Mamma Licia, voorheen La Tavolata, is hip en happening. Sinds afgelopen juli zit de zaak vrijwel elke avond vol en er doen zelfs al geruchten de ronde dat er binnenkort een tweede vestiging wordt geopend. Wij gingen langs om te ontdekken wat hun sleutel tot succes is.
We worden ontvangen door Piero Bianculli, de eigenaar van de zaak. Met een gezellig Italiaans accent stelt hij ons voor aan de crew die ons deze avond zal verzorgen, allen Italiaans met een passie voor lekker eten. Piero legt uit dat ze bij Mamma Licia focussen op pure en échte Italiaanse producten. Je zult bijvoorbeeld geen doorsnee prosciutto voorgeschoteld krijgen, maar Prosciutto di San Daniele. Dat proef je, verzekert hij ons. Wij zijn benieuwd!
Het concept

Piero’s grote inspiratiebron is zijn oma, de échte Mamma Licia. Wekelijks belt hij haar om recepten uit te wisselen en haar oordeel te horen over zijn toekomstplannen. Het gevolg? Een kaart vol Italiaanse klassiekers, wekelijkse experimenten met recepten en maandelijks nieuwe gerechten op de kaart. Ook als wij er zijn wordt er gebeld met nonna Licia, even checken wat haar visie is op het serveren van pizza’s in de zaak. Piero vertelt dat zijn sleutel tot succes zit in het feit dat iedereen die hier werkt dezelfde visie en passie voor eten heeft. Alle neuzen dezelfde kant op en gewoon lekker koken! Laten we gaan proeven.
Het eten

We beginnen met de fameuze antipasto royale. Voor ons staat een plank vol charcuterie, groentes, kazen & brood. Van bresaola (gedroogd rundvlees) tot mortadella en spinata Romana, de carnivoor is hier in ieder geval goed op zijn plek. Daarbij worden allerlei groentes geserveerd, elk anders op smaak gebracht. In de worteltjes proeven we verse munt, de gegrilde paprika is op smaak gebracht met zoute kappertjes en bij de paddenstoelen herkennen we tonen van peterselie, erg lekker! Het brood dat je bij de plank geserveerd krijgt (de puccia) wordt ter plekke gebakken in de pizzaoven. Als je nog geen trek had dan krijg je het wel door de heerlijke geur die door het brood wordt verspreid in de zaak. Verder wordt de antipasto royale geserveerd met een romige mozzarella en een heerlijk stuk zoute pecorino. We drinken hierbij een frisse Italiaanse pinot grigio, een van de vier Italiaanse wijnen die zij op glas schenken.
Door naar gang twee. Binnenkort, naar verwachting rond half oktober, zal Mamma Licia ook pizza’s gaan serveren. Wij hebben vanavond de primeur om een van de eerste te zijn die de pizza’s mogen proeven. Aan het perfecte recept wordt nog gesleuteld (hij mag van ons wel iets hoger op smaak) maar de basis is er.
Een van de pronkstukken op de kaart is de conchiglia di burrata, oftewel de gevulde pasta met smeuïge burrata. Een eenvoudige maar heerlijke klassieker: goede olijfolie, gegrilde tomaatjes, peterselie en een goed gevulde pasta. Dit is absoluut onze favoriet van de avond. De zoete tomaatjes combineren perfect met de zachte burrata en peperige olijfolie, erg smaakvol.
Dessert time

Met nog nauwelijks ruimte over, wordt ons op het hart gedrukt dat we de tiramisu écht moeten proeven. We snappen nu waarom, een klassiek dessert maar toch anders dan we ‘m kennen. Met de uiterst subtiele smaak van Amaretto likeur en de opgeklopte mascarpone met chocoladeflinters, is het een luchtigere variant op het zware dessert zoals we ‘m gewend zijn. Ook proeven we een traditioneel Siciliaans dessert: de cannoli di ricotta. Een gefrituurd koekje gemaakt van pastadeeg gevuld met opgeklopte ricotta en chocola. Een échte klassieker waar elke Siciliaan voor naar de Oudedijk zou afreizen denken wij. Hier word je blij van, toch?
Zodra we meer weten over de opening van de tweede vestiging, laten we dat natuurlijk gelijk weten.