noordplein-terras worden geserveerd dat wordt gescheiden van De Toko door het fietspad. “In het weekend zien we veel interesse in deze gerechten in combinatie met een borrel, doordeweeks komen gasten met name voor het volledige menu.” 

Onder de luifel en binnen wordt de uitgebreide kaart gehanteerd, waarop aanvullende gerechten staan als char siu met venkel atjar, nasi lemak en roedjak manis. Voor wie de volledige Toko-beleving wil meemaken, raad ik aan om een plekje aan tafel in het eethuis te reserveren. Door de typerende tafelkleedjes en de kunst aan de muur vallen de smaken nog beter op zijn plek. De gerechten worden geserveerd in kleine porties zodat je gemakkelijk van alles kunt proberen of kunt delen met je tafelgenoten. 

En het afhaalloket dan? 

Het succes van het eethuis heeft ervoor gezorgd dat het niet langer mogelijk is om bij De Toko gerechten af te halen. De focus ligt op het restaurant om de service en de kwaliteit hoog te houden. Wie toch graag van gerechten van De Toko wil genieten op een andere locatie, kan Perry en zijn team inschakelen voor (bedrijfs)catering. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Eenheidsworst - Bemin het onbekende

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het over vergeten druivenrassen die volgens hem de komende tijd het verschil maken.

Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

Volgend jaar opent do. by Little V op de beroemde hoek van het Weena

In het voormalige Engels op de hoek van het Groot Handelsgebouw opent Tan Do 'do. by Little V', een Frans-Vietnamees restaurant dat de hele dag geopend is.