Mamma Licia: bij nonna thuis op de Oudedijk

Bij Mamma Licia op de Oudedijk proef je Italiaanse klassiekers. De Italiaanse Nonna is met deze zaak een stuk dichterbij dan je denkt.

8 Okt 2019 Naomi Possel

blogger Naomi is masterstudente Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. Als echte Brabantse is de Bourgondische levensstijl haar met de paplepel ingegoten. Eten, drinken en borrelen is haar geëscaleerde hobby die zij het liefst met zo veel mogelijk mensen deelt.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Mamma Licia

Oudedijk 159A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Oost Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Mamma Licia: bij nonna thuis op de Oudedijk

Mamma Licia, voorheen La Tavolata, is hip en happening. Sinds afgelopen juli zit de zaak vrijwel elke avond vol en er doen zelfs al geruchten de ronde dat er binnenkort een tweede vestiging wordt geopend. Wij gingen langs om te ontdekken wat hun sleutel tot succes is.  

We worden ontvangen door Piero Bianculli, de eigenaar van de zaak. Met een gezellig Italiaans accent stelt hij ons voor aan de crew die ons deze avond zal verzorgen, allen Italiaans met een passie voor lekker eten. Piero legt uit dat ze bij Mamma Licia focussen op pure en échte Italiaanse producten. Je zult bijvoorbeeld geen doorsnee prosciutto voorgeschoteld krijgen, maar Prosciutto di San Daniele. Dat proef je, verzekert hij ons. Wij zijn benieuwd!

Het concept  


Piero’s grote inspiratiebron is zijn oma, de échte Mamma Licia. Wekelijks belt hij haar om recepten uit te wisselen en haar oordeel te horen over zijn toekomstplannen. Het gevolg? Een kaart vol Italiaanse klassiekers, wekelijkse experimenten met recepten en maandelijks nieuwe gerechten op de kaart. Ook als wij er zijn wordt er gebeld met nonna Licia, even checken wat haar visie is op het serveren van pizza’s in de zaak. Piero vertelt dat zijn sleutel tot succes zit in het feit dat iedereen die hier werkt dezelfde visie en passie voor eten heeft. Alle neuzen dezelfde kant op en gewoon lekker koken! Laten we gaan proeven. 

Het eten 


We beginnen met de fameuze antipasto royale. Voor ons staat een plank vol charcuterie, groentes, kazen & brood. Van bresaola (gedroogd rundvlees) tot mortadella en spinata Romana, de carnivoor is hier in ieder geval goed op zijn plek. Daarbij worden allerlei groentes geserveerd, elk anders op smaak gebracht. In de worteltjes proeven we verse munt, de gegrilde paprika is op smaak gebracht met zoute kappertjes en bij de paddenstoelen herkennen we tonen van peterselie, erg lekker! Het brood dat je bij de plank geserveerd krijgt (de puccia) wordt ter plekke gebakken in de pizzaoven. Als je nog geen trek had dan krijg je het wel door de heerlijke geur die door het brood wordt verspreid in de zaak. Verder wordt de antipasto royale geserveerd met een romige mozzarella en een heerlijk stuk zoute pecorino. We drinken hierbij een frisse Italiaanse pinot grigio, een van de vier Italiaanse wijnen die zij op glas schenken.  

Door naar gang twee. Binnenkort, naar verwachting rond half oktober, zal Mamma Licia ook pizza’s gaan serveren. Wij hebben vanavond de primeur om een van de eerste te zijn die de pizza’s mogen proeven. Aan het perfecte recept wordt nog gesleuteld (hij mag van ons wel iets hoger op smaak) maar de basis is er.
Een van de pronkstukken op de kaart is de conchiglia di burrata, oftewel de gevulde pasta met smeuïge burrata. Een eenvoudige maar heerlijke klassieker: goede olijfolie, gegrilde tomaatjes, peterselie en een goed gevulde pasta. Dit is absoluut onze favoriet van de avond. De zoete tomaatjes combineren perfect met de zachte burrata en peperige olijfolie, erg smaakvol. 

Dessert time 


Met nog nauwelijks ruimte over, wordt ons op het hart gedrukt dat we de tiramisu écht moeten proeven. We snappen nu waarom, een klassiek dessert maar toch anders dan we ‘m kennen. Met de uiterst subtiele smaak van Amaretto likeur en de opgeklopte mascarpone met chocoladeflinters, is het een luchtigere variant op het zware dessert zoals we ‘m gewend zijn. Ook proeven we een traditioneel Siciliaans dessert: de cannoli di ricotta. Een gefrituurd koekje gemaakt van pastadeeg gevuld met opgeklopte ricotta en chocola. Een échte klassieker waar elke Siciliaan voor naar de Oudedijk zou afreizen denken wij. Hier word je blij van, toch?  

Zodra we meer weten over de opening van de tweede vestiging, laten we dat natuurlijk gelijk weten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.