Natuurlijk, De Kok en de Tuinman

Het ontbijt- en lunchrestaurant De Kok en de Tuinman is geopend in de kantine van de oude huishoudschool in Noord.

21 Jun 2018 Donna Ubags

blogger Levend van dag tot dag, maar vooral van maaltijd tot maaltijd. Er zijn drie wegen naar Donna haar hart: breng eten, maak eten of ben eten.

  • 21 Jun 2018

Natuurlijk, De Kok en de Tuinman

Cecile en Anna zijn de trotse eigenaressen van De Kok en de Tuinman, een nieuw ontbijt- en lunchrestaurant in Noord. Na tien jaar als antikraakpand te hebben gediend, is de voormalige keuken van de huishoudschool aan de Koningsveldestraat in een jaar tijd opgeknapt tot een sfeervolle zaak.

Entree


De entree van De Kok en de Tuinman is goed verstopt. Na het oversteken van een kinderspeelplein vol met rennende kinderen, lopen we een oud schoolgebouw binnen. Hier huizen twintig kunstenaars, de grootste kunstgalerie van Rotterdam en halverwege een lange gang vinden we de entree naar het nieuwe restaurant. Gigantische ramen, witte tegeltjes, planten overal waar je kijkt en hoge plafonds; binnen voelt er als buiten. En dat is mooi, want zodra het weer het even toelaat, gaan de grote deuren open en is de toegang naar het bijbehorende terrein van de tuinman geopend. Nu ligt het oude schoolplein nog vol met tegels, maar snel wordt dat een groene binnentuin. We worden hartelijk welkom geheten door Anna en Cecile, oftewel de Kok en de Tuinman. Cecile, de kok, stelt enthousiast een samenstelling van aanraders op de menukaart voor ons samen.

Op de proef


De prijzen op de menukaart zijn relatief laag, zo betaal je voor de meeste gerechtjes rond de vijf à zes euro. We worden daardoor extra verrast door de verschillende gerechtjes die we proeven. Van couscous tot een kaas-aardbei salade en van geroosterde paprikasoep tot gekarameliseerde knoflooktaart. We proeven de kwaliteit van pure ingrediënten. Niks komt uit een pakje, alles is huisgemaakt laten we ons vertellen. Ze werken waar mogelijk met lokale leveranciers voor hun producten. Cecile: “Zo hebben we bijvangstvis van de Goede Vissers, komt het brood van Jeroen Bakt Brood, de wijn van Chateautjes en mijn groenten en fruit koop ik bij Hans Verveer.” Daardoor zijn veel gerechten seizoensgebonden en zo blijft de kaart wisselen. 

Groene stadsoase


Anna, de tuinman, vertelt ons wat meer over haar plannen met de grote binnentuin: “Dit wordt een groene oase, waar je kunt ontsnappen uit de stad. Met een huisgemaakt stuk worteltaart en een boek is het hier straks heerlijk vertoeven onder de boom.” De voormalige docente met tuinieren als hobby heeft grootse plannen voor de tuin. Zo wil ze ook een moestuin gaan aanleggen om zelf ingrediënten te kunnen verbouwen. “De ramen van deze panden zijn laatst vervangen. Ik heb de kozijnen met ramen erin bewaard. Daarvan wil ik de kas bij de moestuin gaan bouwen, zodat het allemaal wel in dezelfde oude sfeer blijft.”


De binnentuin is voorlopig nog niet af, maar wij kunnen niet wachten om daar straks een kijkje te nemen! Voor nu, ga absoluut een keertje naar Noord voor een heerlijk stukje huisgemaakte taart en limonade bij De Kok en de Tuinman.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.