Bij de Hofbogen kun je tegenwoordig uitstekend tafelen. In de loop der jaren hebben we ons een weg weten te eten door een flinke rits zaken, maar Opporto bleef vooralsnog op de to do-lijst. Een lege lijst zorgt voor een opgeruimd hoofd en dus togen wij naar het visrestaurant aan de rand van de bogen.

Rond de klok van zeven stappen we de ruime zaak binnen. Opporto is gevestigd in de Hofbogen en heeft als een van de weinige restaurants daar een volledige boog tot de beschikking. Een uitdaging, want een tunneleffect ligt op de loer. Opporto is er echter in geslaagd om de zaak zo in te richten dat het er gastvrij en warm aandoet. Best een prestatie.
Wijn en brood

We schuiven aan en bestuderen de uitgebreide wijnkaart. Tafelgenoot en ik willen allebei wit. In het kader van je winkansen spreiden, besluit hij tot een Pinot Grigio en ik, enigszins ordinair, tot een volvette Chardonnay. De Pinot Grigio is frisser dan we hem normaal proeven, maar kan desalniettemin op goedkeuring rekenen. Mandje brood erbij en de avond kan van start.
Bij Opporto eet je vis, al vinden we enkele vegetarische opties en een verdwaalde ribeye op de kaart. Vis dus. Tafelgenoot wil beginnen met een bisque van kreeft met cognacroom en bieslook. Ik start met de vongole met witte wijn en chorizo. Uitstekende keuzes, zo blijkt. De bisque is zacht met een subtiele extra laag dankzij de cognacroom. In mijn vongole proef ik de Portugese achtergrond van de chef en dat is fijn. Surf & turf kan nog wel eens verkeerd uitpakken, maar de zachte schelpjes en pittige chorizo zijn hier dikke vrienden.
Een zee van vis

Met aangezwengelde smaakpapillen zien we uit naar het hoofdgerecht: een warm visplateau voor twee, een van de specialiteiten van de chef. Wat drink je daar nu bij? De vriendelijke en zeer correcte gastheer weet nog wel een mooie Portugese witte buiten de kaart om. Gevoelig voor dit soort suggesties luisteren wij eigenlijk al niet meer na de woorden ‘buiten de kaart om’. Een prima strategie, want we krijgen een prachtige, kruidige wijn die ons doet verlangen naar de Portugese zon.
Het visplateau arriveert en stelt niet teleur: we vinden bacalhau à brás, roodbaars, zeewolf, klipvis, sliptong, zalmforel en sardines. Daarbij fijn rokerig smakend groen, saffraanrijst, hollandaisesaus en een zwarte bisque. Wij zijn vooral te spreken over de perfect gegaarde roodbaars en ook de sliptong is een aangename verrassing. Tegenwoordig een vis van lager allooi, maar bij Opporto weer met de nodige verfijning bereid. Het enthousiasme wordt even getemperd door de zalmforel. Prachtig van uiterlijk, maar opgerold met een berg rozemarijn en limoen, waardoor er een te bittere bijsmaak ontstaat. Limoen er de volgende keer naast, iets minder enthousiast met de rozemarijn en het is weer een feestje.
Zoete zonde

Eigenlijk zijn we voldaan, maar als men ons vertelt dat het chocoladedessert deze avond begeleid wordt door een hele bijzondere sherry, zijn we weer om. De bijna zwarte sherry komt in royale glazen en is zo stroperig dat je er bijna op kunt kauwen. Tafelgenoot en ik kijken elkaar bezorgd aan. Allebei niet de grootste zoetekauwen, vragen we ons af of dit nu wel zo’n goed idee was. Onze zorgen zijn echter ongegrond. Het dessert (plakje van vijgen, cranberry en chocola, erop chocolade-ijs en chocolademousse) en de sherry weten elkaar wonderwel te versterken en tillen het geheel naar een hoger plan. Prima advies!
Vol maar tevreden strompelen we de zaak uit. Uitgebreid tafelen is een goed idee bij Opporto en ook de service maakt ons blij. Uitstekende adviezen, correcte omgangsvormen en immer gevulde glazen. Goede service is een vak en bij Opporto beheersen ze het tot in de puntjes.