Opporto houdt de reputatie van de Hofbogen hoog

Bij Opporto eet je vis met een Portugees tintje en dat pakt prima uit.

24 Aug 2016 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Opporto

Raampoortstraat 10, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Noord Keuken: Mediterraans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Opporto houdt de reputatie van de Hofbogen hoog

Bij de Hofbogen kun je tegenwoordig uitstekend tafelen. In de loop der jaren hebben we ons een weg weten te eten door een flinke rits zaken, maar Opporto bleef vooralsnog op de to do-lijst. Een lege lijst zorgt voor een opgeruimd hoofd en dus togen wij naar het visrestaurant aan de rand van de bogen.


Rond de klok van zeven stappen we de ruime zaak binnen. Opporto is gevestigd in de Hofbogen en heeft als een van de weinige restaurants daar een volledige boog tot de beschikking. Een uitdaging, want een tunneleffect ligt op de loer. Opporto is er echter in geslaagd om de zaak zo in te richten dat het er gastvrij en warm aandoet. Best een prestatie.

Wijn en brood


We schuiven aan en bestuderen de uitgebreide wijnkaart. Tafelgenoot en ik willen allebei wit. In het kader van je winkansen spreiden, besluit hij tot een Pinot Grigio en ik, enigszins ordinair, tot een volvette Chardonnay. De Pinot Grigio is frisser dan we hem normaal proeven, maar kan desalniettemin op goedkeuring rekenen. Mandje brood erbij en de avond kan van start. 

Bij Opporto eet je vis, al vinden we enkele vegetarische opties en een verdwaalde ribeye op de kaart. Vis dus. Tafelgenoot wil beginnen met een bisque van kreeft met cognacroom en bieslook. Ik start met de vongole met witte wijn en chorizo. Uitstekende keuzes, zo blijkt. De bisque is zacht met een subtiele extra laag dankzij de cognacroom. In mijn vongole proef ik de Portugese achtergrond van de chef en dat is fijn. Surf & turf kan nog wel eens verkeerd uitpakken, maar de zachte schelpjes en pittige chorizo zijn hier dikke vrienden.

Een zee van vis


Met aangezwengelde smaakpapillen zien we uit naar het hoofdgerecht: een warm visplateau voor twee, een van de specialiteiten van de chef. Wat drink je daar nu bij? De vriendelijke en zeer correcte gastheer weet nog wel een mooie Portugese witte buiten de kaart om. Gevoelig voor dit soort suggesties luisteren wij eigenlijk al niet meer na de woorden ‘buiten de kaart om’. Een prima strategie, want we krijgen een prachtige, kruidige wijn die ons doet verlangen naar de Portugese zon.

Het visplateau arriveert en stelt niet teleur: we vinden bacalhau à brás, roodbaars, zeewolf, klipvis, sliptong, zalmforel en sardines. Daarbij fijn rokerig smakend groen, saffraanrijst, hollandaisesaus en een zwarte bisque. Wij zijn vooral te spreken over de perfect gegaarde roodbaars en ook de sliptong is een aangename verrassing. Tegenwoordig een vis van lager allooi, maar bij Opporto weer met de nodige verfijning bereid. Het enthousiasme wordt even getemperd door de zalmforel. Prachtig van uiterlijk, maar opgerold met een berg rozemarijn en limoen, waardoor er een te bittere bijsmaak ontstaat. Limoen er de volgende keer naast, iets minder enthousiast met de rozemarijn en het is weer een feestje.

Zoete zonde


Eigenlijk zijn we voldaan, maar als men ons vertelt dat het chocoladedessert deze avond begeleid wordt door een hele bijzondere sherry, zijn we weer om. De bijna zwarte sherry komt in royale glazen en is zo stroperig dat je er bijna op kunt kauwen. Tafelgenoot en ik kijken elkaar bezorgd aan. Allebei niet de grootste zoetekauwen, vragen we ons af of dit nu wel zo’n goed idee was. Onze zorgen zijn echter ongegrond. Het dessert (plakje van vijgen, cranberry en chocola, erop chocolade-ijs en chocolademousse) en de sherry weten elkaar wonderwel te versterken en tillen het geheel naar een hoger plan. Prima advies!

Vol maar tevreden strompelen we de zaak uit. Uitgebreid tafelen is een goed idee bij Opporto en ook de service maakt ons blij. Uitstekende adviezen, correcte omgangsvormen en immer gevulde glazen. Goede service is een vak en bij Opporto beheersen ze het tot in de puntjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

B Ja 24 Aug 2016, 20:47

De lofzang hierboven vind ik niet terecht. Op het eten is niets aan te merken, dit is erg lekker. Echter op het moment dat de naam Opporto wordt gekozen, lijkt het een portugees restaurant, althans iets van portugees. In werkelijkheid bestaat Opporto niet in Portugal, het is althans niet de bekende portugese stad: Porto of Oporto. Op de kaart prijken wel een aantal portugese namen van gerechten, maar geen enkele portugese wijn (!) terwijl dezen toch niet verkeerd zijn. Inderdaad buiten de kaart om hebben ze nog wel een enkele liggen (deze was in ons geval helaas ook in de supermarkt te koop). Daarnaast vond ik de inrichting vrij ruim opgezet maar wel hoogwaardig afgewerkt. Kortom het doet allemaal erg rommelig aan wat me minder vertrouwen geeft in de intenties van de uitbaters, looks gaat voor inhoud. Dit is wel jammer want het eten is niet slecht, integendeel.

Andre Tutuarima 29 Aug 2016, 15:48

Leuke zaak, eten best lekker niet om te zeggen joepiee en veeeelste duur, een keer maar nooit meer. Voor dat geld kunnen we in een andere restaurant drie keer eten.

Andre Tutuarima 29 Aug 2016, 15:48

Leuke zaak, eten best lekker niet om te zeggen joepiee en veeeelste duur, een keer maar nooit meer. Voor dat geld kunnen we in een andere restaurant drie keer eten.

Lees ook deze verhalen
‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.

Op dit hoekje tref je Rotterdam op z'n MAASbest

De Buik bracht een bezoekje aan Restaurant MAAS in Feijenoord en streek neer op hun zonovergoten terras voor een diner.