Mosselen van de nieuwe oogst en nog veel meer bij Kaat Mossel

Bij Kaat Mossel kom je voor veel meer dan de mosselen. Naast een mooie kaart met vis- en vleesgerechten, begrijpen ze bij Kaat Mossel wat gastvrijheid is.

24 Aug 2024 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 24 Aug 2024

Mosselen van de nieuwe oogst en nog veel meer bij Kaat Mossel

De Buik ging langs bij Kaat Mossel. Naast het beroemde pannetje mosselen, stond er meer op het menu. Want zo gaat het bij Kaat, het draait er echt niet alleen om de mosselen, maar vooral om de gastvrijheid en een mooie menukaart met veel vis, schaal- en schelpdieren, maar ook nog flink wat lekkers van het land.

Kaat Mossel een Rotterdamse klassieker

Kaat Mossel bestaat al meer dan drie decennia en is sinds jaar en dag een gevestigde naam in de regionale restaurantwereld. Marie-Claire en Ron Hirt zijn sinds 16 jaar eigenaar van deze Rotterdamse klassieker. Ondanks de onvrijwillige renovatie enkele jaren terug is de sfeer onveranderd ongedwongen gezellig gebleven.

Jaarlijks wordt het mosselseizoen groots ingeluid bij het restaurant dat de bijnaam draagt van Catherina Mulder, in de 18de eeuw mossel- en marktkoopvrouw in de directe omgeving van Kaat Mossel. Ook deze zomer zit je hier weer goed voor een pan mosselen, maar dat is niet het enige wat een bezoekje aan 'Kaat' de moeite waard maakt.

Bodemcultuur mosselen 

Iedere zomer zie je het bij verschillende restaurants als special verschijnen: een pannetje mosselen. Maar wat is nou eigenlijk de tijd van het jaar dat het schelpdier gegeten kan worden? Mosselen zijn een groot deel van het jaar verkrijgbaar, vanaf de zomer tot aan april. Omstreeks begin juli komt de nieuwe oogst bodemcultuur mosselen beschikbaar.

Anders dan bij hangcultuur mosselen, waarbij de mossel hangend in netten gekweekt wordt en ze daarom ook meer zonlicht vangen, groeien de bodemcultuur mosselen, zoals de naam al zegt, op de bodem van de zee. Deze mossel is door de groei op diepte vaak ziltiger van smaak en door het gebrek aan zon duurt het zo'n twee tot drie jaar voordat de mossel volgroeid is. Daarna volgt de oogst en zie je de schelp in de zomer op de kaart bij verschillende restaurants. 

Meer dan mosselen

Met de naam Kaat Mossel en jaarlijkse uitreiking van de Gouden Mossel aan een prominente Rotterdammer kan het niet anders dan dat je bij het Kralingse restaurant ook goed zit voor een pan mosselen. En dat blijft in het Rotterdamse niet onopgemerkt. Op de eerste dag dat Kaat Mossel in het bezit was van de nieuwe oogst, werden er maar liefst 200 pannetjes verkocht. 

Toch kun je bij Kaat Mossel voor veel meer dan mosselen terecht. Er is veel aandacht voor vis, schaal- en schelpdieren, met een knapperige fish and chips, kreeft Thermidor en klassieke zeetong, maar ook de carnivoor stapt hier met plezier naar binnen. Carpaccio, steak tartare, rundersucade, Black Angus en Beef Teriyaki sieren het menu

Aan tafel 

Enfin, we komen op een woensdagmiddag in juli natuurlijk niet voor niets. Wanneer we om 13.00 uur de zaak binnenstappen, is het restaurant al half gevuld en naarmate de lunch vordert, wordt het alleen maar drukker. Ik ben met een oud-medewerker van Kaat, maar het is duidelijk dat het warme onthaal waarmee wij ontvangen worden niet slechts voor ons bewaard wordt. 

Na een aperitief en bordje met ham van premium kwaliteit Wagyu waarmee gastheer Walter ons verrast, is het tijd voor de mosselen. Kaat Mossel biedt verschillende vaste variaties en probeert vaak ook nog iets nieuws, maar, zoals mijn tafelgenoot mij weet te vertellen: "Veel gasten weten eigenlijk voordat ze hier binnen zijn al wat ze gaan eten." Niet teveel afwijken van wat de gasten al kennen en waar ze dol op zijn dus.  

Een feestmaal 


De mosselen op Provençaalse wijze, in Pernod en diezelfde schelpjes 'naturel' klinken goed, maar we kiezen op aanraden van het team voor een pannetje pikant. We krijgen een stomende pan voorgeschoteld met vrijwel alleen maar open schelpen met daarin flinke, sappige mosselen. De gekozen bereidingswijze met sambal en knoflook smaakt uitstekend en we vragen dan ook nog extra brood om in het vocht te dopen. 

De rest van de middag worden we nog flink in de watten gelegd. We vervolgen onze lunch met twee enorme octopus tentakels met gerookte paprika-tomaatsaus en wanen ons even in het Middellandse Zeegebied. Ondanks dat de pulpo onze buiken flink weet te verzadigen, smullen we op aanraden van Walter nog van een beetje ossenhaas met Stroganoff en als afsluiter Kaat's Coupe Limoncello

Kaat begrijpt gastvrijheid 

Er lopen heel de middag nog gasten binnen, de een nog vriendelijker begroet dan de ander. Ze hebben een grote, vaste klantenschare en dat is met een reden. Kaat Mossel begrijpt gastvrijheid in de breedste zin van het woord. Van begin tot eind voel je je hier welkom, word je op professionele maar uiterst vriendelijke wijze bediend en geniet je van 'gewoon' goed eten

De uitstraling binnen is zeer gemoedelijk, maar ook buiten zit je hier super. Met hoge temperaturen is het terras van Kaat Mossel aangenaam vanwege de vernevelaars en met uitzicht op de boten aan de kades blijft dit een Rotterdams terras om heerlijk op te vertoeven

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.