Onlangs gingen de deuren van Opporto weer open. Met een nieuwe eigenaar en een flink verbouwde zaak. Je kunt bij het restaurant in de Hofbogen nog steeds terecht voor seafood (en meer), maar net iets anders dan je gewend bent van de zaak.
Onlangs gingen de deuren van Opporto weer open. Met een nieuwe eigenaar en een flink verbouwde zaak. Je kunt bij het restaurant in de Hofbogen nog steeds terecht voor seafood (en meer), maar net iets anders dan je gewend bent van de zaak.
Stephen, de nieuwe eigenaar is opgegroeid in het Oude Noorden. Zijn ouders hadden een zaak aan de West-Kruiskade. Al van jongs af aan wist hij dat ook hij iets wilde betekenen in de horeca. De vorige eigenaar van Opporto en hij waren bekenden van elkaar. Toen het pand vrijkwam, nam Stephen het van hem over en draaide een tijdje met de oude kaart. Hij merkte echter dat er behoefte was aan verandering. Hij sloot de zaak voor een grondige verbouwing. ‘’Voorheen was er een lange bar aan de zijkant, die hebben we naar het midden geplaatst om de zaak een beetje te breken. Ook hebben we een paar bogen dichtgemaakt met wijnkasten, zodat het wat knusser oogt’’, vertelt Stephen. Wel koos hij er bewust voor de naam van het restaurant hetzelfde te houden; ‘’Het concept van het restaurant blijft hetzelfde, maar we geven er wel onze eigen draai aan. Er wordt nog steeds voornamelijk vis geserveerd, maar waar de seafood plateau’s in het verleden koud werden geserveerd, zijn ze bij ons nu alleen warm te krijgen.”
We zijn benieuwd naar de eigen draai en schuiven met een glas cava in de hand aan tafel. We beginnen met wat brood met kruidenboter. Dan worden er diverse voorgerechtjes op tafel gezet. De coquilles zijn mooi gepresenteerd in een schelp, afgetopt met zeekraal. De coquilles zelf hebben een mooi zuurtje en de ziltige zeekraal past daar mooi bij. De oesters die op tafel worden gezet zijn niet de klassieke, rauwe oesters, maar gestoomde oesters met zwarte bonen. Verder wordt er gefrituurde soft shell krab en bolinho kabeljauw neergezet. Erbij een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland. Leuk detail zijn de speciale uitsparingen voor de wijnkoelers in het hout tussen de banken.
Voor het hoofdgerecht worden er nieuwe glazen neergezet en wordt er een Sancerre ingeschonken. Deze meer klassieke Franse sauvignon is een goede opvolger. Op de dinsdagavond is het niet heel druk in de grote zaak, waardoor Stephen en het andere personeel veel aandacht kunnen schenken aan de gasten. Hij komt regelmatig kijken en vragen of alles naar wens is. Bij het indekken van het nieuwe bestek worden er ook hygiënedoekjes neergelegd voor na de vis, waarbij goed met de klant wordt meegedacht; om het gevecht tussen je vette handen en de verpakking te voorkomen, worden de pakjes al een beetje voor je opengescheurd. Lief!
Dan wordt er een enorme schaal op tafel gezet, het warme seafood plateau. Dat bestaat uit scheermessen, vongole, krabpoten, een hele kreeft, coquilles, gestoomde oesters met pesto, mosselen, wilde jumbo garnalen, gamba’s en octopus. Terwijl wij verlekkerd naar deze schaal zitten te kijken, wordt er tot onze verbazing nog een schaal op tafel gezet. Dit is het warme visplateau, bestaande uit gebakken zalm, zwaardvis, kabeljauw, sardientjes en de vangst van de dag. Vandaag rogvleugel.
Inmiddels beginnen we aardig vol te raken, maar Stephen en zijn team zijn nog niet klaar. Op tafel verschijnt een grote plank met een ‘shared dessert’. En wie zijn wij om nee te zeggen tegen het dessert…De plank ligt vol met tiramisu, exotische taartjes, panna cotta en ijs.
Mocht je trouwens niet zo dol zijn op vis, dan kun je toch met een gerust hart aanschuiven bij Opport. Er is in het menu namelijk ook ruimte voor vlees. ‘’Niet iedereen lust vis, vooral in grote groepen kan het zo zijn dat iemand liever vlees eet. Dan kan dat natuurlijk ook’’, legt Stephen uit. Deze kaart is iets minder uitgebreid, maar daardoor niet minder lekker. Het vlees wordt ook met uiterste zorg bereid en kun je in de rijpingskasten bewonderen.
Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.
In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.
Geniet van de volgende voordelen: