Op een doordeweekse donderdag gingen we langs bij Brasserie Noord om de nieuwe kaart te proeven. Met het Frans geïnspireerde menu en het moderne interieur met een klassieke twist, waan je je voor één dag heel even in een authentieke Franse brasserie in le Marais.
De sfeer

Bij binnenkomst worden we warm onthaald door een van de gastvrouwen. We schuiven aan op de krukken aan de bar en er wordt ons meer bijgebracht over de wijnen die zij op glas schenken. We kiezen uiteindelijk voor een frisse Sauvignon Blanc, die volgens de barvrouw goed past bij de warme lentemiddag rond borreltijd. Met het gebruik van de lichtblauwe houten luiken, de sfeervolle hanglampen en de typisch houten brasseriestoeltjes doet het aan als een hippe Franse bistro. Dit komt ook terug in het menu, zoals de gastvrouw het zelf noemt: Frans met een eigenwijze moderne twist.
De borrel

We vervolgen met een goed glas Prosecco en een rijk gevulde borrelplank om onze eerste trek te stillen. Voor ons worden garnalenkroketjes van Hollandse bodem, gerookte zalm, dungesneden Comté (Franse kaas), knoflookolijven, wat vleeswaren vers van het mes en tot slot een verrukkelijke eiersalade met truffel neergezet. De plank bevat een selectie van goede, eigentijdse en smaakvolle borrelhappen, die (inderdaad) Frans met een moderne twist te noemen zijn. Vooral van de truffel eiersalade en garnalenkroketjes kunnen we geen genoeg krijgen, heel erg lekker.
Het eten

Na de borrelplank gaan we voor een selectie van voorgerechten. We gaan in op de aanbevelingen van een van de dames in de zaak en kiezen voor de piri piri gamba’s, de eigenwijze flammkuchen, de salade met pompoen en blauwe kaas en tot slot voor de carpaccio. De sissende gamba’s worden bereid en de geur van knoflook en kruiden komt ons vanuit de keuken al snel tegemoet, dit belooft veel goeds voor de smaak. Deze gedachte bleek terecht, de gamba’s zijn onze absolute favoriet van de avond. Goed op smaak gebracht met kruiden, lekker veel bite en tot slot brood om te dippen in de gruwelijk lekkere saus die overblijft, we want more! Ook de eigenwijze flammkuchen vindt gretig aftrek aan onze tafel, het is een fris en krokant geheel. Gerookte zalm op een dunne cracker, besmeerd met roomkaas en wat gemengde sla, een prettig frisse tegenhanger na de smaakexplosie van de piri piri gamba’s. De salade vinden we iets minder bijzonder en meer een gerecht wat goed zou passen in een oktober/november menu. De blauwe kaas en pompoen zijn typische herfstingrediënten die we niet helemaal konden plaatsen in het geheel, daarom overigens niet minder lekker.

We gaan door met de hoofgerechten. We gaan wederom voor een selectie van verschillende hoofdgerechten, om zo een goed beeld te krijgen van de nieuwe kaart. Bij het zien van krokant gebakken sliptongetjes maakt ons hart al een sprongetje. Daarnaast krijgen we ook een gegrilde geitenkaas uit de oven, verschillende seizoensgroenten, gevulde pompoen met tabouleh (een soort couscous) op smaak gebracht met ras-el-hanout, en tot slot, frietjes met beurre noisette, parmezaan en sjalotjes. Dat laatste gerecht is er een waarmee Brasserie Noord de primeur in Rotterdam heeft, het enige restaurant in Rotterdam dat z’n frietjes op deze manier serveert. De frietjes zijn voor ons een schot in de roos, erg lekker en origineel. Ook de sliptongen zijn goed gebakken en erg smaakvol en worden geserveerd met een klassiek Frans botersausje. De pompoen met Marokkaanse kruiden is lekker, maar volgens ons niet helemaal in lijn met de rest van het Frans georiënteerde menu. Het is echter wel (samen met de gegrilde geitenkaas) een goede en smaakvolle vegetarische optie voor de liefhebbers.

We zijn aangekomen bij de laatste ronde van de avond. Een moelleux aux chocolat (een chocolade taartje met zachte kern), een passievrucht parfait met mango en pittige chili en een klassieke tiramisu worden onder onze neus geschoven. Do we need to say more? De chili die ze gebruiken in de parfait tilt dit dessert naar een hoger niveau. De pittige twist maakt het dessert bijzonder en daar waar mogelijk nóg frisser, een heerlijke afsluiter van de avond wat ons betreft. Verder is de tiramisu goed op smaak en authentiek volgens recept bereid. Het chocoladetaartje is daarnaast heerlijk zacht vanbinnen, misschien niet het meest spectaculaire dessert maar wel erg lekker.
Kies voor de Franse klassiekers met een eigenwijze twist, sluit je ogen en waan je voor even in de Franse hoofdstad!