Rotterdam heeft niet te klagen over goede Italiaanse restaurants, maar er is altijd ruimte voor meer, beter en anders. De nieuwste aanwinst: Carpe Diem Ristorante. Een Italiaan zonder pizza’s, maar met een verfijnde Siciliaanse keuken. Voor een appetijtelijke avond uit op niveau.
De ’s-Gravendijkwal staat niet bekend om kuise eetgelegenheden, maar Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als juist hier een pareltje opduikt. Ter hoogte van de Volmarijnstraat wandel je een oase van rust binnen waar prachtige, Italiaanse klassieke muziek klinkt. Namen als Verdi en Vivaldi schieten ons te binnen en we wanen ons in een geheime binnenplaats in Palermo waar een ober in strak wit ons bedient.
Stijlvol dineren
Bij Carpe Diem geen hysterische kitsch, maar helderwit tafellinnen, verse bloemen, een moderne open keuken en een muurvullende poster van een Italiaanse gracht. Je bent hier dan ook niet voor een snelle hap, maar voor een avond uit. En je weet dat je goed zit als je als amuse een soep krijgt voorgeschoteld. Een heerlijke combi van prei en selderij schudt onze smaakpapillen wakker. Dit belooft veel goeds.
Bescheiden kaart
Carpe Diem kent geen uitgebreide kaart. Heel goed, geen keuzestress. We tellen 4 antipasti, 3 primi piatti (pasta’s), 4 secondi di pesce en 2 secondi di carne. Daarnaast is er elke dag een ander voor-, tussen- en hoofdgerecht buiten de kaart om. Wel is er een indrukwekkende wijnkaart – met uiteraard louter Italiaanse wijnen – maar alleen de huiswijn kan per glas. De Barolo (90 euro) klinkt aantrekkelijk, maar bestellen we graag een andere keer.
Antipasto en ravioli
Om ons heen zien we grote schalen zeevruchten verschijnen, met onder andere zee-egels en enorme Siciliaanse garnalen. Dit is de antipasto van verse vis, een van de succesnummers van Carpe Diem. Wij kiezen toch voor de vleesvariant: een fijne antipasto van diverse kazen en salami’s, ham uit Norcia (Umbrië) en olijven. Het voorgerecht van de dag (in Italië natuurlijk eigenlijk een tussengerecht) is ravioli met artisjok, ricotta en vongole. Die willen we! Overbodig om te zeggen dat de pasta vers van de pers is en dat je daar bij de eerste hap al heel gelukkig van wordt. De ravioli is nu al het hoogtepunt van de avond, waar we best wat meer van hadden gelust…
Verrassende smaken
Dan de secondi. We gaan voor de filet mignon en de branzino e friarielli. De borden zijn mooi, eenvoudig opgemaakt en gelukkig voorzien van wat groenten. Zo gaat de zeebaars (de branzino) gepaard met verrukkelijke caponata. De beste verrassing bij de ossenhaas is de heerlijke pistachesaus. Dat hebben we nooit eerder geproefd, maar wat een ontdekking! Ook de aardappelpuree is anders dan anders, want met een vleugje citroen. Typisch Siciliaans. Heerlijk die onverwachte combi’s en ingrediënten. En wij maar denken dat we de Italiaanse keuken inmiddels wel kenden. Ripensare!
Enkeltje Rotterdam

Carpe Diem is de trots van Sebastiano en Maria. Eigenaar Sebastiano, geboren en getogen in Catania (Sicilië) kwam via een omweg in Rotterdam terecht. Enkele jaren geleden opende hij namelijk een Italiaans restaurant in Glasgow, maar sloot echter teleurgesteld weer de deuren. “De Schotten bleken vooral geïnteresseerd in pizza margharita en pasta carbonara. Ik wil juist experimenten en gasten blij maken met Italiaanse gerechten op niveau, met verrassende smaken die nog onbekend zijn bij het grote publiek”, vertelt Sebastiano. En waar wonen mensen die niet schrikken, maar juist blij worden van een ándere Italiaanse keuken? Een enkeltje Rotterdam werd geboekt en eind vorig jaar opende Carpe Diem de deuren.
Solo Italiano
Hoewel hij bij Carpe Diem zelf niet de chef-kok is, kreeg Sebastiano het horecavak wel mee van zijn moeder. Haar kookkunsten kun je overigens proeven in restaurant Bella Sicilia op de Jonker Fransstraat. De chefs van Carpe Diem komen vanzelfsprekend ook uit Italië. Uit de open keuken klinkt dus de hele avond Italiaans. Altijd een fijn geluid. Alles is Italië hier: twee keer per week worden producten rechtstreeks uit Sicilië geleverd. Want Italiaans koken met Nederlandse producten, daar gelooft men hier niet in. “De smaken zijn gewoon anders. Het móet simpelweg uit Italië komen.”
Nieuwe topper in town

De porties zijn bij Carpe Diem precies goed, waardoor er nog best plek is voor een dessert. Het wordt een aardbeientiramisu en een frambozencheesecake. En ook zoet gaat hier goed. Gelukkig niet te veel suiker, maar heerlijk fris. Wat een fijne avond uit beleef je bij Carpe Diem. Italiaanse gastvrijheid, verrassende smaken, anders dan anders. Van ons mag Carpe Diem in het rijtje Italiaanse toppers worden bijgeschreven.