Kaat Mossel vernieuwd na brand; ‘helemaal nieuw, maar je proeft nog steeds de sfeer van Kaat Mossel’

De eigenaren van Kaat Mossel werden in februari opgeschrikt door een brand, maar nu hebben ze de hele zaak prachtig vernieuwd met onder andere een open keuken!

17 Jul 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Kaat Mossel vernieuwd na brand; ‘helemaal nieuw, maar je proeft nog steeds de sfeer van Kaat Mossel’

Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire runnen al ruim twaalf jaar het Rotterdamse icoon Kaat Mossel aan de Admiraliteitskade. In februari stortte hun wereld naar eigen zeggen in, toen een brand, die in de wasmand ontstond, hun restaurant enorme schade toedeed. Inmiddels zijn ze weer bijna een maand open. Ze grepen de kans aan om de boel meteen flink te vernieuwen. “We hebben het licht aan het einde van de tunnel weer gevonden.

Ron is vooral blij dat Kaat Mossel weer open is, en dankbaar naar het personeel en de vaste gasten die in zaak bleven geloven. De eigenaren van Kaat Mossel grepen, toen ze van de schrik waren bekomen, de kans om de zaak verder op te knappen.

‘Het was net een parkeergarage; nog geen tien centimeter was bruikbaar’ Ron Hirt

Dat moment liet even op zich wachten. “Die zondag waren we helemaal van de leg; ons levenswerk was in vier uur tijd verwoest”, vertelt Ron. “Maar woensdag, toen alles een beetje geland was, waren we al weer met aannemers aan het bellen. Allemaal mensen uit ons netwerk kwamen helpen. Zonder hen hadden we nooit zo snel weer open gekund, zeker als je zag hoe het eruit zag. Het was net een parkeergarage! Nog geen tien centimeter was herbruikbaar.”

Meteen goed


Ron en Marie-Claire hebben het meteen goed aangepakt. “We hadden al langer het idee om een aantal dingen te vernieuwen, maar wilden niet dat de herkenbaarheid van de zaak verloren zou gaan. Nu die tragisch genoeg toch verloren was, dachten we: dan kunnen we het maar beter meteen goed doen.” De keuken is helemaal open getrokken en er zijn ventilatiesystemen aangelegd. Ook is de hele vloer voorzien van vloerverwarming zodat “eindelijk die lelijke radiatoren van de muren konden”.

Het nieuwe Kaat Mossel


In de oude zaak trokken de Tiffany lampjes aan het plafond de aandacht, maar deze waren helaas niet meer te redden. Gelukkig kon het stel van Heineken een prachtig glas-in-lood plafond overnemen. Ook de donkergroene kleur waar Kaat Mossel om bekend staat komt terug, bijvoorbeeld in de banken. “Het is helemaal nieuw, maar je proeft nog steeds de sfeer van Kaat Mossel”, zegt Ron trots. Bovendien zijn er twee ingangen, om het homarium (waar de kreeften en schelpen in liggen) heen. “Je loopt er dus altijd langs en dat draagt bij aan de beleving.”

De Kaat Mossel klassiekers zoals de garnalen piri piri, kunnen we niet onderuit!’ Ron Hirt

Ook de open keuken maakt veel bij de gasten los. Aan de keuken zit een visvitrine met dagverse vis. “Dan kunnen we, net als in het buitenland, de gast zelf laten kiezen.” Ook vertelt Ron dat er veel interactie is met de keuken. Door corona is er nu nog een beperkte kaart, maar het team is al met de voorbereidingen voor een nieuwe bezig. “Alleen de echte klassiekers, zoals de zeetong, de mosselen en de garnalen piri piri, daar kunnen we bij Kaat Mossel niet onderuit!”

Dubbel wennen


Kaat Mossel is nu weer bijna een maand open en de reacties zijn heel lovend. “Maar het is ook wennen”, geeft Ron toe. “Je moet je voorstellen dat we echt een geoliede machine waren; we konden alles blind vinden. Ook voor de gasten die hier al even komen is het anders. En met corona is het dubbel wennen, want er komen nog meer dingen bij om aan te denken.”

Gelukkig gaan, ondanks het virus, de zaken goed voor Kaat Mossel. Ze kunnen nog zeventig couverts bieden op anderhalve meter en de gemeente heeft extra plaatsen vergund voor het terras. Ron ziet stiekem ook voordelen aan die kleinere aantal gasten: “Slechts dertig man binnenlaten geeft wel de tijd om even in te komen, in plaats van met meteen 130 gasten de eerste avond aftrappen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.