Het is zomer en dus is het tijd voor buiten eten. Veel en vaak buiten eten. Zowel de vaste stekken als de zomerse pop-ups hebben hun terrassen uitnodigend uitstaan. Vooral die zomerse zaken moeten uitvoerig getest worden, want voor je het weet staat de herfst weer voor de deur.
Met mijn vrienden Joost en Janna fiets ik daarom op een zondag naar de Viskantine aan de Cool, die heerlijke buitenplek aan de kade bij De Machinist. Daar aangekomen twijfelen we of we buiten of toch binnen bij De Machinist gaan eten want daar is het kreeftenweek! Er staan vier soorten kreeft naar ons te lonken: Thermidor (gegratineerd in de schaal met bechamelsaus), koud met mayonaise, a l’Americain (met kruiden en tomatensaus) of gegrild met bearnaisesaus. En dat voor €8,50 per halve kreeft! De keuze is reuze, maar wel moeilijk: binnen, buiten, binnen, buiten.
Vakantie in eigen stad

We kiezen toch voor buiten. We gaan zo ver mogelijk aan de waterkant zitten en we worden meteen door een ‘vakantie-in-je-eigen-stad-gevoel’ overspoeld. Nadat we een flesje Chardonnay en een fles Rotterdams kraanwater hebben besteld, komt de dame van de bediening overleggen wat we willen. We kunnen van de kaart (in de vorm van krijtborden) kiezen of ons laten verrassen door chef-kok Marcel. We hebben alle drie eerder gegeten in De Machinist en de Viskantine dus we leggen ons culinaire lot deze avond volledig in de handen van Marcel.
Een keur aan voorgerechten

Eerst krijgen we een gekruid broodje uit de oven. Overheerlijk met zout en lekkere olijfolie. Typisch zo’n broodje waarvan je onmiddellijk teveel eet maar dat is dan weer zo zonde van al het lekkers dat nog moet komen. En ja, daar is de dame weer. Wat brengt zij ons? 1) in witte wijn gestoofde pulpo met rode peper en knoflook 2) salade van gepofte aubergine met peterselie, koriander, munt en Parmezaanse kaas en 3) kimchi: Koreaanse pittige koolsla. De pulpo is heerlijk stevig en erg goed op smaak, net als de auberginesalade, waar we nog net niet om zitten te vechten. De kimchi is okeé, maar een beetje pittig en gewoon niet helemaal onze favoriet.
Knoflookbom

Gelukkig is er meer. Je zou er bijna hebberig van worden. Want daar is alweer iemand (een heer deze keer) die ons komt verwennen. We krijgen 4) kokkels met knoflook en kruidenolie 5) op cederhout gegaarde, gerookte zalm 6) gegrilde groene asperges met ansjovisdip 7) dopgarnalen met knoflook en kruidenolie 8) salade met venkel, sinaasappel en olijven en 9) gefrituurde groene pimientos. Deze laatste zijn een herinnering aan een van de favoriete Europese culispots van chef Marcel (en toevallig ook die van ondergetekende): St. Sebastian in Noord Spanje.
We vallen aan en genieten van alles wat op tafel staat. De kruidenolie en knoflook zorgen voor heerlijke extra smaken, zonder dat de ‘echte’ ingrediënten in het niet vallen. Integendeel zelfs! ‘Knoflookwise’ heb ik overigens nu al medelijden met de mensen die zich morgen in een cirkel van twee meter om mij heen begeven. Nou ja, lekker rustig dagje waarschijnlijk.
Minivakantie aan de Cool

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, wordt er ook nog een overheerlijke dorade en gepofte aardappels – en de lekkerste zure room ever – neergezet.
Langzaam eten we door, nog steeds met heel veel smaak en ondertussen genietend van deze minivakantie aan de kade van de Coolhaven. Als je aan de binnenkant van je ogen kijkt (en niet té ver de Coolhaven in) zou je zomaar aan een zonnige Griekse haven kunnen zitten.
Made with love

Als we echt niks meer kunnen eten, bestellen we koffie. Tot voor kort kon je buiten geen koffie krijgen en dat was echt een gemis. Nu staat er een prima Nespresso machine en hoef je niet meer naar binnen voor je cafeïneshot. We nemen er met z’n drieën nog een stukje citroentaart bij, maar Joost houdt het eten toch maar voor gezien. Geen probleem, met z’n tweeën lukt het ook.
We praten nog wat na over deze onwijs smakelijke avond. De tekst op de koffiebekertjes geeft naar onze mening de kern weer van hoe er gekookt wordt in de Viskantine: Made with Love! Dat proef je van het begin tot het eind: hier zijn zeer gepassioneerde professionals aan het werk met een oneindige liefde voor het vak. Je eet hier echt ontzettend lekker met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

Wij komen overigens nog een keer terug voor die kreeft. De kreeftenweek van 14 tot en met 20 augustus staat al in onze agenda’s. Hou je niet van kreeft? De week daarna is het mosselweek!