Minivakanties vieren we bij Viskantine aan de Cool

Niet op vakantie dit jaar? Geen nood, ga naar Viskantine aan de Cool en waan je even in de zonnige Mediterranee.

1 Aug 2017 Ellen Spoor

blogger Ras-Rotterdamse met groot yoga- en horecahart. Na vele mooie jaren bij o.a. Hotel New York, bouwt ze nu haar eigen online yogaplatform: www.wereldvanyoga.nl Lekker zen eten & drinken met vrienden is wat ze het liefste doet!

Restaurant toevoegen aan favorieten

Machinist aan de Cool

Coolhaven 4, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Mediterraans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Minivakanties vieren we bij Viskantine aan de Cool

Het is zomer en dus is het tijd voor buiten eten. Veel en vaak buiten eten. Zowel de vaste stekken als de zomerse pop-ups hebben hun terrassen uitnodigend uitstaan. Vooral die zomerse zaken moeten uitvoerig getest worden, want voor je het weet staat de herfst weer voor de deur.

Met mijn vrienden Joost en Janna fiets ik daarom op een zondag naar de Viskantine aan de Cool, die heerlijke buitenplek aan de kade bij De Machinist. Daar aangekomen twijfelen we of we buiten of toch binnen bij De Machinist gaan eten want daar is het kreeftenweek! Er staan vier soorten kreeft naar ons te lonken: Thermidor (gegratineerd in de schaal met bechamelsaus), koud met mayonaise, a l’Americain (met kruiden en tomatensaus) of gegrild met bearnaisesaus. En dat voor €8,50 per halve kreeft! De keuze is reuze, maar wel moeilijk: binnen, buiten, binnen, buiten.

Vakantie in eigen stad


We kiezen toch voor buiten. We gaan zo ver mogelijk aan de waterkant zitten en we worden meteen door een ‘vakantie-in-je-eigen-stad-gevoel’ overspoeld. Nadat we een flesje Chardonnay en een fles Rotterdams kraanwater hebben besteld, komt de dame van de bediening overleggen wat we willen. We kunnen van de kaart (in de vorm van krijtborden) kiezen of ons laten verrassen door chef-kok Marcel. We hebben alle drie eerder gegeten in De Machinist en de Viskantine dus we leggen ons culinaire lot deze avond volledig in de handen van Marcel.

Een keur aan voorgerechten


Eerst krijgen we een gekruid broodje uit de oven. Overheerlijk met zout en lekkere olijfolie. Typisch zo’n broodje waarvan je onmiddellijk teveel eet maar dat is dan weer zo zonde van al het lekkers dat nog moet komen. En ja, daar is de dame weer. Wat brengt zij ons? 1) in witte wijn gestoofde pulpo met rode peper en knoflook 2) salade van gepofte aubergine met peterselie, koriander, munt en Parmezaanse kaas en 3) kimchi: Koreaanse pittige koolsla. De pulpo is heerlijk stevig en erg goed op smaak, net als de auberginesalade, waar we nog net niet om zitten te vechten. De kimchi is okeé, maar een beetje pittig en gewoon niet helemaal onze favoriet.

Knoflookbom


Gelukkig is er meer. Je zou er bijna hebberig van worden. Want daar is alweer iemand (een heer deze keer) die ons komt verwennen. We krijgen 4) kokkels met knoflook en kruidenolie 5) op cederhout gegaarde, gerookte zalm 6) gegrilde groene asperges met ansjovisdip 7) dopgarnalen met knoflook en kruidenolie 8) salade met venkel, sinaasappel en olijven en 9) gefrituurde groene pimientos. Deze laatste zijn een herinnering aan een van de favoriete Europese culispots van chef Marcel (en toevallig ook die van ondergetekende): St. Sebastian in Noord Spanje. 

We vallen aan en genieten van alles wat op tafel staat. De kruidenolie en knoflook zorgen voor heerlijke extra smaken, zonder dat de ‘echte’ ingrediënten in het niet vallen. Integendeel zelfs! ‘Knoflookwise’ heb ik overigens nu al medelijden met de mensen die zich morgen in een cirkel van twee meter om mij heen begeven. Nou ja, lekker rustig dagje waarschijnlijk.

Minivakantie aan de Cool


Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, wordt er ook nog een overheerlijke dorade en gepofte aardappels – en de lekkerste zure room ever – neergezet.
Langzaam eten we door, nog steeds met heel veel smaak en ondertussen genietend van deze minivakantie aan de kade van de Coolhaven. Als je aan de binnenkant van je ogen kijkt (en niet té ver de Coolhaven in) zou je zomaar aan een zonnige Griekse haven kunnen zitten. 

Made with love


Als we echt niks meer kunnen eten, bestellen we koffie. Tot voor kort kon je buiten geen koffie krijgen en dat was echt een gemis. Nu staat er een prima Nespresso machine en hoef je niet meer naar binnen voor je cafeïneshot. We nemen er met z’n drieën nog een stukje citroentaart bij, maar Joost houdt het eten toch maar voor gezien. Geen probleem, met z’n tweeën lukt het ook.

We praten nog wat na over deze onwijs smakelijke avond. De tekst op de koffiebekertjes geeft naar onze mening de kern weer van hoe er gekookt wordt in de Viskantine: Made with Love! Dat proef je van het begin tot het eind: hier zijn zeer gepassioneerde professionals aan het werk met een oneindige liefde voor het vak. Je eet hier echt ontzettend lekker met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.


Wij komen overigens nog een keer terug voor die kreeft. De kreeftenweek van 14 tot en met 20 augustus staat al in onze agenda’s. Hou je niet van kreeft? De week daarna is het mosselweek!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zomerse zaken: 4 tijdelijke tenten

Het fijnste van de zomer zijn toch die tijdelijke pop-ups. Dit zijn de leukste!

Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!